U potrazi za zanimljivim načinima konzerviranja hrane i spremanja zimnice Dragan Mladenović, živopisni 60-godišnjak iz Niša, koji posljednjih sedam godina sa suprugom Draganom živi u selu Ogulinec u blizini Velike Gorice, otkrio nam je recept za peglane paprike svoje mame. Iskoristite zadnje rog paprike i sačuvajte ih za zimske dane.
Peglane paprike
Trebat će vam:
5 kg rog paprike
4 l vode
1 l alkoholnog octa
400 g šećera
10 žlica soli
1 vrećica vinobrana 10 g
1 vrećica konzervansa 10 g
1 vrećica papra u zrnu
1 vezica peršina
1 korijen peršina
1 korijen celera
10 češnja češnjaka
lovor po želji
Priprema:
Papriku očistite od stapke i koštica, a korjenasto povrće sitno nasjeckajte.
U velikom loncu zakuhajte vodu, šećer, sol, ocat, papar i lovor, a kada tekućina zakipi, dodajte očišćene paprike i kuhajte pet minuta dok malo ne omekšaju.
Izvadite paprike iz tekućine i jednu po jednu pažljivo stavljajte u steriliziranu staklenku. Svaku papriku u staklenci pritisnite kuhačom, ali pazite da je ne probušite. Na prvi red paprika dodajte češnjak i ostalo nasjeckano povrće i tako ponavljajte sve dok imate paprike.
U međuvremenu ponovno zagrijte tekućinu u kojoj su se kuhale paprike, dodajte konzervans i vinobran te ulijte u staklenku. Na vrh stavite uteg ili plastični prsten za kiseljenje kako bi paprika ostala u tekućini. Zatvorite staklenke dok su vruće, umotajte ih u deku ili deblji ručnik da što dulje drže temperaturu i pasteriziraju se. Ohlađene staklenke spremite na tamno mjesto i pustite mjesec dana da se dobro ukisele.
Kako Dragan u svojoj kuhinji priprema i neobična jela s gljivama, a često ih koristi i u desertima, u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima, možete pronaći više njegovih savjeta i recepata za zimnicu s gljivama!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....