PROBAJ OVO

Kada vam ostane bjelanjaka, napravite krekere, još hrskaviju granolu, kekse ili pitu s kokosom

 Deposit Photos/
Osim puslica, od bjelanjaka možete napraviti i ovih 5 sjajnih slatkih i slanih grickalica

Bjelanjci koji ostaju zaboravljeni u kutu hladnjaka česta su pojava u kuhinjama kućnih kuhara i slastičara. Naime, problem nastaje kada kuhamo po receptima koji među sastojcima sadrže tek žumanjke, poput različitih kolača, krema i umaka, a onda, kako bjelanjke ne bismo trebali baciti, najčešće se okrećemo jednostavnim opcijama kao što su, primjerice, puslice. Pa iako puslice obožavamo, dobro je znati kako postoji nekoliko drugačijih, još zanimljivih načina kako još jednostavnije i brže potrošiti ostatak bjelanjaka.

Tanki i hrskavi keksi

Kada se zaželite keksa, a nemate vremena za dugu pripremu i hlađenje, oni s bjelanjcima i orašastim plodovima bit će više nego dobra ideja. Neće se napuhati već će ostati tanki i hrskavi izvana, a mekani iznutra. Napravite ih s pistacijama ili lješnjacima i u toplim keksima uživajte u manje od sat vremena.

Za pripremu keksa s lješnjacima trebat će vam tako tek tri sastojka. Pripremite 100 g lješnjaka, 1 veći bjelanjak i 70 g šećera. Lješnjake najprije tostirajte, očistite ih opni i pustite da se u potpunosti ohlade. Usitnite ih u blenderu. Bjelanjke miksajte s malo soli dok ne dobijete snijeg pa dodajte mljevene lješnjake i šećer. Žlicom vadite dobivenu smjesu na papir za pečenje i pecite kekse oko 18 minuta na 160 stupnjeva.

image
Deposit Photos/

Kokos zalogaji ili pita

Keksi s kokosom jedna su od najjednostavnijih poslastica, a s tanjura nestaju brže nego se pripremaju. Napraviti ih možete na bazičan način, s bjelanjcima, kokosom i šećerom, a zatim ih umakati u tamnu ili bijelu čokoladu ili pak iskoristiti kao podlogu za kolače. Smjesu jednostavno rasporedite po posudi za kalupu, ispecite, a zatim premažite kremom po želji. Neka to bude klasična krema od vanilije ili kakva bogata čokoladna koju na kraju možete dodatno posipati kokosom.

Za smjesu za kekse trebat će vam tri bjelanjka, oko 100 g šećera i 200 g ribanog kokosa, prstohvat soli i dodaci po želji. Bjelanjke jednostavno istucite u snijeg, dodajte im šećer i kokos, lagano promiješajte i pecite na 160 stupnjeva 10-20 minuta, ovisno o veličini. Kekse ohladite, a zatim ih umačite u čokoladu ili koristite po želji. Postupak je isti i kada želite napraviti jednostavnu podlogu za pitu.

image
Deposit Photos/

Omiljeni macarons

Za one posebno ambiciozne, dobra ideja bit će priprema omiljenih francuskih macaronsa. Iako nešto zahtjevniji, ovi hrskavi keksi s kremom omiljeni su među svim generacijama pa tako ne možete pogriješiti bez obzira na prigodu za koju ih pripremate. Kako bi vam uspjeli baš kako treba, za pripremu koristite provjereni recept Petre Jelenić.

Dobro je dodati i kako veličina bjelanjaka može varirati pa svakako, prije nego se upustite u pripremu macaronsa, sve bjelanjke ubacite u zdjelicu ili čašu i težinu provjerite vaganjem na kuhinjskoj vagi.

MACARONS PO RECEPTU PETRE JELENIĆ

image
Marko Miscevic/Cropix

Još hrskavija granola

Jeste li znali da bjelanjke možete iskoristiti i u granoli? Osim klasičnih sastojaka, prije pečenja u smjesu dodajte i jedan lagano tučeni bjelanjak, dobro promiješajte, ispecite, a potom uživajte u zdjelici još hrskavije granole.

Dobra ideja bit će spojiti kokosovo ulje i listiće, orašaste plodove poput pistacija, indijskih oraščića i badema, hrskavu rižu i sezam sa začinima kao što su cimet i kardamom, malo soli i javorovog sirupa.

RECEPTI ZA GRANOLU

image
Berislava Picek/Cropix/

Krekeri sa sjemenkama

Kada su pak u pitanju slane grickalice, na vrlo jednostavan način možete pripremiti i domaće krekere. Pripremite suncokretove i bučine sjemenke, orašaste plodove, lan i sezam, dodajte začine po želji pa sve zajedno pomiješajte s bjelanjkom i rasporedite po posudi za pečenje. Upravo bjelanjak će sve sastojke držati na mjestu pa ćete tako vrlo lako, nakon što se krekeri ispeku, jednostavnim lomljenjem dobiti oblike po želji.

image
Deposit Photos/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:40