Za meringu će vam trebati:
5 bjelanjaka (sobne temperature)
240 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
pola žlice bijelog vinskog octa
1 žlica gustina
Za kremu:
350 ml vrhnja za šlag
1 žlica ekstrakta od vanilije
2 - 3 žlice šećera u prahu
Za nadjev:
borovnice
crni ribizl
ogrozd
kupine
menta
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 120 stupnjeva. Lim u kojem ćete peći meringu obložite papirom za pečenje. Radi lakšeg oblikovanja meringe nacrtajte željeni oblik torte. U ovom slučaju je pravokutna forma 30x19 cm. Bjelanjke stavite u duboku posudu, dodajte prstohvat soli te miksajte dok se sve dobro ne zapjeni. Zapjenjenim bjelanjcima polako dodajte šećer uz neprestano miksanje. Kada ste dobili čvrstu, glatku i sjajnu smjesu, dodajte ocat i gustin i sve dobro izmiješate. Špatulom nanesite meringu za prethodno iscrtani oblik. Rubovi neka vam budu malo viši od sredine jer kasnije morate dodati kremu i nadjev. Stavite u pećnicu i pecite 90 minuta. Ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja. Nakon 90 minuta ugasite pećnicu, otvorite vrata i pustite da se još 15 minuta meringa suši u pećnici. Dok se tijesto hladi pripremite voće. Operite ga i dobro obrišite kuhinjskim ručnikom. Tekućina može omekšati meringu i forma kolača lako se izgubi. Istucite vrhnje za šlag, dodajte šećer i ekstrakt vanilije. Hladnu beze koru lagano odvojite od papira za pečenje te prebacite na tanjur za serviranje. Na meringu nanesite tučeno vrhnje te rasporedite voće po vrhu. Dodajte koji listić mente.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....