U potrazi za zanimljivim načinima konzerviranja hrane i spremanja zimnice Dragan Mladenović, živopisni 60-godišnjak iz Niša, koji posljednjih sedam godina sa suprugom Draganom živi u selu Ogulinec u blizini Velike Gorice, podijelio je s nama iskustvo života izvan grada, a samo za magazin Dobra hrana otkrio je i neke od svojih omiljenih recepata za zimnicu.
Nakon recepta za peglane paprike po receptu Draganove mame, u nastavku vam donosimo i njegova dva recepta za kiseljenje. Naime, u sezoni gljiva Dragan višak crnih trubača, vrganja, dedeka i ostalih gljiva suši, melje i radi svoju začinsku mješavinu, dok dio gljiva kiseli uvijek po osnovnom recpetu za kiseljenje.
Ukiseljene rujnice s mrkvom
Trebat će vam:
1 kg rujnica ili vrganja
2-3 mrkve
5 češnja češnjaka
3 l vode
1,3 l jabučnog octa
200 g šećera
100 g soli
papar u zrnu
lovorov list
Priprema:
Mrkvu narežite na kolutove, a rujnice dobro očistite i operite od nečistoća. Izrežite ih na krupnije komade, prokuhajte pet minuta, dobro ocijedite i ohladite.
U velikoj posudi zakuhajte vodu, jabučni ocat, šećer, sol, papar i lovor te ostavite još desetak minuta na vatri da se istope šećer i sol.
U sterilizirane teglice stavite gljive, češnjak, narezane mrkve i zalijte tekućinom. Zatvorite staklenke poklopcem i pasterizirajte u zagrijanoj pećnici na 100 stupnjeva dvadesetak minuta.
Stavite staklenke na mračno mjesto i pustite ih mjesec dana da se gljive ukisele.
Ostatak tekućine za kiseljenje možete koristiti i za druge zimnice ili prije pripreme sve količine smanjite za dvije trećine.
Ukiseljene stabljike crvene blitve, stabljike listova cikle i cvjetova medvjeđeg luka
Trebat će vam:
500 g stabljika blitve i cikle
500 g cvjetova medvjeđeg luka
3 l vode
1,3 l jabučnog octa
200 g šećera
100 g soli
papar u zrnu
lovorov list
Priprema:
U velikoj posudi zakuhajte vodu, jabučni ocat, šećer, sol, papar i lovor te ostavite desetak minuta na vatri da se istopi šećer i sol. Pustite da se tekućina ohladi.
Stapke blitve i cikle dobro očistite i narežite na 15 centimetara duljine i prebacite ih okomito u sterilizirane staklenke. Prelijte ih i tekućinom za kiseljenje, zatvorite i ostavite mjesec dana na mračnom mjestu.
Isti postupak možete napraviti i s cvjetovima medvjeđeg luka, ali ih prije stavljanja u staklenke blanširajte.
Ostatak tekućine za kiseljenje možete koristiti i za druge zimnice ili količinu smanjite za dvije trećine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....