K1 i Boks

(VIDEO) Kakav majstor! Donegi Abena sinoć je odradio jedan od najimpresivnijih turnirskih nastupa

Donegi Abena

 Orange Pics BV/Alamy/Alamy/Profimedia
26-godišnji surinamski poluteškaš upisao je tri više nego impresivne pobjede na Gloryjevom turniru poluteškaša

Ranije ove godine Glory je održao turnir osmorice na kojem su nastupili gotovo svi najbolji teškaši ponajveće kickboksačke organizacije. Rico Verhoeven očekivano je osvojio turnir, a povratak turnirskom formatu pokazao se dobrom idejom. Interes je bio dobar, publika je uživala i dobili smo dašak nekadašnjih kultnih K-1 kickboksačkih turnira.

Glory je sinoć nastavio s turnirom osmorice, ali ovaj put u poluteškoj kategoriji. Odlična imena našla su se u ždrijebu turnira, a favorita nije bilo lako odrediti prije samog turnira. Četiri borca odskakala su od ostale četvorice, ali uvijek postoji mogućnost da se pojavi i svojevrsni ‘‘dark horse‘‘ koji će iznenaditi favorite i očekivanja.

‘‘Dark horse‘‘ sinoć je ipak izostao, a četvorica glavnih favorita bez većih problema prošli su u polufinale turnira. Prvak poluteške kategorije Tarik Khbabez jednoglasnom odlukom sudaca porazio je Pascala Tourea i pobjednički je započeo turnir. Nakon njega, do pobjede je došao i donedavni prvak Donegi Abena. Sjajni Surinamac tehničkim nokautom u trećoj rundi porazio je Rumunja Stefana Latescua. Abena je ‘‘low kickovima‘‘ onemogućio Latescuu nastavak borbe i svima je pokazao kako je na turnir došao s ozbiljnim namjerama, u odličnoj formi.

Rumunjski kickboksači nisu imali večer za pamćenje. Nakon poraza Latescua, u ring je ušao Bogdan Stoica, ali borilište je također napustio pognute glave. Samo 65 sekundi potrajao je meč između njega i Sergeja Maslobojeva, po mnogima glavnog favorita turnira. Stoica je ozlijedio ruku početkom meča i Maslobojev je bez većih problema prošao u polufinale. Bio je to idealan scenarij za Maslobojeva, jer za razliku od Khbabeza i Abene koji su ulazili u treću rundu, Maslobojev se gotovo nije ni oznojio u četvrtfinalu i svjež je čekao polufinale.

Tamo ga je dočekao Bahram Rajabzadeh, strašno borbeni Azerbajdžanac. Bahrama smo u trećem mjesecu ove godine gledali na turniru teškaša i tada je kontroverzno izgubio od Levija Rigtersa u polufinalu turnira. Vratio se Bahram pobjedama krajem četvrtog mjeseca i na turnir je došao sa ‘‘scoreom‘‘ 67-2-0. U prvom kolu turnira Rajabzadeh je lakoćom odradio posao. ‘‘Letećim koljenom‘ nokautirao je Ibrahima El Bounija te je izborio revanš s Maslobojevim.

Naime, Maslobojev je uz Rigtersa bio jedini kickboksač koji je uspio poraziti Bahrama Rajabzadeha u profesionalnim vodama. Njihov prvi meč održao se 2019. godine i tada je Maslobojev slavio jednoglasnom odlukom sudaca. Bahram je sinoć dočekao priliku za revanš i uspio se revanširati. Meč je ipak završio pomalo kontroverzno.

Naime, Maslobojev je zadobio posjekotinu usne nakon nenamjernog sudara glavama. Liječnik mu je dopustio da nastavi meč, ali Maslobojev je odlučio predati borbu. Sjećamo se kako je Maslobojev u drugom mjesecu prošle godine ostao bez titule prvaka u Gloryju. Liječnik je u četvrtoj rundi borbe protiv Donegija Abene prekinuo meč zbog posjekotine na potkoljenici. Maslobojev je tada bijesno napustio ring, a prekid je uistinu bio neopravdan. Sinoć smo gledali obrnutu situaciju. Liječnik je bio spreman pustiti Maslobojeva da nastavi s borbom, ali Sergej nije bio voljan nastaviti. Naknadno je Maslobojev objasnio kako je smatrao da ga je Rajabzadeh namjerno udario glavom, a iz meča se povukao jer je mogao ‘‘isplaziti‘‘ jezik kroz posjekotinu na usni. Radi osobne sigurnosti, Sergej nije htio nastaviti, a Bahrama je nazvao ‘‘prljavim brawlerom‘‘.

Tako je Maslobojev okončao svoj nastup u polufinalu, a Bahram se našao na korak do osvajanja turnira. Znao je Rajabzadeh tko ga tamo čeka, jer prije njegovog meča s Maslobojevim, održano je prvo polufinale. Donegi Abena i Tarik Khbabez ukrstili su rukavice drugi put u razmaku od tri mjeseca. Naime, Khbabez je porazio Abenu u trećem mjesecu ove godine, baš na eventu na kojem je se održao turnir teškaša. Khbabez je Abeni tada preoteo titulu prvaka u poluteškoj kategoriji, a svjedočili smo fantastičnom meču na pet rundi.

Tri mjeseca kasnije Abena se osvetio prvaku poluteške kategorije. Surinamac je nastavio tamo gdje je stao u prvom meču ovog turnira. Brutalnim ‘‘low kickovima‘‘ Abena je uništio i Khbabeza. Prvu rundu Abena je dobio 10-8, a u drugoj je nastavio nemilosrdno pritiskati i desnim ‘‘low kickom‘‘ radio je veliku štetu na lijevoj nozi Tarika Khbabeza. Meč je završio nakon 20 sekundi druge runde, a Khbabez je ostao ležati s bolnom grimasom na licu. Donegi Abena ‘‘low kickovima‘‘ je grabio ka osvajanju ovog turnira.

‘‘Prljavi brawler‘‘ i ‘‘low kick čudovište‘‘ našli su se u finalu turnira. Rajabzadeh je u očima mnogih najbolji poluteškaš na svijetu, a napokon je dobio priliku dokazati se protiv najboljih na svijetu. Ipak, Donegi Abena sinoć je bio nešto posebno.

Odlično je Abena neutralizirao najjača oružja Bahrama Rajabzadeha i Azerbajdžanac se silno mučio s pronalaskom mete. Znao je Abena kako Bahram voli napadati ‘‘letećim koljenom‘‘ i posebno spreman bio je kontrirati takve napade. Odlično je Donegi blokirao jedan takav pokušaj, a prije nego se Bahram dočekao na noge, a Abena je već plasirao lijevi kroše kojim je teško uzdrmao Rajabzadeha. Nastavak runde bio je obilježen pukim preživljavanjem Bahrama Rajabzadeha koji je pokušavao izdržati do kraja runde, ali Donegi Abena nije stajao sve dok suca nije naveo na prekid u prvoj rundi.

Tri pobjede prekidom, od čega dvije u prvoj rundi. Ubojiti ‘‘low kickovi‘‘, pobjeda nad prvakom kategorije i slavlje nad Azerbajdžancem kojeg su gotovo svi htjeli izbjeći u ždrijebu. Ovo je suma Abeninog nastupa na sinoć održanom turniru. Koliko god možda preferirate kickboks iz nekih drugih vremena, Donegi Abena sinoć je pružio jedno od najimpresivnijih turnirskih izdanja.

Pobjeda nad Khbabezom nije mu donijela titulu prvaka, jer pojas nije u igri na ovakvim turnirima. No, nastavi li Abena s ovakvim nastupima, pitanje je vremena kada će se pojas vratiti u njegovo vlasništvo. Zastrašujuća je činjenica da se radi o 26-godišnjaku kojeg najbolje borilačke godine tek čekaju.

Kompletne rezultate Glory 92 eventa možete pogledati ispod ovog teksta.

image

Rezultati Glory 92 eventa

Wikipedia

Linker
18. lipanj 2024 10:07