K1 i Boks

Prvo su odbili Hrgovića, a sad Joyce i Parker rade na međusobnom meču

Joe Joyce

 Anthony Harvey/Shutterstock Editorial/Profimedia
Ova dva boksača zapravo su se okrenuli ljestvici gdje bolje kotiraju, onoj WBO organizacije

Čini se kako bi dva člana IBF-ove ljestvice izazivača, koji nisu bili zainteresirani za okušati se u meču protiv Filipa Hrgovića, mogli uskoro dogovoriti međusobni meč. I to meč koji bi donosio isto što i eventualna pobjeda nad "El Animalom", status obaveznog izazivača. Jedino što bi se ovim putem radilo o WBO organizaciji.

Radi se o Josephu Parkeru i Joeu Joyceu. Bivši WBO svjetski prvak, Novozelanđanin Parker, meč protiv hrvatskog teškaša odbio je uz objašnjenje njegovog menadžera kako ima druge planove. Radi se o tome da su iz njegovog tima uvjereni kako za njega postoje puno financijski isplativije, a jednako dobre šanse za doći do statusa izazivača. Naravno da se podrazumijeva da to ne mora biti onaj IBF-a.

Parkerovi inicijalni planovi bili su odlazak u Ameriku i meč protiv Andyja Ruiza Jr., kojeg je već jednom osvojivši titulu savladao. Ipak, američko-meksička superzvijezda se još oporavlja od ozljede, a i čini se kako je on puno bliže okršaju s Deontayem Wilderom, tako da Parker i njegov tim trebaju tražiti druge opcije. Njihov cilj je svakako građenje imena "preko bare", no to bi moglo u nedostatku jakih mečeva malo pričekati. Tu se vraćamo na te druge opcije.

Jedna se otvara tamo gdje je Parker već poprilično velika zvijezda, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kako piše Boxing News 24, Parkerov protivnik mogao bi biti neporaženi profesionalac i srebrni olimpijac iz Rio de Janeira, Joe Joyce.

Joyceov tim već je pristupio Parkeru s prijedlogom za meč koji će podržati WBO i pobjednika proglasiti svojim obaveznim izazivačem. Naime, Joyce se nalazi na prvom mjestu njihove ljestvice izazivača, dok je Parker odmah iza njega.

36-godišnji Joyce (13-0, 2 KO) u 2021. godini nastupio je samo jednom, u lipnju kad je savladao Carlosa Takama prekidom u šestoj rundi. Meč ranije ostvario je svoju do sada najveću profesionalnu pobjedu, protiv Daniela Duboisa. Prije nego je došlo do one zavrzlame krajem ljeta, zbog koje se nije dogodio meč Anthonyja Joshue i Tysona Furyja, Joyce je trebao nastupiti u meču za WBO izazivača protiv tada prvoplasiranog boksača ljestvice, Oleksandra Usyka. Kako je Ukrajinac iskoristio priliku za uskočiti u meč za titulu, tako je Joyce preuzeo čelnu poziciju, no očito će ju morati potvrditi u vremenu dok se situacija na samom tronu posloži.

Meč protiv svog starog znanca Hrgovića odbio je Joyce radi oporavka od ozljede. Do eventualnog meča protiv Parkera, koji bi se trebao dogoditi u svibnju, bi se svakako oporavio.

30-godišnji Parker (30-2, 21 KO) trenutno ima otvorene opcije, nakon što je dva meča u nizu slavio protiv Dereka Chisore. Ako nema dobru opciju za američki nastup, vjerojatno će prihvatiti ovaj meč, koji uz sebe ima značajan financijski potencijal. Osim toga, isti donosi poziciju izazivača te veliki "skalp" u rezime.

Sve je zapravo jasno u situaciji gdje je malo toga jasno, tako najbolje "oksimoronski" možemo opisati cijelu situaciju. Jasno je to da za status izazivača nije potrebno savladati Filipa Hrgovića. Upravo zbog kaosa u kojem postoje četiri elitne organizacije. Usyk trenutno drži pojas njih tri, ali radi se na tome da do kraja godine dobijemo apsolutnog prvaka teške kategorije, vlasnika sve četiri titule. Taj će onda imati četiri obavezna izazivača i postavlja se pitanje koji će onda dobiti prednost. A to su igrice u koje se ne vrijedi ovako upuštati.

Linker
26. travanj 2024 10:51