SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Trebam li bebu buditi za hranjenje?

Zdrava dojenčad kada dosegnu određenu kilažu (npr. četiri ili više kilograma), sama rasporede obroke i urede noć pa mogu prespavati i po pet sati

Moj sin ima dva mjeseca i budim ga svaka tri sata za hranjenje. Hranim ga kombinirano, dakle dojim ga i dajem mu adaptirano mlijeko. Mnogi ne odobravaju moju odluku da ga budim te mi govore kako trebam pričekati da počne plakati i tako zatraži obrok. Što da radim? Odlučim li ga i dalje buditi za hranjenje, do kojeg mjeseca treba buditi dijete za noćno hranjenje?

Lana B., Karlovac

Odgovara prim. dr. Alemka Jaklin Kekez, pedijatar, subspec. pedijatrijske gastroenterologije:

image
BRUNO KONJEVIC/CROPIX CROPIX

"Djecu u pravilu ne treba buditi svaka tri sata za hranjenje, jer zdrava dojenčad kada dosegnu određenu kilažu (npr. četiri ili više kilograma), sama rasporede obroke i urede noć pa mogu prespavati i po pet sati. Ako dijete dobro napreduje, malo osluškujte njegov ritam i tome se prilagodite. Tijekom noći dijete može imati i veće razmake između obroka, ne moraju to nužno biti tri sata."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
26. travanj 2024 14:53