Zadnji je čas

Napravite peglane paprike po receptu Draganove mame i nikad ih više nećete željeti pripremiti drugačije

Iako rodom iz Niša, Dragan Mladenović posljednjih sedam godina sa suprugom živi u jednom selu blizu Velike Gorice i u kuhinji stvara neobične zimnice. Posjetili smo ga.

U potrazi za zanimljivim načinima konzerviranja hrane i spremanja zimnice Dragan Mladenović, živopisni 60-godišnjak iz Niša, koji posljednjih sedam godina sa suprugom Draganom živi u selu Ogulinec u blizini Velike Gorice, otkrio nam je recept za peglane paprike svoje mame. Iskoristite zadnje rog paprike i sačuvajte ih za zimske dane.

image

Dragan Mladenović

Berislava Picek/Cropix

Peglane paprike

Trebat će vam:

5 kg rog paprike
4 l vode
1 l alkoholnog octa
400 g šećera
10 žlica soli
1 vrećica vinobrana 10 g
1 vrećica konzervansa 10 g
1 vrećica papra u zrnu
1 vezica peršina
1 korijen peršina
1 korijen celera
10 češnja češnjaka
lovor po želji

Priprema:

Papriku očistite od stapke i koštica, a korjenasto povrće sitno nasjeckajte.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

U velikom loncu zakuhajte vodu, šećer, sol, ocat, papar i lovor, a kada tekućina zakipi, dodajte očišćene paprike i kuhajte pet minuta dok malo ne omekšaju.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Izvadite paprike iz tekućine i jednu po jednu pažljivo stavljajte u steriliziranu staklenku. Svaku papriku u staklenci pritisnite kuhačom, ali pazite da je ne probušite. Na prvi red paprika dodajte češnjak i ostalo nasjeckano povrće i tako ponavljajte sve dok imate paprike.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

U međuvremenu ponovno zagrijte tekućinu u kojoj su se kuhale paprike, dodajte konzervans i vinobran te ulijte u staklenku. Na vrh stavite uteg ili plastični prsten za kiseljenje kako bi paprika ostala u tekućini. Zatvorite staklenke dok su vruće, umotajte ih u deku ili deblji ručnik da što dulje drže temperaturu i pasteriziraju se. Ohlađene staklenke spremite na tamno mjesto i pustite mjesec dana da se dobro ukisele.

image
Berislava Picek/Cropix

Kako Dragan u svojoj kuhinji priprema i neobična jela s gljivama, a često ih koristi i u desertima, u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima, možete pronaći više njegovih savjeta i recepata za zimnicu s gljivama!

image
Fotografija: Tomislav Krišto/cropix, Dizajn: Vesna Veselić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 11:16