UFC

Sada je jasnije zašto je Steve Erceg dobio ‘title shot‘; Manel Kape opet je otkazao svoj nastup

Manel Kape

 Louis Grasse/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
UFC-ovi visokorangirani izazivači u muha kategoriju vuku niz raznoraznih problema i Erceg je bio najbolja opcija

Puno je kritika na račun UFC-ovog ‘‘matchmakinga‘‘ jer su Steveu Ercegu pružili priliku da napadne UFC-ovu titulu prvaka u muha kategoriji. Erceg je deseti izazivač UFC-ove muha kategorije, iza njega su tri nastupa u UFC-u, ali početkom petog mjeseca, Australac hrvatskih korijena borit će se protiv Alexandrea Pantoje za pojas prvaka.

Rijetke su situacije gdje borac toliko daleko od vrha poretka dobiva ‘‘title shot‘‘, ali UFC u ovom trenutku nije imao puno boljih opcija.

Brandon Royval prvi je izazivač, ali on se u 12. mjesecu borio za pojas i uvjerljivo je izgubio od Pantoje. To mu je zapravo drugi poraz u mečevima s Pantojom. Brandon Moreno sljedeći je borac u poretku izazivača, ali on je svoj ‘‘title shot‘‘ prokockao izgubivši meč protiv Brandona Royvala u drugom mjesecu ove godine.

Amir Albazi kao trećerangirani izazivač muči se s ozljedom vrata i zbog toga je otkazao meč koji je trebao odraditi protiv Morena u drugom mjesecu. Albazija bi pobjeda nad Morenom dovela do napada na titulu, ali on trenutno ipak nije realističan kandidat za napad na pojas.

Unutar top 5 preostaju nam još Kai Kara-France koji je poražen u posljednja dva nastupa i Matheus Nicolau. Brazilac je posljednji nastup odradio u četvrtom mjesecu prošle godine, a Brandon Royval tada ga je nokautirao u prvoj rundi.

Naravno, mnogi se pitaju zašto se UFC nije držao poretka i zašto Manel Kape kao šesti izazivač nije imao prednost nad Ercegom. Kape je slavio u posljednja četiri nastupa, ne dolazi iz poraza i atraktivan je borac. Međutim, Kape vuče neke druge probleme.

Vaga i skidanje kilaže njegovi su ponajveći problemi. Kape je već porazio Odea Osbournea pojavivši se tri ‘‘pounda‘‘ pretežak (1,36 kg) za taj meč, a slični problemi zadesili su ga i početkom ove godine. Manel je imao ugovoren meč protiv Matheusa Nicolaua, ali nakon što se pojavio 3,5 ‘‘pounda‘‘ iznad gornje granice, borba je otkazana. 27. travnja (četvrti mjesec) novi je datum borbe koji su dobili Kape i Nicolau, ali nešto više od tri tjedna uoči priredbe, Kape je ponovno otkazao svoj nastup.

‘‘Ovo je prvi put da sam se povukao iz borbe, slomio sam hrskavicu rebra (hrskavični spoj koji spaja rebra i prsnu kost). Nisam se mogao pomaknuti tjedan dana. Moja operacija u četvrtak prošla je dobro. Imajte na umu da su sva prošla otkazivanja došla zbog mojih protivnika.

Odakle ja dolazim, nekoć smo se borili besplatno. Ne hvalim se, samo sam iskren i ne želim da mislite da sam poput nekih drugih tipova. Alah je velik.‘‘, poručio je Kape putem društvenih mreža.

Dakle, Manel Kape vrlo je nepouzdan borac koji se muči sa skidanjem kilaže za muha kategoriju, a ukoliko bi se borio za titulu, čekao bi ga još teži zadatak. Mečevi za titulu nemaju toleranciju koja iznosi jedan ‘‘pound‘‘ i Kape bi morao skinuti nešto više grama nego inače.

Sve nabrojano daje vam do znanja zašto nitko od top 6 izazivača u muha kategoriji nije dobio status sljedećeg izazivača za titulu. Među borcima od sedmog do desetog mjesta nema toliko razlike i Steve Erceg kao trenutno deseti izazivač vjerojatno je bolja opcija nego osmorangirani Alex Perez ili devetorangirani Tim Elliott. Sedmoplasirani Muhammad Mokaev imao je dobre argumente za napad na pojas, ali nije pretjerano oduševio prošlim nastupom i priliku će morati dodatno zaslužiti.

Inače, Kape i Nicolau trebali su predvoditi UFC on ESPN 55 koji je na rasporedu 27. travnja, ali UFC je brzo pronašao zamjenu za ozlijeđenog Kapea. Alex Perez pristao je uskočiti i ovo će mu biti drugi meč u razmaku nešto kraćem od dva mjeseca. Početkom ožujka (treći mjesec) izgubio je od Muhammada Mokaeva.

Perez trenutno ima ugovoren i meč protiv Tagira Ulanbekova, a 15. lipnja (šesti mjesec) planirani je datum te borbe koja će vjerojatno biti otkazana nakon Perezovog prihvaćanja meča protiv Nicolaua. Alex Perez odlučio se aktivirati ove godine nakon duge pauze i serije otkazanih mečeva.

Linker
03. travanj 2024 10:06