hrana iz blendera

Tri ideje za osvježavajuće ljetne juhe za dane kada jednostavno ne možemo jesti toplu hranu

Ključ je u kvalitetnom povrću, jakom blenderu i omiljenoj kombinaciji začina

Borimo se s visokim temperaturama na razne načine, a jedan od učinkovitijih svakako su osvježavajuće hladne juhe. Bilo da je riječ o ostacima neke ukusne guste juhe koju smo odlučili pojesti do kraja bez podgrijavanja, uz žlicu ili dvije kiselog vrhnja ili pak o ciljano tako spravljenoj juhi, nije važno, bitno je samo da je od kvalitetnog povrća i da je dobro začinjena. Želite li da vaša juha bude doista glatka, trebat će vam jako dobar blender, no i rustikalnije juhe malo grublje teksture također mogu biti prava poslastica. U nastavku ćete pronaći tri prijedloga stvorena za uživanje.

Juha od crvene paprike i rajčica
1 kg rajčice
1 crvena paprika
1 krastavac
3 režnja češnjaka
100 ml maslinova ulja
malo jabučnog octa
pola ocijeđenog limuna
svježi bosiljak
svježi kopar
sol i papar
vode po potrebi
ljuti umak po želji

Rajčicu, papriku, krastavac i češnjak narežite na komadiće. Stavite u blender s maslinovim uljem te miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte malo jabučnog octa, cijeđeni sok pola limuna te svježe začinsko bilje, sol i papar te po želji par kapi ljutog umaka pa sve još jednom dobro izmiksajte. Ostavite u hladnjaku pola sata da se dodatno ohladi pa poslužite uz tostirani kruh i posuto začinskim biljem po želji.

image
Asab974/Getty Images

Juha od graška i mente
500 g graška
malo maslaca
pola glavice luka
1 stručak mente
vode po potrebi
125 ml kiselog vrhnja
tostirani bademi za posipanje
Na malo maslaca i luka nekoliko minuta prodinstajte grašak. Tako pripremljen grašak prebacite u blender te dodajte sve preostale sastojke pa miksajte dok ne postignete finu kremastu juhu. Ako vam treba rjeđa juha, dodajte još malo vode. Za kremastiji okus dodajte jušnu žlicu krem-sira po vašem izboru. Poslužite s malo tostiranih badema

image
Uliu/Getty Images

Juha od cikle i jabuka
4 srednje cikle
2 jabuke
oko 400 ml vode
100 ml vrhnja za kuhanje
50 g feta sira
svježe mljeveni papar i sol
malo limunova soka

Kuhanu ciklu narežite na komadiće. Jabuke ogulite, a zatim naribajte pa zajedno sa svim preostalim sastojcima stavite u blender i miksajte dok ne dobijete gustu i jednoličnu smjesu. Kušajte nedostaje li vam začina te po potrebi jače začinite. Ova juha izvrsna je i hladna pa je prije posluživanja ohladite najmanje pola sata u hladnjaku. Poslužite sa žlicom kiselog vrhnja i prepečenim kruhom.

image
Roxiller/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 19:14