DOBRA PREPORUKA

Recept su testirali mjesecima i pronašli formulu za najhrskaviju prženu piletinu u gradu, evo u čemu je tajna

Ljubitelji hrskave pohane piletine brzo su zavoljeli ovo mjesto, a sada nam je jasno i zašto

Tek nešto više od dva mjeseca po otvaranju prve poslovnice na zagrebačkoj Savskoj, mali lokal iznad kojeg stoji veliki natpis POH postao je jedno od omiljenih mjesta za gablec ekipe iz obližnjih firmi i onih koji dan vole presjeći usputnim zalogajima, kavom ili pivom u jednom od kafića na ovom potezu. A kako i ne bi kada se ovdje, uvjerili smo se u to i sami, radi najhrskavija piletina u gradu.

Sada već dobro upućeni u ponudu, svratili smo tako nedavno u Poh gdje smo se ovog puta zadržali nešto dulje nego obično. Odlučili smo, naime, saznati tajnu njihovog superhrskavog poha i još poneki detalj kako bismo, kada stigne kraj mjeseca i cifra na računu pokaže nam da je vrijeme da stanemo s uživanjem u jelima iz dostave, barem približno dobar ručak ili večeru mogli napraviti sami.

Pa, koja je onda tajna?

Piletina u Pohu radi se Kentucky Fried Chicken stilom, odnosno najprije stoji u tekućoj marinadi, potom se valja u suhu smjesu pa prži kako bi se na površini stvorile kvržice koje će je potom učiniti još hrskavijom.

image
Vedran Peteh/Cropix

"Najprije se napravi smjesa od brašna, začina i mlaćenice i piletina u njoj mora stajati što dulje, to bolje. Postoji razlika ako je, primjerice, u marinadi držite pola sata, dva, pet ili preko noći. Dugotrajnim, višemjesečnim testiranjem mi smo otkrili da joj je potrebno minimalno pet sati, ali najpoželjnije je preko noći, što i sami prakticiramo. Tako će meso omekšati, biti sočnije i ukusnije. Prije prženja stavljamo je u suhi poh koji radimo od brašna, škroba i cajun mješavine začina, koja se sastoji od slatke paprike, češnjaka, soli, origana, papra... U marinadu također dodajemo začine, ali i sriracha umak. Kao što vidite, cijeli proces prilično je dugačak i kompliciran. Bitna je temperatura, ali i vrijeme pečenja. Recimo, stripsi se peku najkraće, krilca najdulje", otkrili su nam u Pohu.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Trenutno nude piletinu u nekoliko varijanti, stripse, krilca i zabatke, a rade i dvije varijante sendviča, s više i manje sira. Upravo su sendviči njihov najpopularniji proizvod, a rekli su nam kako ljudi jako vole i Full Box. Uz meso, u Pohu naručiti možete krumpiriće, kremastu krumpir salatu ili coleslaw te nekoliko umaka po želji.

Ono po čemu se Poh razlikuje od ostalih fast foodova u gradu, pa čak i u istoj ulici, jest činjenica da veliku pozornost posvećuju namirnicama. Koriste hrvatsku piletinu, sami rade majonezu, a kako smo saznali, u ponudu uskoro uvode novi sendvič i tortilju koji će, uz hrskavu piletinu, raditi i od domaće majoneze s pilećom masti, dok će čvarke od ostataka kože koristiti za crumble. Sami će raditi i namaz od jaja inspiriran jelom poznatijim pod nazivom deviled eggs, a najavili su i kako uskoro kreću s tematskom ponudom.

"Intenzivno razmišljamo i radimo na tome da u ponudu uvedemo tematska jela. Jedan mjesec tako ćemo, primjerice, raditi Korean Fried Chicken, jedan brazilsku pohanu piletinu, treći na meksički s moleom, to će biti nekakvi naši specijali za one koji žele isprobati nešto drugačije. Ideja Poha je zapravo da Kentucky Fried Chicken stil bude baza, a onda se kroz vrijeme nadograđuje u skladu sa sezonom i potražnjom", objasnili su nam u Pohu.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Upravo zbog tog što prate sezonu, rekli su nam, u ponudi nemaju ništa što ne mogu ponuditi kroz cijelu godinu. Primjerice, njihov best-seller, sendvič s piletinom i cheddar sirom, od povrća sadrži samo kisele krastavce, ali ne i rajčicu, koju mnogi traže.

"Tako smo odlučili na početku i tako će i ostati. Dobrih rajčica nema cijele godine, a ne želimo stavljati neke umjetnog okusa. Sve što ćemo raditi, sadržavat će neku vrstu ukiseljenog povrća ili nešto čega ima cijele godine. Jako pazimo na to što nudimo gostima, dolaze nam i mlađi i stariji i ne želimo baš nikoga zakinuti kada je u pitanju kvaliteta", objasnila nam je ekipa iz Poha.

image
Vedran Peteh/Cropix

Cijene svih jela kreću se do ili tek nešto preko 10-ak eura, s time da ćete sendvič platiti 6,50 eura, što je za dobiveno, ako pitate nas, itekako dobra vrijednost za novac na dane kada se zaželite slasnog ručka koji će vas zasititi, utješiti i usrećiti na barem nekoliko idućih sati.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Iako su krenuli samo s dostavom, i to još u testnoj fazi cijelog projekta, u Pohu se sada može pojesti gablec s nogu. U mali lokal, naime, postavili su visoke stolove za kojima gosti u miru mogu završiti svoj ručak, a uskoro postavljaju i manju terasu ispred samog lokala. Zamislite, kada se umorni vraćate s posla, kada želite zaobići proizvode iz obližnjih pekarnica ili, jednostavno, kada se nakon nekoliko Plavuša ili Neposlušnih vraćate kući iz Krivog puta i jede vam se nešto zbilja ukusno, sada morate samo prijeći cestu i uživati u drugačijoj, novoj i boljoj varijanti fast fooda. I to fast fooda koji na najbolji način slavi svima omiljenu prženu piletinu. Jesmo li već spomenuli da je riječ o ludo hrskavoj piletini?

Ekipa iz Poha otkrila nam je kako u ponudu uskoro uvode sendvič s pastom od jaja i začina inspiriranom jelom poznatijim pod nazivom deviled eggs, pljeskavicom od piletine (sami melju i začinjavaju meso pa sve zajedno prže), coleslaw salatom začinjenom domaćom majonezom od pileće masti, a sve to pakirat će u duguljasto, meko pecivo. Drugi novitet je tortilja s BBQ umakom, krem sirom, ukiseljenim povrćem, piletinom i crumbleom od pileće kožice. Tortilja će, rekli su nam, dolaziti u dvije veličine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:20