LJETO U TEGLICAMA

Vrijeme je za zimnicu, radimo turšiju, a kiselimo i mrkvu, mahune, rajčice, čak i patlidžane

 Marko Miscevic/Cropix
Spremite okuse ljeta i za zimu pa se okušajte u kiseljenju nekih novih plodova

Na spomen riječi zimnica mnogi će istog trena pomisliti na smočnicu punu šarolikih teglica napunjenih povrćem ili voćem. Zaliha je to fine i ukusne hrane, pogotovo u zimskim mjesecima, kada nam sve voće i povrće nije dostupno. Bez obzira na to što se sve više konzerviranog ukusnog povrća može naći u trgovinama tijekom cijele godine, priprema zimnice omiljeni je običaj u našim krajevima od davnina. Jedan od najčešćih načina pripreme upravo je ukiseljavanje u octu. Tradicionalno su to radile naše bake, a današnje generacije u nešto modernijim izvedbama i kombinacijama nastavljaju taj običaj.

Konzervirajte kvalitetno zrelo povrće, ne ono prezrelo ili gnjilo. Preporučljivo je plodove ne ubirati odmah poslije kiše, jer su neki podložni skupljanju vode te su samim time skloniji brzom kvarenju. Začini poput korijandera, kopra, ružmarina, češnjaka, papra u zrnu, gorušice, mljevenog čilija i pimenta dat će povrću finu aromu i poboljšati mu okus. Staklenke se obično pune još toplim sadržajem, a da biste ublažili prolijevanje ili u najgorem slučaju pucanje staklenki, ispod njih stavite vlažnu krpu. Najbolje ih je zatvoriti vakumskim zatvaračem, a ako to radite celofanom, rubove staklenke prebrišite octom. Pune staklenke neposredno poslije pripreme čuvajte na suhom, tamnom i po mogućnosti prozračnom mjestu. I svakako držite na oku nestrpljive - neka se najmanje tri tjedna suzdrže od kušanja zimnice. Kada je napokon otvore, treba je držati u hladnjaku.

STERILIZACIJA STAKLENKI

Dobro operite staklenke u vrućoj vodi s deterdžentom. Osušite ih čistom krpom. Upalite pećnicu na 100 Celzijevih stupnjeva. Na lim složite staklenke, stavite u pećnicu i ostavite ih barem 15 minuta unutra. Kad ih izvadite, bitno je da nema nikakve tekućine u njima i da su potpuno suhe.

TURŠIJA

image
Marko Miscevic/Cropix

LJUTIKA U BIJELOJ KVASINI

image
Marko Miscevic/Cropix

ZELENE RAJČICE U OCTU

image
Marko Miscevic/Cropix

UKISELJENA MRKVA

image
Marko Miscevic/Cropix

UKISELJENE MAHUNE

image
Marko Miscevic/Cropix

UKISELJENI MARINIRANI PATLIDŽAN

image
Marko Miscevic/Cropix

UKISELJENI MLADI LUK

image
Marko Miscevic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:37