Dodir i zatvoreni krug djetetu daje osjećaj sigurnosti

 VANESA PANDZIC CROPIX
Put do samostalnosti

Jednom će se morati odvojiti od roditelja: Ples za mamu i dijete to olakšava

Nas plan i program uključuje djecu od treće godine. Često nam dođu s dudom u ustima, a poneki se još nisu odvojili od pelene. U njihovim se očima vidi želja da se pridruže grupi, ali nerijetko su tu prisutni strah i nesigurnost. No, ako u dvoranu uđe i mama - strah nestaje


Piše: kineziologinja, koreografkinja i plesna pedagoginja Edita Cebalo


U životu svakog djeteta postoji trenutak kada se mora početi osamostaljivati, provesti vrijeme u grupi i na nekoj aktivnosti u koju nisu uključeni roditelji. U tom procesu odrastanja djetetu je potrebno omogućiti način na koji će im taj odmak od roditelja biti što prirodniji i bezbolniji.

Bez obzira da li je odvajanje nastupilo odlaskom u vrtić ili na neku aktivnost, kod neke je djece to traumatičan događaj.


Ništa lakše nije ni roditeljima

Oni preispituju potrebitost ostavljanja djeteta. Trenutak odvajanja je dakle stresan i za dijete i za roditelja. Kod djeteta se nesigurnost javlja zato što se odjednom našlo u novoj i nepoznatoj sredini, okruženju i situaciji. Dijete ima osjećaj napuštenosti zbog izostanka bliskih mu lica.

Kako bismo djetetu i roditelju ublažili taj trenutak odlučila sam pokrenuti grupu pod nazivom: Ples za mamu i dijete. Očevi su također dobro došli.


Ples kao tjelesna aktivnost zaokuplja velik broj djece i mladih

Nas plan i program uključuje djecu od treće godine. Često nam dođu s dudom u ustima, a poneki se još nisu odvojili od pelene. U njihovim se očima vidi želja da se pridruže grupi, ali nerijetko su tu prisutni strah i nesigurnost. No, ako u dvoranu uđe i mama - strah nestaje i nastupa dječja radost. Dijete je najprirodnije kada se kreće, skače, trči i giba uz glazbu.

Sat je osmišljen tako da se uspostavi interakcija između roditelja i djeteta te da njih dvoje izvršavaju zadatke koje je postavio plesni voditelj.

Pri tome treba voditi računa o motoričkim mogućnostima djeteta kako bi vježbe zadržale njegovu pažnju, dok kod roditelja zadovoljstvo izvedenog.

Vježbe su namijenjene razvoju koordinacije, spretnosti, snage. Uz glazbu primjerenu djeci predškolske dobi razvijamo ritam, sluh i plesnost. Djeca uče pojmove: dolje, gore, lijevo i desno.

Neizostavno su i vježbe jačanja, snage i fleksibilnosti.

image

Dodir i zatvoreni krug djetetu daje osjećaj sigurnosti

VANESA PANDZIC CROPIX
image

Naizmjence čučnuti - dijete pa roditelj

VANESA PANDZIC CROPIX
image

Naizmjence mijenjati strane - ljuljanje

VANESA PANDZIC CROPIX
image

Dijete se provlači kroz noge - spretnost

VANESA PANDZIC CROPIX
image

Ljuljanje na lopti - vježbanje balansa

VANESA PANDZIC CROPIX
image

Vježba s loptom

VANESA PANDZIC CROPIX
image

Naizmjence dodati loptu iznad glave - snaga i spretnost

VANESA PANDZIC CROPIX
image

Vježba istezanja

VANESA PANDZIC CROPIX
Linker
27. travanj 2024 06:18