Kako su objavili iz GFK-a (Nürnberg Gesellschaft für Konsumforschung), najveće njemačke kompanije za istraživanje potrošačkih navika, Hrvati su u 2023. godini i dalje najviše pretraživali recepte za tradicionalna jela kao što su cicvara i orahnjača, a uvidom u istraživanje, otkrili su kako su se na listi našli i pojmovi ‘gravče na tavče, ‘sekeli gulaš s kiselim zeljem‘, samo ‘gulaš‘ te ‘bešamel umak‘.
Među ne tako klasičnim i tradicionalnim jelima, posebno su traženi i recepti za poke bowl, havajsku zdjelu s rižom i dodacima kao što je marinirana tuna, avokado, svježe i termički obrađeno ili ukiseljeno povrće, zatim vafle, ćevape, ali i, pomalo neuobičajeno, teranino.
Budući da gotovo sva nabrojana jela i sami redovito pripremamo, a o njima i pišemo, kako bismo vam uštedjeli vrijeme, recepte za neka od njih ostavljamo vam u nastavku. Stanite s pretraživanjem, pripremite sastojke, a za literaturu pobrinut ćemo se mi.
POVRATAK CICVARE
Brzo je gotova, možemo je jesti toplu i hladnu, a vrlo je vjerojatno da će vas na prvi zalogaj vratiti u djetinjstvo. Cicvara je tradicionalno jelo, po nekima i nezaobilazni svjedok pastirske kuhinje, koji su pripremale naše bake, a upravo recept bake Mire u nastavku ostavljamo i mi.
ORAHNJAČA NIKADA NE PRESTAJE BITI HIT
Čak i kada nije sezona bogatih dizanih pogača, orahnjača je očito hit. Kod pripreme je važno pripaziti da nadjeva ima dovoljno kako sve zajedno ne bi bilo previše suho, ali i da pri pečenju tijesto ne pukne. Imamo provjereno dobar recept.
GRAH KAKAV POSEBNO VOLIMO
Tradicionalni makedonski specijalitet oduvijek se u restoranima naručuje uz roštilj, ali kada ga napravimo sami u svojoj kuhinji uvijek ima nekako bolji okus.
SEZONA KISELOG ZELJA MOŽDA JE IZA NAS, ALI...
Iako kiseli kupus posebno volimo u vrijeme hladnijih dana, dobar sekeli gulaš nikad ne odbijamo. Toliko jednostavno za pripremu, a tako ukusno, ovo jelo jedno je od onih kojima se vraćamo s posebnim guštom.
KAKO NAPRAVITI BEŠAMEL UMAK?
Iako je sastojcima prilično jednostavan, priprema bešamel umaka, čini se, mnogima zadaje muke. Što napraviti da uvijek ispadne dobro, koji začin dodati za još bolji okus i druge dobre savjete potražite na poveznici u nastavku.
OSIM PALAČINKI, HRVATI JAKO VOLE I...
Vafle! Možda je do rasprodaja u supermarketima na kojima se često može kupiti i aparat za vafle, a možda do znatiželje da se, osim omiljenih palačinki, isproba i nešto drugačije. Kako god bilo, Hrvati baš jako vole i vafle.
ŠTO JE POKE BOWL?
Prije nego što ćete kušati Poke losos ili Poke tuna bowl, bio bi red da doznate o kakvom je jelu riječ. Ne postoji zapravo precizna priča o podrijetlu, a mnogi se slažu da počeci izrade jela datiraju još od pretkolonijalnih vremena na Polineziji, konkretno, riječ je o grupi otoka od Havaja do Novog Zelanda. Lokalno bi stanovništvo, dolazeći iz ribolova, svježu ribu rezalo na komadiće, začinilo, odnosno mariniralo je, te u zdjelici kombiniralo s rižom, svježim ili mariniranim povrćem, voćem, orašastim plodovima, raznim umacima... svim divotama koje je imalo pri ruci.
Od tradicionalnog jela havajskih kuća (riječ “po kay” znači sasjeći, izrezati na komade), poke koji se najčešće radi i poslužuje u zdjeli (bowl - zdjela) 70-ih godina naglo se proširio svijetom i u nekim zemljama prerastao u street food. Tamo negdje 2019. godine postajao je sve popularniji i kod nas i danas je vrlo lako dostupan u velikom broju azijskih restorana u Zagrebu, ali i šire.
KOJA JE TAJNA DOBRIH ĆEVAPA?
Ovog proljeća svratili smo u pečenjarnicu Kraljice, gdje nam je mnogima jedina kraljica koju priznaju, Dubravka Dragun, otkrila tajnu popularnosti svojih ćevapa. Sve o tome možete čitati, naravno, na poveznici u nastavku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....