BRZO, SOČNO I BAŠ FINO

Napravite kolač od ljetnih plodova na koje ste možda već i zaboravili, a tako su dobri

Posjetili smo imanje Kumparička i na druženju pod murvama saznali recept za ovu finu slasticu

"Tri golema bijela maremme-abruzzese ovčara motaju se oko stola, ali nikome ne dodijavaju. Po našim glavama i tanjurima padaju murve sa stabla, srećom bijele. One crne su malo dalje, pored novoizgrađenog kokošinjca s fotosenzorom koji kokošima otvara vratašca danju, a zatvara ih noću. Pod tom murvom ljenčare dvije vijetnamske svinje. Svi se smijemo, a popili smo samo malo vina, terana koji je Moreno Coronica donio Alešu pa su ga ostavili da odležava u amfori i ispao je sasvim drukčiji od onoga iz njegova podruma. Bit će da je ta razgaljenost od hrane - kakve hrane! - na friškom zraku. Nakon svega još i izvrstan desert: naravno, kolač od labneha i slatkih crnih murvi. Jedna od francuskih studentica pita bi li je, možda, mogli usvojiti, da zauvijek ostane tu, na Kumparički.", piše Gordan Zečić u svojoj reportaži o Kumparička Table iskustvu u najnovijem broju magazina Dobra hrana. Ovaj ulomak dočarava tek djelić atmosfere koja vlada imanjem na kojem obitelj Winkler uzgaja ovce od čijeg mlijeka radi cijenjene sireve i druge mliječne proizvode, a s nama su podijelili i nekoliko recepata. Jedan od njih je i za sočni biskvit od labneha i murvi koji možete potražiti u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

KOLAČ OD LABNEHA I MURVI

Trebat će vam:

1 i ½ šalica brašna
2 žličice praška za pecivo
½ žličice soli
1 šalica šećera
230 g labneha
½ šalice maslinova ulja
2 jaja
1 žličica sumaca
2 šalice crnih murvi, borovnica ili malina

Za glazuru (opcionalno):
½ šalice šećera u prahu
1 žlica octa od murve ili limunovog soka

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 °C. Obložite kalup za kruh veličine 11 x 21 cm papirom za pečenje. U maloj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U velikoj zdjeli pomiješajte šećer, jogurt, ulje, jaja i sumak. Kada se smjesa sjedini, dodajte suhe sastojke u mokre sastojke i miješajte dok se tijesto ne sjedini. Pažljivo umiješajte murve špatulom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 55 - 65 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista. Ostavite kolač da se hladi u kalupu 15 minuta prije nego što ga prebacite na rešetku za hlađenje da se potpuno ohladi. Za glazuru, umutite šećer u prahu i ocat od murve dok ne postane glatko. Prelijte ohlađeni kolač glazurom.

image

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Reportažu s imanja Kumparička, kao i brojne druge priče i recepte za slasna jela potražite u najnovijem broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 27. lipnja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 11:52