Voćna i sočna

Kremasta ljetna torta od bobičastog voća s kremom od mascarponea je pravi hit na roštiljima i obiteljskim druženjima

Za njenu pripremu uložit ćete malo više vremena, ali će se višestruko isplatiti kada vidite zadovoljna lica svojih gostiju

Kremaste voćne torte zauzimaju posebno mjesto u srcu ljubitelja domaćih slastica, a još su ukusnije kada se u njima koristi raznovrsno voće. Jedna takva sočna i voćna je i šumska ljetna torta od bobičastog voća naše suradnice Slavice Šagolj, koju možete pratiti na Instagramu pod profilom Salsa&Šalša by Slavica Šagolj. Osim što se tražila kriška više na našem snimanju, tražio se i recept za ovu poslasticu pa ga donosimo u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

Šumska ljetna torta od bobičastog voća

Za biskvit:
520 g glatkog brašna
250 g šećera u prahu
6 jaja
250 g omekšalog maslaca
220 ml mlijeka
sok pola limuna
korica dva limuna

Za sirup od limuna:
100 ml soka od limuna
120 g šećera

Za kremu:
220 g omekšalog maslaca
250 g mascarpone sira
200 g šećera u prahu
3 žlice vrhnja za šlag
1 žlica ekstrakta od vanilije

Za dekoraciju:
300 g jagoda
200 g borovnica
200 g malina

image
Berislava Picek/Cropix

Zagrijte pećnicu na 175 °C. Četiri kalupa promjera 20 cm namažite masnoćom i obložite papirom za pečenje. U posudu za miksanje stavite jaja i miksajte sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Zatim dodajte malo-pomalo omekšali maslac, mlijeko, limunov sok i na kraju lagano umiješajte brašno i limunovu koricu. Važno je da je smjesa glatka i svilenkasta. Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe i pecite oko 30 minuta.
Dok se biskvit peče, pripremite sirup. Stavite limunov sok i šećer u manju posudu i kuhajte na laganoj vatri oko pet minuta dok se šećer ne otopi. Maknite sa strane da se malo ohladi. Sirup ćete poslije koristiti za premazivanje slojeva kolača.
Sve sastojke za kremu stavite u veću posudu za miksanje. Miješajte na najmanjoj brzini dok se sastojci ne sjedine. Povećajte brzinu i miješajte dok krema ne postane prozračna i pjenasta. Stavite jedan sloj biskvita na pladanj. Premažite ga sirupom od limuna, zatim nanesite sloj kreme, pa tako sve dok ne dođete do vrha. Cijelu tortu premažite tankim slojem kreme. Bobičasto voće, koje ste oprali i osušili, polako složite po cijeloj površini torte. Jagode i maline prerežite te lagano slažite na tortu. Borovnice stavite u praznine između jagoda i malina. Po želji dodajte listiće mente. Prije serviranja tortu kratko ohladite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2024 13:23