Lako, a slatko

Čokoladna Pavlova po receptu Sanje Vejnović uljepšat će vam dan svaki put kad je ispečete

Pavlova po receptu Sanje Vejnović

 Goran Mećava/Mozaik Knjiga
A u našem nagradnom natječaju na Instagramu možete i osvojiti novu kuharicu ‘Slatki život‘ naše poznate glumice

Tradicionalno, slastice su nezaobilazne na svim obiteljskim stolovima. Pravimo ih za svaki blagdan, okupljanja, proslave i nedjeljna poslijepodneva. Zato je nova slatka kuharica Sanje Vejnović "Slatki život" u izdanju Mozaik knjige dobrodošla knjiga u svakom domu, jer sadrži brojne prijedloge za slatki završetak svakog obroka. Sasvim smo sigurni da u nedostatku inspiracije ovdje možete pronaći slasticu koju još možda niste pravili ili ste je zaboravili ili neku koja će vas ponukati da je isprobate jer je drugačija nego što je vi pripremate ili toliko zanimljiva da vas intrigira kakvog je okusa. "Slatki život" donosi više od sto ideja za jednostavne kolače, ali i torte, kremasta i suhe, od lisnatog ili dizanog tijesta... Naučite ili ponovite osnove, a onda se poigrajte svojim idejama.

Za primjer što sve možete pronaći u "Slatkom životu", u nastavku vam donosimo jedan od recepata Sanje Vejnović, kojoj je ovo, nakon "Iz moje kuhinje, s ljubavlju", druga knjiga recepata. Riječ je o Pavlovi, ali s čokoladom, koja nas nije privukla samo vizualno zbog prekrasnih fotografija umjetnika i filmskog snimatelja Gorana Mećave. No, uz ovaj slatki recept imamo i slatku obavijest, a ta je da možete osvojiti kuharicu, a sve detalje potražite u nastavku.

image

Pavlova po receptu Sanje Vejnović

Goran Mećava/Mozaik Knjiga

ČOKOLADNA PAVLOVA

(kalup za pečenje 30 x 40 cm)

Trebat će vam:

Za meringu (francusku):
140 g bjelanjaka (4 bjelanjka jaja L veličine) sobne temperature
prstohvat soli
225 g šećera Castera (ili samljevenog kristal šećera)
1 žlica bijelog octa
1 žlica škrobnog brašna (gustina)
100 g tamne čokolade (70 % kakaa)

Za kremu:
350 ml slatkog vrhnja za šlag
25 g šećera u prahu
vanilija iz 1 štapića ili žličica ekstrakta vanilije
2 žlice acidofila
1 žlica kakao-praha
250 g svježih jagoda
100 g pralina od čokolade (s bademima i lješnjacima)

Za posipanje:
šećer u prahu

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 130 °C.

image

Pavlova po receptu Sanje Vejnović

Goran Mećava/Mozaik Knjiga

MERINGA

1. Na papiru za pečenje olovkom nacrtajte 2 kruga promjera 16 - 18 cm.
2. Oprezno odvojite bjelanjke od žumanjaka. Pritom pazite da u bjelanjcima ne bude nimalo žumanjaka.
3. Provjerite je li posuda u kojoj ćete miksati bjelanjke čista i suha. Možete je prebrisati s malo bijelog octa ili limunovim sokom. Dobro je posušite papirnatim ubrusom. Bjelanjke stavite u posudu i počnite miksati na najsporijem stupnju miksera pa polako pojačavajte brzinu do najbržeg stupnja. Ako miksate ručnim mikserom, pazite da uvijek miksate u istom smjeru, kako bi se zrak unutar bjelanjaka ravnomjerno rasporedio.
4. Nakon otprilike 2 minute miksanja, dok je snijeg još mekan, postupno dodajte šećer. Nakon otprilike svakih 30 sekundi dodajte malo šećera uz stalno miksanje, dok ne dodate sav šećer (otprilike 4 - 5 minuta miksanja). Meringa je gotova kad među prstima više ne osjetite šećer.
5. Dodajte žlicu octa, škrobno brašno i sol. Sve zajedno miksajte još 1 - 2 minute.
6. Otopite čokoladu na vodenoj pari. Kad se ohladi na sobnu temperaturu ulijte je u meringu i nekoliko puta preklopite žlicom kako bi se meringa prošarala čokoladom. Ne miješajte.
7. Na kalup za pečenje stavite papir na koji ste ucrtali 2 kruga. Na sva četiri kraja lima ispod papira dodajte malo meringe kako bi se papir zalijepio i time se spriječilo njegovo podizanje za vrijeme pečenja. Špatulom izvadite smjesu iz posude i rasporedite unutar nacrtanih krugova. U sredini napravite malu udubinu koju poravnajte. Na to ćete mjesto staviti kremu.
8. Temperaturu pećnice smanjite na 100 °C.
9. Kore pecite u zagrijanoj pećnici 70 - 80 minuta. Kore su gotove kada su hrskave i tvrde izvana, a mekana iznutra. Ugasite pećnicu i ostavite kore da se hlade unutar pećnice još najmanje 2 sata. Možete ih ostaviti i više od 2 sata dok se potpuno ne ohlade.

KREMA

1. Slatko vrhnje istucite uz dodatak šećera u prahu i vanilije. Neka šlag bude mekaniji i kremastiji. Tučeno vrhnje nikada ne biste smjeli pretući jer onda šlag postaje zrnast i pretvara se u maslac. Dodajte acidofil i promiješajte kremu špatulom. Stavite je u hladnjak.

SLAGANJE TORTE

1. Oštrim nožem odvojite prvu koru od papira i stavite na tanjur za posluživanje.
2. Premažite polovicom kreme i pospite kakaom.
3. Ponovite postupak s drugom korom. Ukrasite voćem, lješnjacima i bademima u čokoladi te šećerom Casterom.
4. Tortu poslužite isti dan jer stajanjem kore mogu popustiti, pa će krema i voće propasti u udubinu.

image

Nova kuharica Sanje Vejnović

Mozaik Knjiga/

PRIKLJUČI SE I OSVOJI KUHARICU "SLATKI ŽIVOT" SANJE VEJNOVIĆ

U suradnji s Mozaik knjigom na našem Instagram profilu darujemo 5 primjeraka naslova "Slatki život", autorice Sanje Vejnović.

Sve što trebate je zapratiti službene profile Dobre hrane i Mozaik knjige, lajkati objavu o natječaju i odgovoriti na pitanje: Koje kolače i torte pečete za posebne prigode i na koga vas podsjećaju? Sretno!

Pravila nagradnog natječaja pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 11:12