Vikend projekt

Grah je najukusniji kada se kuha na otvorenoj vatri, imamo provjereni recept našeg poznatog chefa

Mladi chef iz nedavno Michelinovom zvjezdicom ovjenčanog zagrebačkog restorana pokazao nam je kako radi hranu za prijatelje i obitelj

Tibor Valinčić, chef zagrebačkog restoran Dubravkin put, za ljetni broj magazina Dobra hrana pripremio je grah u kotliću, idealno jelo oko kojeg se možemo družiti na otvorenom, dijeliti anegdote dok se grah krčka i zatim u njemu uživati uz koji komad kruha ili focaccie spremljene ispod peke.

image
Tomislav Krišto/Cropix

image
Tomislav Krišto/Cropix

image
Tomislav Krišto/Cropix

Grah u kotliću
1,5 kg suhog graha
1,5 kg luka
1 kg mrkve
300 g celera
50 g svinjske masti
400 ml bijelog vina
6 l junećeg temeljca
50 g koncentrata rajčice
500 g pasirane rajčice
1 kg domaće kobasice
200 g ajvara
sol i papar
crvena dimljena paprika
1 žličica senfa
lovor list
1 ljuta papričica
suho meso i dimljena svinjska rebrica

Narezati povrće (slobodno na krupnije komade jer ćete ga kasnije miksati štapnim mikserom). U kotliću na vatri rastopiti mast, ubaciti luk i odmah posoliti kako bi brže pustio vodu. Dinstati 15-ak minuta pa dodati ostatak povrća. Održavati laganu vatru kako povrće ne bi zagorjelo. Dodati kožice od špeka ili bilo kakve druge komade dok se povrće dinsta. Kad je povrće gotovo, dodati koncentrat rajčice i kratko prepržiti. Podliti bijelim vinom. Kad vino ispari, dodati malo temeljca i pustiti da zakuha. Izvaditi kožice, a sve povrće usitniti štapnim mikserom (ako nemate tu mogućnost, samo treba povrće sitnije narezati i dulje dinstati).

image
Tomislav Krišto/Cropix

Vratiti meso i kožice, dodati željenu količinu temeljca i ubaciti grah, koji je prethodno namočen preko noći i prokuhan 10-ak minuta nakon što je voda zakipjela (kako bi otklonili nečistoće). Odmah dodati sol, crvenu papriku, lovor i ostale začine po želji. Pojačati vatru te uz povremeno miješanje pustiti grah da se kuha. Dodati pasiranu rajčicu i nekoliko žlica ajvara te ljute papričice po želji. Kad je grah pri kraju kuhanja, ubaciti kobasice i pustiti da se kuhaju 15-ak minuta. Skinuti grah s vatre i pustiti da odstoji 10-ak minuta prije posluživanja.
image
Tomislav Krišto/Cropix

image
Tomislav Krišto/Cropix

image
Tomislav Krišto/Cropix

image
Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Druge recepte i cijelu priču o chefu Tiboru Valinčiću, kao i ostale uzbudljive reportaže potražite u novom, ljetnom izdanju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 27. lipnja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 08:34