Zapiain Sidra

Vrhunska jabukovača: Veliki baskijski cider napokon je dostupan i kod nas

 Zapiain Sagardoa Facebook
GastroBranimir delicije u zagrebačkim Utrinama odnedavno jedine drže dva premium proizvoda kuće

Baskijska tradicija sidre (cidera), fermentiranog napitka od jabučnog soka, datira iz 11. stoljeća i važan je dio baskijske kulture. Proizvodnja sidre temelji se na lokalnim sortama jabuka koje su u Baskiji tipično oštrog, trpkog okusa, a zbog speciičnog položaja voćnjaka u brdovitoj regiji pristup mehanizacije je gotovo nemoguć te se obrađuju i beru ručno.

Najpoznatiji baskijski brend je Zapiain, a dva njihova proizvoda sad se mogu kupiti i u nas: Zapiain Premium sidra od domaćih baskijskih jabuka vrhunske kvalitete i Joanes de Zapiain sidra, jabukovača napravljena od starih sorti, u čast svojeg osnivača. Obje su buteljirane u boce od 0,75 l, a cijena im je osam odnosno 14 eura.

Sidra najbolje prija uz mesna i masna jela s roštilja, rashlađena na 10-12 ºC. S obzirom na to da nije iltrirana ni pročišćena, može sadržavati talog te prije konzumacije treba dobro protresti bocu kako bi se talog prožeo sa sidrom, a ujedno i probudio prirodni sadržaj ugljika.

Iz istog razloga sidra se iz boce toči udaljena od čaše najmanje 30 do 50 cm kako bi mjehurići zraka ušli u tekućinu i oživili je. Poslužuje se u kristalnoj čaši konusnog oblika u malim količinama.

Kako Baskijci kažu, pijte pomalo i često!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:27