Kada sam ovih dana razmišljala što bih od jagoda koje sam ubrala vlastitim rukama (a te uvijek vrijede više) mogla napraviti, na pamet mi je palo nekoliko ideja, od biskvitnih kolača do deserta u čaši. Na kraju, kada bih o njima malo dulje razmišljala, svi su mi se činili previše dosadni pa sam se odlučila za još veći zicer - nešto što znam da mi dobro ide, čisto kako bih bila sigurna da ću jagode iskoristiti na najbolji mogući način. Pogađate, spojila sam ih s dizanim tijestom.
Osim što su ukusna, ova peciva izgledaju efektno, a uvijek ih možete nadograditi i po svom ukusu. Primjerice, u crumble kojim se posipaju prije pečenja možete dodati pistacije ili bademe, a džem možete napraviti sami pa mu, recimo, dodati i alkohol po želji. Mogućnosti je puno, a peciva će izgledati lijepo i biti baš fina kako god okrenete.
I ako ćemo iskreno, da imam pekaru, ova peciva bila bi na mom meniju svakog proljeća i ljeta. Eto, toliko su dobra.
PECIVA S JAGODAMA I BAZGOM
Za tijesto:
350 g bijelog glatkog brašna
150 ml mlijeka (može i biljno)
3 - 4 žlice smeđeg šećera
1 jaje za tijesto
3,5 g ili pola male vrećice kvasca
prstohvat soli
50 g maslaca
1 žlica ulja
korica jednog limuna
Za nadjev:
džem od jagoda
oko 200 g jagoda
sirup od bazge
sok od pola do jednog limuna
Za posip:
2 žlice maslaca
5 žlica zobenih pahuljica
2 žlice bijelog brašna
2 žlice smeđeg šećera
Za premaz:
1 jaje
3 žlice slatkog vrhnja
Priprema:
U veću posudu stavite brašno, u sredini napravite udubinu pa dodajte toplo mlijeko, šećer i kvasac. Pustite da kratko stoji, dok se ne zapjeni, pa dodajte jaje, sol, omekšali maslac i ulje. Zamijesite meko tijesto. Kada dobijete glatku kuglu, pustite da se diže jedan sat ili dok se ne udvostruči. Za to vrijeme nasjeckajte jagode i stavite ih u dublji tanjur. Dodajte sirup od bazge i limunov sok pa pustite da stoji dok se tijesto diže. Podijelite tijesto na jednake kuglice i rasporedite ga po papiru za pečenje kojim ste obložili posudu za pečenje. Između svake kuglice ostavite dovoljno mjesta da se može dizati i da, kada je spljoštite, još ima mjesta za rast. Pustite da se kuglice dižu 20-ak minuta. Svaku kuglicu zatim spljoštite donjim dijelom čaše. U sredinu stavite žlicu džema od jagode, pa po tome rasporedite marinirane jagode. Na kraju od brašna, zobenih pahuljica, šećera i maslaca napravite mrvičasto tijesto i pospite ga po jagodama. Tijesto premažite mješavinom slatkog vrhnja i jaja pa pecite na 200 °C oko 20 minuta ili dok se ne dignu i poprime lijepu boju.
Dodatno!
Sirup koji vam ostane nakon mariniranja jagoda možete zakuhati da postane gušći pa njime premazati peciva nakon pečenja kako bi poprimila sjaj i bila još ljepša.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....