Ovih nas je dana prilično razveselila vijest da su se u šumama pojavili prvi primjerci medvjeđeg luka te je vrijeme da se zaputimo u šumu ili na tržnicu i bacimo na kuhanje. Osim što ga volimo brati, jednako tako volimo uživati u bogatim proljetnim jelima pripremljenim od ove divlje biljke. Upravo je divlji ili medvjeđi luk jedna od najzdravijih samoniklih biljaka koje možete pronaći u šumama ili na livadama. Karakterističnog je mirisa (po češnjaku) po kojem ćete ga i najbolje raspoznati od sličnog bilja. Naime, pri branju medvjeđeg luka valja biti posebno oprezan upravo zbog činjenice da njegovi listovi podsjećaju na listove đurđice ili mrazovca koji su otrovni pa tako, upustite li se u branje medvjeđeg luka, svakako to učinite u društvu iskusnijih berača.
Dobro je spomenuti i kako je medvjeđi luk prepun vitamina C te je idealna namirnica u slučaju da ovog proljeća poželite pročistiti organizam. Bitno ga je konzumirati što prije nakon branja, a najbolja opcija bit će i što kraća termička obrada kako bi zadržao lijepu zelenu boju i moćan miris. Također, medvjeđi luk može se koristiti i sušen no u tom slučaju, naravno, neće biti toliko izraženih aroma.
Zbog arome koja podsjeća na spoj luka i češnjaka, medvjeđi luk ili srijemuš odlično se snalazi u različitim salatama, namazima na bazi sira, kao glavna zvijezda jednostavnih proljetnih umaka, u tjesteninama i rižotima, uz mesne i riblje specijalitete, ali i u juhama i pitama. Nije ga potrebno previše obrađivati, a za neka jela trebat ćete ga tek nasjeckati i poslužiti. Stoga, ako ste se zasitili pesta od srijemuša, evo sjajnih alternativa.
KOTLETI U MARINADI OD MEDVJEĐEG LUKA
GIBANICA S MLINCIMA, MEDVJEĐIM LUKOM I GOVEĐIM REPOM
TRLJE S PESTOM OD MEDVJEĐEG LUKA
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....