LJETNI SLATKIŠ

Ovog vikenda radimo delikatne macarons s pireom od borovnica i kremom od čokolade

 Berislava Picek/Cropix/
Recept za macarons s borovnicama s nama je podijelila naša suradnica Slavica Šagolj

Za tijesto će vam trebati:

3 bjelanjka
200 g šećera u prahu
120 g bademova brašna (jako sitno mljevenog)
1 žlica sitnog kristal šećera
2 velike žlice gustog pirea od borovnica

Za punjenje:

200 g tamne čokolade
50 ml vrhnja za šlag
150 g kupina
prstohvat cimeta
sok pola limuna

Priprema:

U manju posudu stavite borovnice i jednu žlicu šećera. Zagrijte vrlo kratko dok borovnice malo omekšaju. Štapnim mikserom usitnite u pire. Dobro ohladite prije daljnjeg korištenja.

Bjelanjke stavite u posudu za miksanje i lagano ih zapjenite. Malo-pomalo dodajte kristal šećer u par navrata. Miješajte dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg. Daljnje korake radite ručno. U smjesu bjelanjaka špatulom umiješajte bademovo brašno i šećer u prahu. Ne miješajte dugo, tek toliko da sjedinite sastojke. Na samom kraju dodajte pire od borovnica. Ne miješajte previše da smjesa ne postane rijetka. Smjesa sa špatule mora padati u gustoj formi.

Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i istisnite hrpice promjera 3 cm na lim obložen papirom za pečenje. Idealno je ako imate silikonsku podlogu namijenjenu baš za pečenje macaronsa s već nacrtanim krugovima. Pazite na razmak jer se smjesa mrvicu raširi. Prije pečenja ih ostavite da se na zraku suše minimalno 30 minuta. Pecite ih 13 do 15 minuta na 140 stupnjeva.

Čokoladu otopite u posudi uz dodatak vrhnja za šlag. Maknite s vatre, dodajte cimet, limunov sok i kupine koje ste prethodno vrlo kratko usitnili štapnim mikserom. Dobro sve promiješajte i ostavite da se dobro ohladi i stisne.

Jednu polovicu keksa premažite kremom te spojite s drugom polovicom, lagano bez puno stiskanja jer prhki keksi lako mogu puknuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 14:48