IMAMO IH SVE

Cicvara, orehnjača, gulaš, ‘gravče‘... Istraživanja kažu da su ovo recepti koje Hrvati najčešće pretražuju

Osim tradicionalnijih recepata, Hrvati su pretraživali i recepte za poke bowl, vafle...

Kako su objavili iz GFK-a (Nürnberg Gesellschaft für Konsumforschung), najveće njemačke kompanije za istraživanje potrošačkih navika, Hrvati su u 2023. godini i dalje najviše pretraživali recepte za tradicionalna jela kao što su cicvara i orahnjača, a uvidom u istraživanje, otkrili su kako su se na listi našli i pojmovi ‘gravče na tavče, ‘sekeli gulaš s kiselim zeljem‘, samo ‘gulaš‘ te ‘bešamel umak‘.

Među ne tako klasičnim i tradicionalnim jelima, posebno su traženi i recepti za poke bowl, havajsku zdjelu s rižom i dodacima kao što je marinirana tuna, avokado, svježe i termički obrađeno ili ukiseljeno povrće, zatim vafle, ćevape, ali i, pomalo neuobičajeno, teranino.

Budući da gotovo sva nabrojana jela i sami redovito pripremamo, a o njima i pišemo, kako bismo vam uštedjeli vrijeme, recepte za neka od njih ostavljamo vam u nastavku. Stanite s pretraživanjem, pripremite sastojke, a za literaturu pobrinut ćemo se mi.

POVRATAK CICVARE

Brzo je gotova, možemo je jesti toplu i hladnu, a vrlo je vjerojatno da će vas na prvi zalogaj vratiti u djetinjstvo. Cicvara je tradicionalno jelo, po nekima i nezaobilazni svjedok pastirske kuhinje, koji su pripremale naše bake, a upravo recept bake Mire u nastavku ostavljamo i mi.

RECEPT ZA CICVARU

image
Marko Miščević/Cropix

ORAHNJAČA NIKADA NE PRESTAJE BITI HIT

Čak i kada nije sezona bogatih dizanih pogača, orahnjača je očito hit. Kod pripreme je važno pripaziti da nadjeva ima dovoljno kako sve zajedno ne bi bilo previše suho, ali i da pri pečenju tijesto ne pukne. Imamo provjereno dobar recept.

RECEPT ZA ORAHNJAČU

Za tijesto će vam trebati:

1 kg brašna za dizano tijesto
10 dag šećera
100 g maslaca
1/2 kocke kvasca
2 žumanjka
1 dl mlijeka

Nadjev:

40 dag pomiješanih mljevenih i sjeckanih oraha
20 dag šećera
2 dcl vrućeg mlijeka u kojem se otapa štapić vanilije
2 bjelanjka
5 cl likera od oraha
naribana korica limuna

Priprema:

Šećer, žumanjke, rastopljeni maslac dobro promiješati. Kvasac i šećer umiješati u mlijeko. U brašno najprije dodati masu sa žumanjcima, izmiješati, potom dodati rastopljeni kvasac. Temeljito umijesiti masu na starinski način kuhačom, rukama ili mikserom. Tijesto treba biti mekše od uobičajenog za kruh. Ostaviti na toplom jedan sat. Orahe i šećer umiješati u vruće mlijeko. U ohlađenu smjesu dodati liker od oraha, naribanu koricu limuna i snijeg dva bjelanjka. Razvaljano tijesto premazati nadjevom i oblikovati roladu. U vatrostalnu posudu, ili starinski namašćen pobrašnjeni pleh, položiti štrucu. U pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva orahnjaču peći 45 minuta.

image
Biljana Blivajs/Cropix

GRAH KAKAV POSEBNO VOLIMO

Tradicionalni makedonski specijalitet oduvijek se u restoranima naručuje uz roštilj, ali kada ga napravimo sami u svojoj kuhinji uvijek ima nekako bolji okus.

RECEPT ZA GRAVČE NA TAVČE

image
Mario Kučera/Cropix arhiva

SEZONA KISELOG ZELJA MOŽDA JE IZA NAS, ALI...

Iako kiseli kupus posebno volimo u vrijeme hladnijih dana, dobar sekeli gulaš nikad ne odbijamo. Toliko jednostavno za pripremu, a tako ukusno, ovo jelo jedno je od onih kojima se vraćamo s posebnim guštom.

RECEPT ZA SEKELI GULAŠ

image
Berislava Picek/Cropix

KAKO NAPRAVITI BEŠAMEL UMAK?

Iako je sastojcima prilično jednostavan, priprema bešamel umaka, čini se, mnogima zadaje muke. Što napraviti da uvijek ispadne dobro, koji začin dodati za još bolji okus i druge dobre savjete potražite na poveznici u nastavku.

SVE VAS ČEKA OVDJE

image
Mariha-kitchen/Getty Images/istockphoto

OSIM PALAČINKI, HRVATI JAKO VOLE I...

Vafle! Možda je do rasprodaja u supermarketima na kojima se često može kupiti i aparat za vafle, a možda do znatiželje da se, osim omiljenih palačinki, isproba i nešto drugačije. Kako god bilo, Hrvati baš jako vole i vafle.

RECEPT ZA VAFLE

image
Unsplash

ŠTO JE POKE BOWL?

Prije nego što ćete kušati Poke losos ili Poke tuna bowl, bio bi red da doznate o kakvom je jelu riječ. Ne postoji zapravo precizna priča o podrijetlu, a mnogi se slažu da počeci izrade jela datiraju još od pretkolonijalnih vremena na Polineziji, konkretno, riječ je o grupi otoka od Havaja do Novog Zelanda. Lokalno bi stanovništvo, dolazeći iz ribolova, svježu ribu rezalo na komadiće, začinilo, odnosno mariniralo je, te u zdjelici kombiniralo s rižom, svježim ili mariniranim povrćem, voćem, orašastim plodovima, raznim umacima... svim divotama koje je imalo pri ruci.

Od tradicionalnog jela havajskih kuća (riječ “po kay” znači sasjeći, izrezati na komade), poke koji se najčešće radi i poslužuje u zdjeli (bowl - zdjela) 70-ih godina naglo se proširio svijetom i u nekim zemljama prerastao u street food. Tamo negdje 2019. godine postajao je sve popularniji i kod nas i danas je vrlo lako dostupan u velikom broju azijskih restorana u Zagrebu, ali i šire.

image
Unsplash

KOJA JE TAJNA DOBRIH ĆEVAPA?

Ovog proljeća svratili smo u pečenjarnicu Kraljice, gdje nam je mnogima jedina kraljica koju priznaju, Dubravka Dragun, otkrila tajnu popularnosti svojih ćevapa. Sve o tome možete čitati, naravno, na poveznici u nastavku.

SVE TAJNE OTKRIVAMO OVDJE

image
Privatna arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 22:40