ZA POD ZUB

Svi vole dobru pitu od borovnica, ali ovakvu vjerojatno još niste jeli, evo što dodati prhkom tijestu da bude još bolja

"Moja mama radi najbolju klasičnu pitu od borovnica, ali ovo je ipak nešto malo drugačije", poručuje autorica recepta

Da ste me prije pet ili šest godina pitali koja mi je voćna pita omiljena, vjerojatno bih odgovorila ona od slatke trešnje, ali otkad imam šogora koji se bavi uzgojem borovnica, pita s baš tim bobičastim voćem za mene nema konkurenciju. Najbolju radi moja mama, ali kada imam volje i vremena upustiti se u borbu s prhkim tijestom (koje mi je uvijek, iz nekog razloga, najkompliciranije za pripremu), odličnu napravim i sama.

image
Lidija Lončarić/

Ovoga puta, kada mi je stigla dostava prvih, svježih, kiselkasto-slatkastih bobica, odlučila sam ih spojiti s finim, domaćim lješnjacima. Dio sam samljela i stavila u tijesto, a dio tostirala i posipala po vrhu. Uz to, dodala sam i mnogo limunove korice i soka te vaniliju, a ostatak posla, odnosno okus prepustila sam sočnim borovnicama. I ne želim da ispadne da uvijek previše hvalim samu sebe, ali pita je ispala zbilja fantastična. Znam da mi ona nikada to ne bi priznala, ali možda čak i bolja od one koju radi moja mama!

image
Lidija Lončarić/

PITA S BOROVNICAMA I LJEŠNJACIMA

Trebat će vam:

150 g bijelog brašna

50 g mljevenih lješnjaka

50 g šećera u prahu

100 g maslaca

2-3 žlice hladne vode

prstohvat soli

oko 400 g borovnica

1 žlica gustina

2-3 žlice šećera

sok pola ili jednog limuna

1 žličica ekstrakta vanilije

1 šaka tostiranih lješnjaka

Priprema:

Tijesto napravite tako da pomiješate brašno, mljevene lješnjake, šećer u prahu, prstohvat soli, hladni maslac koji ste narezali na komadiće i 2-3 žlice hladne vode. Dodajte i ribanu koricu pola limuna. Tijesto nemojte predugo mijesiti da ne bi postalo previše žilavo. Stavite ga u hladnjak i pustite da se odmori barem sat vremena. Nakon toga ga izvadite, stavite u kalup, izbodite vilicom, prekrijte papirom za pečenje i stavite gore suhi grah ili rižu kako biste tijesto ispekli naslijepo. Pecite na 180 stupnjeva. Tijesto koje vam je ostalo nakon što ste ga stavili u kalup oblikujte u kuglu, umotajte u foliju i spremite u hladnjak. Dok se peče, pomiješajte borovnice s limunovim sokom (po potrebi), vanilijom i gustinom te dvije, tri žlice šećera. Nakon što se tijesto peklo 20-ak minuta, izvadite ga, po njemu rasporedite borovnice, a po njima naribajte ostatak tijesta. Pospite sitno sjeckanim tostiranim lješnjacima i pecite 30-40 minuta na 180 stupnjeva. Prije posluživanja ohladite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 09:32