Druženje na otvorenom

Slasni sendviči s trganom junećom koljenicom po receptu Tibora Valičića, chefa koji je Dubravkinom putu donio zvjezdicu

Mladi chef iz nedavno Michelinovom zvjezdicom ovjenčanog zagrebačkog restorana pokazao nam je kako radi hranu za prijatelje i obitelj

Tibor Valinčić mladi je chef na čelu kuhinje Dubravkina puta, jednog od najvažnijih zagrebačkih restorana, koji je nedavno dobio i prvu Michelinovu zvjezdicu. Kako piše Gordan Zečić u ljetnom izdanju magazina Dobra hrana, Tibora se već godinama naziva mladim chefom jer uz sve prikupljeno iskustvo - nekoliko je godina bio u timu Matije Bregeša u Boškincu, gdje je došao kao 16-godišnjak, usput je stjecao iskustva stažirajući po europskim restoranima te odradio jednogodišnji program na talijanskom institutu Intrecci koji se bavi organizacijom restorana - doista je mlad, tek mu je 26.

image
Tomislav Krišto/Cropix

image
Tomislav Krišto/Cropix

Iako živi i radi u Zagrebu, Tibor često odlazi u rodni Bjelovar. Tamo je staro društvo, prijatelji, ondje mu živi i brat, pa se često organiziraju druženja uz roštilj, peku ili kotlić. Naravno, zna se tko kuha.

“Restoran je jedno, a kuhanje za ekipu drugo. Kad god mogu, kuham vani. Zapali se vatra, a obavezno se nešto krčka u kotliću - grah, gulaš, svejedno. Nekad je i roštilj, kotlovina, peka, ali kotlić je obavezan.”

Za naš novi broj tako je Tibor spremio pulled sendviče s focacciom i nadjevom od juneće koljenice i rebara, koje je spremio ispod peke.

image
Tomislav Krišto/Cropix

image
Tomislav Krišto/Cropix

Pulled sendviči

Za sourdough focacciu:
230 g startera
1200 g glatkog brašna
800 g vode
22 g soli
160 g maslinovog ulja
Za peku:
800 g juneće koljenice
400 g junećih rebara
200 g mrkve
300 g luka
200 g celera
400 g crnog vina
sol i papar
lovorov list
juneći temeljac po potrebi
Za salatu od pečene paprike:
500 g crvene paprike
50 g aceta balsamica
50 g maslinovog ulja
sol

Juneću koljenicu narezati na manje komade i staviti u lim za peku. Dodati krupno narezano povrće, crno vino, temeljac i začine. Staviti na laganu vatru te pustiti da se polako kuha pod pekom na niskoj temperaturi. Nakon sat vremena pomalo pojačavati vatru i okretati meso. Po potrebi dodati još temeljca. Nakon otprilke 2 - 3 sata kuhanja (ovisno o veličini komada) skinuti s vatre. Pustiti da meso dobije koricu kako bi kasnije natrgano imalo jači okus. Meso natrgati vilicom ili, ako se dovoljno ohladilo, rukom. U meso dodati BBQ umak i sokove u kojima se meso kuhalo.

image
Tomislav Kristo/Cropix

image
Tomislav Krišto/Cropix

Focacciu, zamiješenu dan ranije, izvaditi iz hladnjaka dva sata prije pečenja. Nauljiti pleh i pustiti tijesto da se u njemu digne prije nego što ga stavimo peći. Prije samog pečenja protresti pleh sa svih strana radi provjere da focaccia nije zalijepljena niti s jedne strane. Staviti pod peku i pustiti 20 - 30 minuta, ovisno o jačini vatre. Pečenu focacciu ostaviti da se ohladi.

image
Tomislav Krišto/CropixTomislav Krišto/Cropix

image
Tomislav Krišto/Cropix

image
Tomislav Krišto/Cropix

Cijeli češnjak zamotati u aluminijsku foliju uz dodatak maslinovog ulja i prekriti ugljenom. Pustiti u ugljenu 10-ak minuta te zatim izvaditi. Kada se dovoljno ohladi, češnjak istisnuti i umiješati u maslinovo ulje.

Paprike peći na žaru i, dok su jos vruće, umotati u alufoliju u posudi kako bi se uparile te poslije lakše ogulile. Očistiti paprike, začiniti acetom balsamicom i maslinovim uljem.

image
Tomislav Krišto/Cropix

image
Tomislav Krišto/Cropix

image
Tomislav Krišto/Cropix

Focacciu odrezati na željenu veličinu, donju polovicu premazati maslinovim uljem s češnjakom, a gornju polovicu reduciranim sokom od pečenja. Dodati redom trgano meso, pečenu papriku i sve preliti žlicom domaćeg kiselog vrhnja.

image
Tomislav Krišto/Cropix

image
Tomislav Krišto/Cropix

image
Tomislav Krišto/Cropix

image
Tomislav Krišto/Cropix

image
Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Druge recepte i cijelu priču o chefu Tiboru Valinčiću, kao i ostale uzbudljive reportaže potražite u novom, ljetnom izdanju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 27. lipnja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 14:14