K1 i Boks

Dmitry Bivol zasad nema pravo napasti WBC-ovu titulu: ‘Jasni smo po pitanju ruskih i bjeloruskih boksača‘

Dmitry Bivol

 Patrick T. FALLON/AFP/Profimedia
Neporaženi ruski boksač i nositelj WBA titule svjetskog prvaka trenutno je pod zabranom WBC-a

Nakon što je Artur Beterbiev proteklog vikenda upisao novu pobjedu prekidom i obranio svoje tri titule svjetskog prvaka (IBF, WBO, WBC), priča o njegovom meču protiv Dmitryja Bivola za ujedinjenje titula u poluteškoj kategoriji sve je aktualnija.

Svi boksački fanovi žele vidjeti obračun dvojice neporaženih ruskih boksača i uvjerljivo najboljih poluteškaša na svijetu. Nažalost, nekoliko velikih problema zasad se nameće ka organizaciji ovog meča.

Već smo pisali o tome da Beterbiev zastupa Top Rank koji ima ekskluzivni ugovor s ESPN-om i ne planiraju dopustiti prijenos tog meča na nekoj drugoj platformi. Bivola s druge strane zastupa Eddie Hearn i njegov Matchroom Boxing, a mečevi njihovih boksača emitiraju se putem DAZN platforme. Bob Arum i Top Rank ne planiraju odustat od svojih zahtjeva, a Hearn i Matchroom također su uporni u svojima.

Dmitry Bivol ove godine vjerojatno će boksati i revanš protiv Canela Alvareza, jer taj meč donosi ipak veću zaradu njemu, a i njegovim predstavnicima. Sve to samo dodatno odgađa potencijalni okršaj s 38-godišnjim Beterbievim koji neće još dugo biti na svom vrhuncu.

Međutim, jedan od problema nameće se i od strane WBC-a čiji pojas drži Beterbiev. Naime, Mauricio Sulaiman kao WBC-ov predsjednik istaknuo je da njihova zabrana nastupanja ruskim boksačima i dalje vrijedi, te da bi Bivol morao tražiti posebno dopuštenje da se bori za njihovu titulu. Zabrana je na snazi zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Dobre su ipak šanse da bi WBC-ov predsjednik napravio iznimku ako bi imao neke koristi u cijeloj priči, odnosno ako bi se financijski okoristili. Ako se pitate kako je Beterbiev nositelj WBC-ovog pojasa, a također je Rus, odgovor se nalazi u dvojnom državljanstvu. Artur posjeduje i kanadsko državljanstvo, pa stoga zabrana ipak ne vrijedi za njega.

Mauricio Sulaiman zbog svega navedenog očekuje da Beterbiev iduću obranu pojasa odradi protiv Calluma Smitha. Britanac iza sebe ima 29 pobjeda i jedan poraz, a izgubio je samo od Canela Alvareza u supersrednjoj kategoriji. Sada je u nizu od dvije uzastopne pobjede i vjerojatno će biti sljedeći izazivač.

‘‘Bivol nije tražio izuzeće od WBC-ove zabrane. Mi smo vrlo jasni po pitanju ruskih i bjeloruskih boksača, a isto vrijedi i za Bivola. Zasad nismo zaprimili zahtjev s Bivolove strane i za nas je sljedeći izazivač Callum Smith.‘‘, pojasnio je Sulaiman.

Što dodati, osim da ovakve stvari često budu glavni uzrok zašto ostanemo bez nekih velikih boksačkih mečeva. Previše je ‘‘politike‘‘ u cijeloj boksačkoj priči.

Linker
26. travanj 2024 23:10