ZA POD ZUB

Meka, sočna, slatka, dizana peciva jedan su od boljih načina kako iskoristiti pola mjerice jagoda

Dugo sam odgađala pripremu slastica s jagodama, ali nakon ovog, imam osjećaj da je samo prvi u nizu

Kada sam ovih dana razmišljala što bih od jagoda koje sam ubrala vlastitim rukama (a te uvijek vrijede više) mogla napraviti, na pamet mi je palo nekoliko ideja, od biskvitnih kolača do deserta u čaši. Na kraju, kada bih o njima malo dulje razmišljala, svi su mi se činili previše dosadni pa sam se odlučila za još veći zicer - nešto što znam da mi dobro ide, čisto kako bih bila sigurna da ću jagode iskoristiti na najbolji mogući način. Pogađate, spojila sam ih s dizanim tijestom.

image
Lidija Lončarić/

Osim što su ukusna, ova peciva izgledaju efektno, a uvijek ih možete nadograditi i po svom ukusu. Primjerice, u crumble kojim se posipaju prije pečenja možete dodati pistacije ili bademe, a džem možete napraviti sami pa mu, recimo, dodati i alkohol po želji. Mogućnosti je puno, a peciva će izgledati lijepo i biti baš fina kako god okrenete.

I ako ćemo iskreno, da imam pekaru, ova peciva bila bi na mom meniju svakog proljeća i ljeta. Eto, toliko su dobra.

image
Lidija Lončarić/

PECIVA S JAGODAMA I BAZGOM

Za tijesto:

350 g bijelog glatkog brašna

150 ml mlijeka (može i biljno)

3 - 4 žlice smeđeg šećera

1 jaje za tijesto

3,5 g ili pola male vrećice kvasca

prstohvat soli

50 g maslaca

1 žlica ulja

korica jednog limuna

Za nadjev:

džem od jagoda

oko 200 g jagoda

sirup od bazge

sok od pola do jednog limuna

Za posip:

2 žlice maslaca

5 žlica zobenih pahuljica

2 žlice bijelog brašna

2 žlice smeđeg šećera

Za premaz:

1 jaje

3 žlice slatkog vrhnja

Priprema:

U veću posudu stavite brašno, u sredini napravite udubinu pa dodajte toplo mlijeko, šećer i kvasac. Pustite da kratko stoji, dok se ne zapjeni, pa dodajte jaje, sol, omekšali maslac i ulje. Zamijesite meko tijesto. Kada dobijete glatku kuglu, pustite da se diže jedan sat ili dok se ne udvostruči. Za to vrijeme nasjeckajte jagode i stavite ih u dublji tanjur. Dodajte sirup od bazge i limunov sok pa pustite da stoji dok se tijesto diže. Podijelite tijesto na jednake kuglice i rasporedite ga po papiru za pečenje kojim ste obložili posudu za pečenje. Između svake kuglice ostavite dovoljno mjesta da se može dizati i da, kada je spljoštite, još ima mjesta za rast. Pustite da se kuglice dižu 20-ak minuta. Svaku kuglicu zatim spljoštite donjim dijelom čaše. U sredinu stavite žlicu džema od jagode, pa po tome rasporedite marinirane jagode. Na kraju od brašna, zobenih pahuljica, šećera i maslaca napravite mrvičasto tijesto i pospite ga po jagodama. Tijesto premažite mješavinom slatkog vrhnja i jaja pa pecite na 200 °C oko 20 minuta ili dok se ne dignu i poprime lijepu boju.

Dodatno!

Sirup koji vam ostane nakon mariniranja jagoda možete zakuhati da postane gušći pa njime premazati peciva nakon pečenja kako bi poprimila sjaj i bila još ljepša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 06:03