I sama pomisao da biste probali marmeladu od limuna ili čistu limunadu skuplja vam usta? Možda volite limun ocijediti samo u čaj, a možda ga se usudite probati samo u cheesecake?! Kakogod, ovaj bi vas recept, koji je zavladao društvenim mrežama, napokon mogao natjerati da zavolite njegov okus. Naime, istovremeno je i kiseo i sladak, ali taman lijepo izbalansiranih okusa da bi se mogao svidjeti i svima onima kojima slastice s limunom do sad nisu bile na listi omiljenih. Pored toga, netko se dosjetio tako ga lijepo servirati da će uljepšati i svaki stol, a bome i impresionirati goste kojima ćete ga poslužiti.
Riječ je, naime, o punjenom limunu ili točnije - limunovoj kori punjenoj kremom od limuna. Mjere u receptu dostatne su za tri prilično velika limuna, odnosno šest polovica, a dovoljno rashlađen prije serviranja, uvjereni smo, bit će ultimativno ljetno osvježenje. Pokazuje to gotovo milijun pregleda videa ovog recepta na Instagramu.
Sastojci:
- 200 g slatkog vrhnja
- 75 g šećera (najmanje 50 g)
- 25-30 g soka od limuna (cca 1,5 limun)
- 1 žličica limunove korice
- 1 žličica vanilije u prahu
Priprema:
- U lonac dodajte vrhnje, šećer i koricu limuna. Pustite da lagano zakuha i kuhajte 3-4 minute. Pazite da nikad ne prokuha, već da samo lagano krčka. Boja kreme će potamniti i postat će malo gušća.
- Maknite s vatre i dodajte sok od limuna i vaniliju te promiješajte. Odmah ćete vidjeti da se krema zgusnula.
- Smjesu procijedite kroz sito kako biste uklonili koricu limuna.
- Pustite kremu da se ohladi minutu ili dvije. Napunite izdubljene limunove polovice i ostavite u hladnjaku na hlađenju sat do dva vremena.
Pogledajte iz prve ruke kako se radi.