Naš "morski vuk" Zoran Šimunić Šime za novi je broj magazina Dobra hrana dobio zadatak pripremiti jednu od zahtjevnijih tema - brodsku kuhinju. More je veliki supermarket, tvrdi, ali to ne znači da sa sobom ne morate ponijeti, ovisno o tome koliko vas je, puna kolica hrane i pića. Na brodu su uvijek svi gladni i žedni. Savjet iskusnih moreplovaca: samo jednostavno!
Paštete, mesni naresci, mortadela narezana na kockice, panceta, sirevi, riblje konzerve, rajčica i ukiseljene lučice, pohani kruh i bijela kava... brodska su klasika. No, na brodu se može i kuhati, pogotovo ako ima opremljenu kuhinju s više ringova, dobru plinsku pećnicu i hladnjak. Ako ste na takvom brodu, onda vam je kuhanje bitno jednostavnije i sliči onome u kućnoj kuhinji. Nakon dobre ideje za riblju juhu, u novom nastavku Šimine brodske kuhinje donosimo vam recept za jedan brodski klasik koji će svi obožavati, bilo da ga pripremate na brodu ili na kopnu.
PAŠTAŠUTA
Trebat će vam:
500 g jednom mljevene juneće lopatice
50 g jedom mljevene svinjetine ili pancete
1 konzerva ragua
1 mali luk
3 - 4 režnja češnjaka
1 jušna žlica konšerve (koncentrata od rajčice)
1 mala konzerva sjeckane rajčice
100 ml crnog vina npr. Lasin, Plavina, Babić ili kupaža sličnih sorti
2 lovorova lista
1 čajna žličica dalmatinskog začina
prstohvat ružmarina
½ malog sušenog čilija
30 ml kvasine od crnog vina
500 g kratke tjestenine
50 g maslaca
maslinovo ulje
parmezan ili neki drugi tvrdi ribani sir
sol, papar
Priprema:
Ako je ikako moguće, u mesnici zamolite mesara da vam samelje junetinu i pancetu. Meso prvo probajte pa dodajte soli, potom i papar te ostale suhe začine. Sve dobro promiješajte.
Luk i češnjak očistite izrežite na sitnije. U prikladnoj posudi zagrijte maslinovo ulje pa stavite luk i pirjajte dok luk ne omekša. Dodajte konšervu i uz miješanje lagano zapecite. Dodajte meso koje s vilicom gnječite kako se ne bi napravile grudice. Kada ostane bez tekućine dodajte kvasinu, a kad ona ispari dodajte rajčice, ostale začine i konzervu ragua. Nakon par minuta podlijte vinom, smanjite vatru i kuhajte oko 45 minuta.
U međuvremenu skuhajte tjesteninu, procijedite i pomiješajte s maslacem te dodajte u umak.
Poslužite s ribanim sirom i dobrim maslinovim uljem.
Cijelu priču i sve recepte o brodskoj kuhinji potražite u novom broju magazina Dobra hrana u kojem vas čeka pregrš dobrih savjeta, ideja i inspirativnh priča na više od 200 stranica!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....