K1 i Boks

Luka Pratljačić zaustavljen u polufinalu Europskog prvenstva: Dušan Veletić ponovno je porazio srčanog Osječanina

Dušan Veletić (lijevo) i Luka Pratljačić (desno)

 Screenshot (youtube, Eubc)
Dvoje naših predstavnika danas je izborilo finale EP-a, ali Osječanin Luka Pratljačić nije im se uspio priključiti u finalu

Samo mjesec i pol dana nakon susreta u osmini finala olimpijskih kvalifikacija, putevi Luke Pratljačića i Dušana Veletića ponovno su se isprepleli.

Pratljačić kao trenutno najbolji hrvatski superteškaš i Veletić kao najbolji srpski superteškaš u ovom trenutku, ukrstili su rukavice u polufinalu Europskog prvenstva u Beogradu. Dva dobra prijatelja i povremeni sparing partneri, morali su nakratko zaboraviti na svoje prijateljstvo.

Meč je počeo zagrljajem, ali nakon toga krenula je žustra borba. Veletić je nešto frekventnije bacao udarce na početku meča, dok je Luka mjerio distancu prednjim direktom i tražio je priliku za ugroziti srpskog reprezentativca. Dušan Veletić stilski je vrlo nezgodan boksač za veliku većinu superteškaša. Izrazito mobilan i poletan, takoreći ‘‘lagan na nogama‘‘, Veletić rijetko biva statičnom metom i nije ga lako pogoditi. Pratljačić se fokusirao na pritiskanje Veletića u kut ringa kako bi mu zatvorio smjerove kretanja i naveo ga na nešto otvorenije razmjene. U nekoliko navrata to mu je pošlo za rukom, imao je Pratljačić svog protivnika leđima oslonjenog na kut ringa, ali nije dovoljno konkretno napao, niti ozbiljnije ugrozio Veletića. Srpski reprezentativac uzeo je prvu rundu rezultatom 10-9 na svim sudačkim karticama, vjerojatno na temelju nešto veće aktivnosti tijekom prve polovice runde. Ipak, bila je to puno tijesnija runda od onog što su sudačke kartice pokazale.

Osječanin je agresivno otvorio drugu rundu. Pritisnuo je Veletića, tražio je priliku kombinirajući prednji i stražnji direkt, a povremeno bi kombinacije započinjao i prednjim desnim krošeom. Ljevica Luke Pratljačića pronalazila je metu sve češće, ali Dušan Veletić nije ostajao dužan u razmjenama koje su bile puno žustrije i atraktivnije od onog što smo gledali tijekom prve tri minute. Veletić je lijepo eskivirao Pratljačićeve pokušaje prednjim direktom, a zatim bi desnicom kontrirao i često je pronalazio metu. Svih pet sudaca ponovno su bili složni i Veletić je drugu rundu također jednoglasno uzeo. Pratljačić je morao dodati gas u trećoj rundi i krenuti na sve ili ništa.

Pratljačić je tijekom cijelog meča uživao gromoglasnu podršku navijača iz svog Osijeka (i okolice), ali navijači Dušana Veletića također su sudjelovali u stvaranju jako dobre navijačke atmosfere. Što se boksa u trećoj rundi tiče, Veletić je nastavio raditi dobar posao lijepim lateralnim kretnjama po ringu, dok je Pratljačić tražio priliku za uzdrmati ili nokautirati Veletića, ali nije ju uspijevao pronaći. Dobro se Veletić zatvaro u situacijama kad je pritisnut u kut, a čak i kad bi prošli Lukini udarci, Dušan nije djelovao uzdrmano i dobro se nosio s bombama osječkog ‘‘Topnika‘‘. Pratljačiću se ne može zamjeriti na pristupu. Dao je sve od sebe u trećoj rundi, pokušavao je doći do pobjede prekidom, ali očito Dušan Veletić predobro poznaje Luku i ima recept za poraziti osječkog superteškaša. Treća runda otišla je u korist našeg boksača i tako je Veletić slavio rezultatom 29-28 na svim sudačkim karticama.

Neposredno nakon proglašenja pobjednika, Dušan Veletić podigao je ruku Luke Pratljačića i zatražio je kompletne tribine da mu odaju počast na pruženom otporu.

Šteta, bio je ovo jako tijesan meč koji je lako mogao otići i na stranu našeg boksača, ali Dušan Veletić drugi puta u nešto manje od dva mjeseca porazio je najboljeg hrvatskog superteškaša. Veletića u nedjelju čeka finale, dok se Luka vraća u Osijek s europskom broncom.

Hrvatska reprezentacija ostaje u Beogradu s dvoje predstavnika. Lucija Bilobrk ranije danas izborila je finale kategorije do 81 kilogram i u nedjelju će pokušati doći do najsjajnijeg odličja.

Gabrijel Veočić također je briljirao u polufinalu. Sjajni Brođanin ‘‘poigrao se‘‘ s Francuzom Yojerlinom Cesarom i slavio je jednoglasnom odlukom sudaca. Gabrijel će u subotu boksati za zlato protiv srpskog reprezentativca Rastka Simića.

Linker
28. travanj 2024 22:09