VIJESTI S TRŽNICE

Jedva smo dočekali prve jagode i zato ovih dana radimo predobru Pavlovu po provjerenom receptu

 Marko Miscevic/Cropix/Zlatko Simic/
Na tržnice su stigle jagode, svi se žale na cijenu, ali ako i vi, baš kao i mi, ne možete odoljeti, napravite ovaj kolač

U jučerašnjem jutarnjem obilasku tržnice Dolac naišli smo na prve vrgoračke jagode. Kako piše Jutarnji list, nastavila se tradicija rušenja rekorda u cijenama pa se tako kilogram ovih dana može kupiti za visokih 8 eura. Na pojedinim smo štandovima naišli i na cijene od 2 eura za mjericu od 500 grama, no najčešća cijena je 4 eura za istu količinu. Jutarnji dodaje i kako se na susjednim štandovima kilogram grčkih jagoda može kupiti po 4 eura.

Usporedbe radi, ovog smo vikenda na jednom štandu u Međimurju, koji prodaje, kako kažu, svoje domaće jagode, mjericu od 500 grama platili 3 eura, dok smo nedavno istu količinu u supermarketu platili duplo manje, otprilike 1,50 eura.

image
Zlatko Šimić//

Dobro je spomenuti i kako su se cijene vrgoračkih jagoda, koje su nedavno dobile i zaštitu, prošle godine u ovo vrijeme kretale oko 50 kuna za kilogram.

Iako se mnogi žale kako je cijena još uvijek previsoka, postoje i oni koji su sezonu jagoda jedva dočekali. Ubrajate li se u ove druge, možda je pravo vrijeme da krenete s pripremom prvih ovogodišnjih slastica.

KAD RADITE SLASTICE S JAGODAMA...

Jagode je najbolje koristiti svježe i bez velike termičke obrade jer tada najbolje do izražaja dolazi njihova svježina, bogatstvo okusa i aroma.

Jagode perite tek kada ih planirate koristiti, a peteljke na plodovima ostavite što je dulje moguće, na taj će način dulje ostati svježe.

Dok perete jagode, nemojte ih predugo držati vodi jer će je djelomično upiti te zbog toga brže izgubiti svoj prvotni oblik i uvenuti.

Oprane jagode stavite na kuhinjski papir kako bi se osušile prije uporabe ili skladištenja.

U slučaju da jagode ne planirate koristiti odmah, rasporedite ih u jednom sloju po kuhinjskom ručniku i tako spremite u hladnjak.

Jedna od omiljenih i obavezan dodatak našim proljetnim druženjima je i Pavlova torta s jagodama. Recept nam je svojevremeno ustupila naša suradnica Slavica Šagolj, a iako će vam priprema oduzeti nešto više vremena, vjerujte, već nakon prvog zalogaja shvatit ćete da se sve itekako isplatilo. Recept donosimo u nastavku.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Za kore će vam trebati:

4 bjelanjka (jaja veličine L)

prstohvat soli

200 g šećera

2 žličice škrobnog brašna

2 žličice octa

1 žličica ekstrakta od vanilije

Za kremu:

300 ml vrhnja za šlag

3 žlice šećera u prahu

1 žličica ekstrakta od vanilije

300 g svježih jagoda za ukras

Priprema:

U posudu za miksanje stavite bjelanjke. Krenite s najmanjom brzinom te postupno povećavajte dok ne dođete do najviše. Time ćete doprinijeti pravilnom formiranju tijesta jer je jedini cilj kod njegove pripreme da u njemu ima što više zraka. Kada su se bjelanjci zapjenili dodajte prstohvat soli. Zatim dodajte šećer. Šećer polako dodajte žlicu po žlicu uz stalno miješanje. Kada ste dodali sav šećer, miksajte još pet minuta te na prst uzmite malo smjese. Ako među prstima ne osjetite više šećer, prestanite miješati bjelanjke. Na kraju dodajte škrobno brašno, ocat i ekstrakt od vanilije te špatulom ručno umiješajte. Poželjno je da u ovoj fazi ne koristite mikser. Pećnicu zagrijte na 120°C. Najveći plitki lim obložite papirom za pečenje. Po sredini nacrtajte krug promjera 20 centimetara. Kako vam se papir ne bi micao, na svaki ugao lima stavite malo tučenog bjelanjka s kojim možete fiksirati papir. Smjesu od bjelanjaka iz posude vadite žlicom i stavljate u sredinu kruga i formirate bazu kolača, samo pazite da ne prelazite nacrtani krug. Rubove možete formirati silikonskom špatulom. Prije pečenja u sredini bjelanjka napravite udubljenje, u koje ćete kasnije staviti kremu i voće. Bjelanjke stavite u pećnicu i sušite na 120°C oko sat i trideset minuta. Nakon toga pećnicu ugasite te ostavite smjesu u njoj da se polako hladi najmanje dva sata. Kad se nastala beze kora dobro ohladi, napravite kremu. U posudu za miksanje stavite vrhnje za šlag, šećer u prahu i ekstrakt vanilije te smiksajte šlag. Voće dobro operite i osušite kuhinjskim papirom. Ako je voće orošeno kapljicama vode, može omekšati beze koru. Nožem s dugom oštricom beze koru odignite s papira za pečenje i postavite na pladanj. Na vrh nanesite šlag, koji ukrasite voćem.

DODATAN SAVJET!

Bjelanjci moraju biti sobne temperature. Ako šećer dobro ne smiksate, kasnije može doći do njegovog curenja na dnu kore. Pavlova mora biti bijele boje, zato budite oprezni s temperaturom i pećnicom te je ni u jednom trenutku ne otvarajte, jer svaka promjena temperature utječe na finalni ishod. Bitan je i zadnji korak - obavezno pustite da se beze kora nakon pečenja polako hladi u ugašenoj pećnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 23:30