K1 i Boks

Nastavlja se ponajbolja boksačka godina koju pamtimo: Ugovoren je još jedan vrhunski meč u teškoj kategoriji!

Joe Joyce

 Ian Hodgson/PA Images/Profimedia
Krajem sedmog mjeseca svjedočit ćemo teškaškom ‘‘old school‘‘ obračun

Ulazak Saudijaca na boksačko tržište napravio je pravu pomutnju. Ameri i Britanci sve teže pariraju onom što Saudijci isporučuju gotovo svaki mjesec, a najviše u cijeloj priči profitiraju fanovi koji napokon redovno uživaju u međusobnim obračunima ponajboljih boksača na svijetu.

Iako nismo niti na polovici ove kalendarske godine, svjedočili smo mnoštvu vrhunskih boksačkih mečeva. Borba između Oleksandra Usyka i Tysona Furyja svakako je najveća boksačka borba u 2024., a jako velik bio je i okršaj Anthonyja Joshue s Francisom Ngannouom.

Ryan Garcia pobjedom nad Devinom Haneyjem priuštio je ponajveću senzaciju u posljednjih nekoliko godina, a imali smo prilike uživati i u novim odličnim nastupima Canela Alvareza i Naoye Inouea, trenutno možda i najboljeg boksača na svijetu. Vasyl Lomachenko pružio je ‘‘doktorsku‘‘ izvedbu u meču za IBF-ov pojas u lakoj kategoriji. Na gubitničkoj strani našao se nesretni George Kambosos kojeg je Loma u potpunosti deklasirao.

Nastavimo li nabrajati sve velike boksačke mečeve u ovoj godini, tekst će se poprilično oduljiti. Još ćemo spomenuti kako smo imali prilike uživati u uspješnom povratku Alena Babića, pobjedi Luke Plantića u meču za WBC-ov International pojas, kao i u novoj svjetskoj tituli sjajne Ivane Habazin. Dakle, odlična godina za hrvatski boks i to već sada možemo reći.

Nastavak godine ponudit će mnoštvo odličnih mečeva. Najviše se veselimo nadolazećem meču Filipa Hrgovića i Daniela Duboisa. Kako sada stvari stoje, IBF-ova svjetska titula neće biti ulog u tom meču. No, porazi li Hrgović svog rivala, kasnije ove godine mogao bi uslijediti napad na pojas.

Revanš Tysona Furyja i Oleksandra Usyka također bi se trebao dogoditi kasnije ove godine, a vrlo interesantan bit će okršaj Deontayja Wildera i Zhileija Zhanga. Meč između Alena Babića i Johnnyja Fishera možda nije obračun boksača iz samog svjetskog vrha, ali veliki su izgledi da ćemo gledati meč o kojem će se dugo pričati.

Prava je šteta što je Artur Beterbiev morao otkazati meč protiv Dmitryja Bivola, ali nije isključeno da borba dobije novi datum ove godine. Nadamo se kako će i Terence Crawford nastupiti ove godine, a željno iščekujemo i sljedeće nastupe Davida Benavideza, Gervonte Davisa i Shakura Stevensona. Moramo spomenuti i povratak Mikea Tysona. Legendarni ‘‘Iron‘‘ u poznim je godinama, ali djeluje jako spremno i ‘‘gladno‘‘ ususret okršaju s Jakeom Paulom.

Sve u svemu, ljubitelji boksa uživaju u godini kakvu ne pamtimo, a velik dio tih vrhunskih mečeva organiziraju upravo Saudijci. Naravno, ostatak svjetskog boksačkog tržišta nije nestao nakon pojave Saudijaca. Britanci i Amerikanci još uvijek imaju puno toga za ponuditi, a danas je potvrđen vrlo zanimljiv meč koji će se 27. srpnja (sedmi mjesec) održati u Londonu.

Joe Joyce (16-2, 15 KO) i Derek Chisora (34-13, 23 KO) ukrstit će rukavice u londonskoj O2 Areni. Radi se o vrlo interesantnom uparivanju, posebno ako uzmemo u obzir boksačke stilove ove dvojice Britanaca. Obojica su vrlo moćni udarači koji ne bježe od otvorene tučnjave i često pružaju mečeve za pamćenje. Nema razloga da njihov međusobni okršaj također ne ponudi veliko uzbuđenje i definitivno se radujemo ovoj borbi.

Chisora će u ovaj meč ući nakon pobjede nad Geraldom Washingtonom u osmom mjesecu prošle godine. Krajem 2022. godine, Chisora se borio za WBC-ovu titulu prvaka, ali Tyson Fury poprilično uvjerljivo porazio je iskusnog Dereka.

Joe Joyce također je osjetio slast pobjede u svom posljednjem nastupu. ‘‘Juggernaut‘‘ je u trećem mjesecu ove godine nokautirao Kasha Alija u desetoj rundi borbe i time se vratio na pobjedničke staze, nakon dva uzastopna poraza u mečevima protiv Zhileija Zhanga. Promotor Frank Warren pojasnio je zašto će ovaj meč biti jako značajan za Chisoru i Joycea.

‘‘Ovo je prava ‘old school‘ teškaška borba koja je jako dugo u nastajanju. Sjećam se da se o toj borbi pričalo prije nego smo započeli suradnju s Joeom (Joyceom) i uvijek sam smatrao da je ovaj meč nešto što se mora dogoditi i apsolutno ima smisla. Dva vrhunska londonska teškaša borit će se za mjesto pri vrhu poretka, a meč obećava pravi vatromet. Pobjednik će se vratiti u igru, dok je teško odrediti gdje će se naći gubitnik ovog meča.‘‘, pojasnio je Warren uloge ove borbe.

Što dodati, osim da je okršaj Joycea i Chisore još jedna sjajna akvizicija ovoj prebogatoj kalendarskoj godini. Neki od velikih mečeva tek trebaju biti ugovoreni i preostaje nam samo uživati u svemu što se trenutno događa u svijetu boksa.

Linker
09. lipanj 2024 16:44