Sad je njihovo vrijeme

Ovih 8 namirnica nemojte propustit u lipnju, a naš favorit je sladoled koji vjerojatno još niste probali

Pripremili smo vam čitav niz sjajnih recepata koje i sami rado pripremamo ovih dana

Tržnice su nam sa zadnjim danima svibnja naprosto "procvjetale". Zeleni se sve, crveni, a do izražaja dolaze i neki ljubičasti primjerci voća i povrća. Naši favoriti ovog su mjeseca uz jagode, napokon i trešnje, ali i rabarbara, bob, grašak, blitva, češnjak, artičoke i začinsko bilje.

Ovog lipnja tako blitvu ubacujemo u neka sasvim nova jela, bob uparujemo s ribljim i mesnim specijalitetima, a ne zaboravljamo niti češnjak i začinsko bilje. Naprotiv, pakiramo ih u slasne kombinacije i pretvaramo u zvijezde cijelog ručka.

Osim uz ribu, blitvu volimo ubaciti i u nešto drugačije tanjure pa tako ovog puta eksperimentiramo s raskošnim pestom, palačinkama s krumpirom te slasnim zapečenim krumpirom, blitvom i feta sirom. U pitanju su kombinacije s kojima ne možete pogriješiti, a volite li ipak igrati na sigurnije, svakako razmislite u tome da klasičnom varivu pred sam kraj dodate šaku ili dvije blitve ili pak je upakirajte u jednostavne povrtne popečke.

PESTO OD BLITVE

image
Neja Markicevic/Cropix

PALAČINKE S KRUMPIROM I BLITVOM

image
Iko636/Getty Images/istockphoto

ZAPEČENI KRUMPIR S BLITVOM I FETA SIROM

image
Biljana Gaurina/Cropix

Bob i grašak nisu samo za juhe i rižota

Proljeće i rano ljeto iskoristite kako biste uživali u bobu, grahorici koja je možda malo zahtjevnija za pripremu, ali zato daje rezultat vrijedan truda. Kupujete li mahune boba, tražite čvrste i jarko zelene komade bez mrlja i opipajte prstima jesu li pune ili prazne. Mlade mahune boba možete ispeći čak i na roštilju ili pak u pećnici, ali i kuhati. Jednom očišćen, bob blanširajte kratko u posoljenoj i kipućoj vodi pa premjestite u posudu s ledenom vodom kako biste ga lakše oljuštili i tako pripremili za daljnje kuhanje. Kao i sve druge grahorice, sušeni bob potrebno je namakati u vodi najmanje osam sati prije pripreme da bi omekšao. Koristite ga u namazima, umacima za tjesteninu, varivima, salatama i drugim jelima, upravo on daje im poseban okus.

PIRJANI BOB S LUNGIĆEM

image
Marko Miscevic/Cropix

SALATA OD BOBA, OSLIĆA I JEČMA

image
Marko Miscevic/Cropix

JANJETINA S BOBOM

image
Biljana Gaurina/Cropix

Češnjak u sve!

Najčešće ga koristimo kao bazu velikog broja jela, ponekad ga ubacimo u pećnicu s povrćem, ponekad dodajemo domaćim namazima, ali rijetko kada češnjaku dajemo glavnu ulogu. I upravo smo zato pripremili tri jela koja bi ljubitelje češnjaka instantno mogla oboriti s nogu sjajnim okusima, ali i jednostavnom pripremom.

FERMENTIRANI ČEŠNJAK U MEDU

image
Neda Batinić

CONFIT OD ČEŠNJAKA

image
Photosimysia/Getty Images/istockphoto

PEČENI ČEŠNJAK

image
Lauripatterson/Getty Images

Kako pripremiti artičoke?

Čvrsti i stisnuti mesnati listovi koji oblikuju glavicu ovog biljnog pupoljka čine artičoku namirnicom koju je na tržnici jednostavno nemoguće previdjeti. Kod nas se mogu pronaći ljubičaste artičoke, dok u našim vrtovima često rastu i one manje zelene s jestivim lišćem. Artičoku nije tako jednostavno očistiti, ali zato njezino meko srce predstavlja pravu poslasticu koju možete pripremati na brojne načine. Kad je kupujete, obratite pozornost na težinu glavice te protrljajte listove kako biste provjerili je li svježa jer će pod prstima površina škripati. Kada je čistite, artičoki prvo uklonite ušiljene vrhove te odrežite njezinu gornju četvrtinu. Ako ima dugu stabljiku, ogulite je i sačuvajte za kuhanje. Kako biste spriječili da posmeđi, rezove na artičoki premažite limunovim sokom.

MARINIRANE ARTIČOKE S TABBOULEH SALATOM

image
Mario Kučera

Začinsko bilje na 1001 način

Na prozorske daske, u balkonske tegle i vrtove vratilo se i začinsko bilje. Dok zadovoljno ubiremo vlasac, peršin, mentu, kadulju i bosiljak, na pamet nam padaju sjajna aromatična jela. Jedno od njih svakako je pesto, no začinsko bilje ima itekako veliku ulogu i u čitavom nizu drugih jela, pa čak i slasticama.

POPEČCI SA ZAČINSKIM BILJEM

image
Neja Markicevic/Cropix

SLADOLED SA ZAČINSKIM BILJEM

image
Marko Miscevic/Cropix

KAKO NAPRAVITI STVARNO DOBAR PESTO

image
Berislava Picek/Cropix

Jedva smo dočekali slastice s jagodama

Malo je reći da jagode naprosto obožavamo pa nas tako posljednjih dana posebno vesele vikendi za vrijeme kojih se u potpunosti možemo posvetiti pripremi omiljenih slastica s jagodama. A takvih je, priznat ćemo vam, zbilja velik broj. Jagode možete kupiti u trgovini, na tržnici, a možete ih i sami ubrati. Istražili smo gdje.

TRI SJAJNA RECEPTA S JAGODAMA

image
Marko Miscevic/Cropix

RIŽOTO S JAGODAMA

image
Berislava Picek/Cropix

COBBLER S JAGODAMA

image
Marko Miscevic/Cropix

NAJBOLJA PAVLOVA IKAD

image
Berislava Picek/Cropix

Što s rabarbarom?

Slatko kiselkaste kombinacije posebno su nam drage na tople dane kada je sve što nam treba doza osvježenja. Upravo za vrijeme tih dana okrećemo se divnoj rabarbari i od nje pripremamo neodoljive slastice, a među favorite svakako ubrajamo i sladoled te kompot. Dobro je spomenuti i kako kompot možete koristiti i kao preljev pa ga dodati na biskvit kolače, ali i iskoristiti ga kao dio omiljene slastice u čaši.

SLADOLED OD RABARBARE

image
Patnowa/Getty Images/istockphoto

KOMPOT OD RABARBARE

image
Angelika Heine/Getty Images/istockphoto

Krajem mjeseca stižu i prve trešnje

Malo što nas veseli kao dolazak ljetnih dana i omiljenih nam slatkih bobica. Osim jagoda, posebno nas vesele i prve trešnje. Od njih pripremamo neizbježnu pitu, ali i omiljenu roladu te jednostavne i brze, ali neodoljive slastice u čaši.

ROLADA S TREŠNJAMA

image
Marko Miščević/Cropix

DESERT S TREŠNJAMA U ČAŠI

image
Marko Miščević/Cropix

SOČNA PITA OD TREŠANJA

image
Neja Markičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 00:50