Zamislite situaciju: za stolom ste okupili obitelj ili ekipu i za doručak ili večeru svatko ima drugu želju. Nekome se uvijek jedu palačinke, dok oni drugi ne mogu smisliti slatko glavno jelo i jedu im se, primjerice, sendvič ili salata. Kao dobra domaćica ili domaćin, naravno, želite udovoljiti svojim ukućanima ili gostima i odmah vadite 17 lonaca i tri tave kako biste svakome pripremili jelo po guštu. E pa, stanite, jer ovdje na scenu stupaju ove jednostavne, efektne i svestrane palačinke iz pećnice. Riječ je zapravo o "dutch baby" palačinkama koje sam napravila u mini varijanti, a zatim ih punila različitim dodacima.
U mom slučaju, za slatku varijantu koristila sam odličan ovosezonski džem od jagode koji mi je poklonila kolegica Maja i nektarine koje sam kupila na akciji, a za slanu varijantu tunu, šparoge, slanutak i brzo ukiseljenu mrkvu, točnije - ono što sam pronašla u hladnjaku.
Vi, naravno, možete koristiti dodatke koji vam u tom trenutku padnu na pamet ili na stol staviti sve što se nalazi u hladnjaku i odabir prepustiti svojoj ekipi. Tako ćete, umjesto da barem sat vremena stojite za štednjakom i okrećete jednu po jednu palačinku, pečete jaja, pirjate povrće i tostirate kruh, više ljudi (ili sami sebe, ako ste jako gladni) nahraniti u otprilike 20-ak minuta. Dosta dobra fora, ha?
SLANE I SLATKE PALAČINKE IZ PEĆNICE
Trebat će vam (za 10-12 palačinki):
60 g brašna
100 g mlijeka
2 jaja
40 g maslaca
1 žličica soli
Slatki dodaci: džemovi, svježe voće, čokoladni i orašasti namazi, lješnjaci, pistacija...
Slani dodaci: tuna, pršut, sir, svježe povrće, slanutak, brzo ukiseljeno povrće, različiti namazi, umaci na bazi jogurta...
Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, mlijeko i jaja, začinite soli i dodajte 20 grama otopljenog maslaca. Sve dobro povežite dok ne dobijete smjesu bez grudica i ostavite da kratko stoji. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Kada je zagrijana, u svaki utor na kalupu za muffine stavite komadić maslaca (od onih preostalih 20 grama). Stavite u pećnicu i pustite da se otopi. Izvadite pa protresite kako bi se maslac rasporedio po stijenkama i po kalupu rasporedite smjesu. Brzi vratite u pećnicu i pecite 10-ak minuta ili dok se palačinke ne napušu i poprime boju. Pustite da se kratko ohlade i dodajte im dodatke po želji. Odmah ih možete i izvaditi iz kalupa, umiješati novu smjesu i dok je prva na stolu, u pećnicu već ubaciti drugu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....