SHUTTERSTOCK
postnatal

Što kada baby blues nakon poroda postane depresija

U Klinici za psihijatriju Vrapče pokrenut je novi program podrške i pomoći namijenjen majkama djece do dvije godine

Piše: prim. dr. sc. Sanja Martić-Biočina, dr. med., spec. psihijatrije, pročelnica Zavoda za socijalnu psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče

image
DARKO TOMAS CROPIX

Između 50 i 90 posto majki već nekoliko dana nakon poroda može osjetiti postporođajnu tugu, koja se često naziva i baby blues. Traje kratko, od nekoliko dana do maksimalno mjesec dana, pa tretman najčešće nije potreban. Nakon uzbuđenja zbog porođaja nastaje period kad se žena susreće s boli nakon epiziotomije ili carskog reza, javlja se umor, neispavanost, privikavanje na dojenje, često buđenje itd., što budi razne emocije i početnu radost zamjenjuju strah, briga i određeno suočavanje s idealiziranom slikom roditeljstva. Međutim, postporođajnu depresiju potrebno je liječiti. Postporođajna depresija je puno ozbiljnije stanje od baby bluesa, sa simptomima pada raspoloženja, gubitka interesa, nesanicom, smanjenjem energije, smanjenom koncentracijom, gubitkom apetita. U tom stanju majka često nije sposobna izdržati roditeljsku ulogu. Nerijetko se u takvoj depresiji javljaju ideje krivnje, bezvrijednosti i straha. Najteži oblici mogu biti životno ugrožavajući i za majku i za dijete.

Zašto se javlja

Uz razne druge faktore, nagli pad hormona (koji su bili aktivni za vrijeme trudnoće), nesanica izazvana dojenjem i česti prekidi sna te briga i iscrpljenost imaju specifičnu ulogu u nastanku postporođajne depresije. Ugroženije su, prema jednom istraživanju, žene koje su već prije trudnoće imale neke psihičke tegobe kao što su anksiozni poremećaj i depresija, kao i one koje nemaju dobru podršku obitelji i zajednice. Istraživanja koja se provode od 2021. pokazala su da i očevi mogu razviti tzv. postporođajnu depresiju u smislu osjećaja tuge, umora, iscrpljenosti. U određenom postotku stanje zadovoljava kriterije za dijagnosticiranje depresivne epizode.

Kako se liječi

Najvažnije je obratiti se za pomoć, a ona se pruža ovisno o težini simptoma. Ponekad već sam razgovor sa stručnom osobom puno pomogne. Što je stanje teže i ozbiljnije, veća je uloga psihofarmaka. Ovisno o kliničkoj slici te o tome da li žena još uvijek doji, bira se najmanje opasan lijek, vodeći računa o korisnosti i rizicima lijekova. Do sada nije bilo specifičnih lijekova baš za postporođajnu depresiju, ali FDA je nedavno odobrila prvi oralni lijek za tzv. veliku depresivnu epizodu kod žena u postpartalnom periodu. Riječ je o neuroaktivnom steroidu koji je pozitivni modulator GABA-A receptora, dakle o lijeku sa specifičnim, drukčijim mehanizmom djelovanja od postojećih lijekova. S vremenom će se vidjeti koliko je taj lijek uspješan i koliko će zamijeniti postojeće lijekove. Kod nas još uvijek nije registriran.

O programu Postnatal

U Klinici za psihijatriju Vrapče pokrenut je program Postnatal s ciljem edukacije i pomoći majkama da se bolje nose s ranim fazama roditeljstva. Uključuje rad s majkama djece do dvije godine. Liječenje se provodi kroz psihoedukativne grupe, grupni psihoterapijski rad (psihodinamski i kognitivno-bihevioralni pristup), tehnike relaksacije, učenje socijalnih vještina, po potrebi psihofarmakološko liječenje. Psihoedukacija uključuje specifične teme vezane za ovaj period: najčešće psihološke promjene kod žena nakon porođaja i njihova biološka podloga, specifičnosti odnosa majka-dijete u prvim godinama života, emotivni razvoj malog djeteta, načini prevladavanja raznih razvojnih prolaznih problema kod beba, važnost podrške obitelji i šire sredine, specifičnosti promjene obiteljske dinamike nakon dolaska djeteta, uloga oca i ostalih članova obitelji u ovom periodu te edukacija o zdravim stilovima života. Namijenjen je svim majkama koje žele pomoć. Ako je riječ o težim psihičkim poteškoćama (depresivnim epizodama, postpartalnoj psihozi), uvjet je da su pacijentice prethodno ili paralelno stabilizirane individualnim liječenjem. U programu sudjeluju psihijatri, medicinske sestre, psiholog, socijalni pedagog, radni terapeut i socijalni radnik. Program je organiziran u tromjesečnim ciklusima po 1,5 sat dva puta tjedno (jednom uživo, jednom online), a potrebna je D1 uputnica.

Linker
26. travanj 2024 23:50