Provjereni recept

Ovi kiseli krastavci gotovi su u 10-ak minuta i jednom kada ih isprobate, svaki tjedan radit ćete barem jednu teglicu

"Nekad ih ubacim u salatu, ali daleko više smisla daju slasnim ljetnim sendvičima", kaže naša Lidija Lončarić u novoj kolumni Za pod zub

Dok čekam da se na tržnicama napokon pojave one prve sočne rajčice, posebice omiljeno mi volovsko srce, gotovo opsesivno se opskrbljujem prvim ovosezonskim krastavcima. Čim u hladnjaku vidim posljednji primjerak, trčim na tržnicu po novi kilogram. Osim na kockice pa na salatu ili u tzatzikiju, kao ultimativno ljetno osvježenje, krastavce volim i brzinski ukiseliti. Uvijek oni ispadnu dobro, ali ove godine ispali su toliko dobro da, svaki put kada otvorim hladnjak, poželim napraviti sendvič samo da bih između dvije kriške kruha mogla ubaciti i ove krastavce.

image
Lidija Lončarić

Kako ljeto ipak stiže, u kupaći nekako treba stati, pa sendvič pet puta dnevno ipak ne dolazi u obzir. Počela sam ih tako tanko rezane ubacivati i u salate ili jednostavno na tanjur, kao salatu uz glavno jelo. Jednostavno ih se ne mogu zasititi i već planiram napraviti novu turu.

Budući da je u pitanju brzo kiseljenje, sve je gotovo u 10-ak minuta, a kada se dovoljno ohlade, odmah ih možete dodati omiljenom jelu. Jedini savjet koji bih dodala jest da za rezanje na ploške koristite mandolinu, kako bi bile što tanje, a ipak hrskave, i sendviče (okej, ili druga jela) učinile još zanimljivijima.

image
Lidija Lončarić

BRZO UKISELJENI KRASTAVCI

Trebat će vam:

2 srednje velika krastavca
100 ml octa (alkoholni, vinski, rižin)
oko 200 ml vode (može i manje, ovisno koliko kisele krastavce želite dobiti)
1 žličica soli
1 žličica šećera
1 žlica papra u zrnu (crni ili ružičasti)
1 šaka svježeg kopra
malo svježeg vlasca

image
Lidija Lončarić

Priprema:

U džezvi ili manjem lončiću zagrijte vodu, ocat, sol i šećer te kuhajte dok se ne otope. Krastavce operite i po želji ogulite pa ih na mandolini narežite na tanke kolutiće. Ubacite dio krastavaca u staklenku, dodajte kopar i malo vlasca, ponovo dodajte krastavce, ponovo začinsko bilje i na kraju stavite još krastavaca. U teglicu ubacite i papar u zrnu. Sve prelijte vrućom tekućinom octa, vode, šećera i soli te pustite da se ohladi. Kada se ohladi, stavite u hladnjak i koristite po potrebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 12:15