SLATKO USRED TJEDNA

Francuski klasik jedan je od najjednostavnijih kolača s trešnjama koje možete napraviti (već danas)

Obožavamo doba clafoutis sa zrelim, sočnim trešnjama, a ne bunimo se niti protiv onog s drugim sezonskim voćem

Visoko na listi omiljenih nam francuskih poslastica, uz mille feuille, tarte tatine, paris-Brest, eclairs i kroasane, nalazi se i iznenađujuće jednostavan, a tako slastan clafoutis. Riječ je o desertu koji dolazi iz regije Limousin i koji se radi tako da se voće prelije gustom smjesom od jaja, šećera, brašna, maslaca, mlijeka i još nekoliko sastojaka, te se sve zajedno ubacuje u pećnicu. Rezultat je gusti biskvit s voćem tekstura kojeg pomalo podsjeća na debelu palačinku. Po originalnoj recepturi koriste se trešnje, no osim toga, dobra opcija bit će i višnje, breskve, marelice, šljive i drugo sezonsko voće.

image
Ivannag82/Getty Images

Lista sastojaka za clafoutis je, dakle, prilično kratka i većinu, pretpostavljamo, ionako već imate u hladnjaku, a niti sam postupak nije kompliciran. Upravo zato, clafoutis je prilično dobra opcija za brzinski kolač usred tjedna ili kada vam se gosti najave tek sat vremena prije dolaska. U slučaju da u blizini imate djecu, uposliti ih možete oko čišćenja voća i miješanja smjese, a vi im u pomoć priskočite samo oko rukovanja s pećnicom. Sve što vam onda još preostaje je ostati dovoljno strpljivi da se kolač ispeče, kratko ohladi i spremni ste za uživanje. Cijeli recept čeka vas u nastavku.

image
Pinkybird/Getty Images

CLAFOUTIS

Trebat će vam:

300 g trešanja (višanja ili drugog voća)
3 jaja
250 ml mlijeka
110 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
70 g brašna
prstohvat soli
maslac za premazivanje

Priprema:

Kalup za pečenje premažite maslacem. Višnje očistite od koštica. Jaja pjenjačom lagano izmutite pa dodajte brašno i ohlađeni, otopljeni maslac. Smjesu dobro promiješajte kako ne bi imala grudica. Na kraju dodajte šećer, mlijeko i ekstrakt vanilije. U premazani kalup za pečenje poredajte višnje pa preko njih lagano izlijte smjesu. Pecite na 200 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 170 oC i nastavite peći još 20 minuta. Pred kraj pečenja posipajte kolač s nekoliko kockica maslaca i vratite na kratko u pećnicu da se maslac otopi. Prije posluživanja kolač ohladite i poslužite samostalno, uz tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 19:00