Manje žestine

Isprobajte ovaj trik za koji vam trebaju samo voda i zdjela i nikad više nećete izbjegavati svježi luk u omiljenim jelima

Ovo je tako jednostavno, a prilično korisno!

Komadići svježeg crvenog luka u bogatoj salati prepunoj povrća, žitarica i proteina mogu predstavljati dobrodošao hrskavi element radi kojeg ćete još više uživati u svojem obroku. No, kako bismo došli do trenutka u kojem doista uživamo u toj salati, trebamo prvo preživjeti moment u kojem taj spomenuti luk pripremamo za ubacivanje u zdjelu. Iako volimo njegov slatkasti okus, rezanje luka nerijetko završi u suzama.

image
Wundervisuals/Getty Images

Kako režemo luk na ploške, kriške, kockice, tako mu ustvari oštećujemo stanice iz kojih izlazi tekućina, a osim nje ispušta se u zrak i kemikalija zvana lakrimator odgovorna za neugodno iskustvo koje mnogi od nas dijele. Jednom kad taj spoj dođe do naših očiju, u dodiru s vlagom našeg oka stvara sumpornu kiselinu i druge iritantne spojeve, što zatim potiče proizvodnju suza kojima je zadatak očistiti oko od tih smetnji. Pritom tu često ostaje i jak okus luka koji znamo dugo osjetiti u ustima nakon obroka, a da ne spominjemo zadah koji uzrokuje. Srećom, postoji jednostavan trik kako ublažiti tu njegovu žestinu, a sve što vam treba je voda u dva različita agregatna stanja!

image
Milan Krasula/Getty Images

Narežite luk koji ste odabrali (crveni, žuti, srebrenac...) i zatim stavite dobivene ploške u posudu punu leda i hladne vode. Ako želite, u tu vodu možete dodati i malo soli ili pak octa kako biste luku dali malo kiseliji okus - sve ovisi s kakvim lukom raspolažete i što želite njime postići u svojoj salati. Potrebno je pet do deset minuta namakanja da se njegova žestina ublaži, a da i dalje ostane slatkoća karakteristična za svježi luk. Nakon desetak minuta izvadite luk van iz ledene kupke, kratko ga posušite ubrusom i ubacite u razne salate, sendviče ili tortilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 09:00