K1 i Boks

Bivol je rutinski obranio titulu deseti put zaredom: ‘Zurdo‘ Ramirez pokazao se nedoraslim protivnikom

Dmitry Bivol

 Patrick T. FALLON/AFP/Profimedia
Dosad neporažen meksički boksač pokazao se nedoraslim protivnikom za sjajnog Bivola

Najzvučniji borilački meč ovog vikenda održao se večeras u Abu Dhabiju. Dvojica boksača poluteške kategorije koji zajedno imaju omjer 64-0 našli su se u ringu, a ulog je bila WBA titula svjetskog prvaka.

Dmitry Bivol ušao je u ovaj meč s omjerom 20-0 i tražio je desetu uzastopnu obranu titule protiv Gilberta ‘‘Zurda‘‘ Ramireza (44-0). Meksikanac Ramirez došao je s ambicijom da osveti sunarodnjaka Canela Alvareza kojeg je Bivol porazio u petom mjesecu ove godine.

Za razliku od meča s Canelom, Bivol je ovdje bio boksač koji je bio u deficitu kad su visina i ‘‘reach‘‘ u pitanju. Ramirez je imao šest centimetara prednosti u visini i osam centimetara prednosti u rasponu ruku.

Meč je započeo nešto opreznijim pristupom obojice, ali krajem prve runde Bivol je zaredao nekoliko sjajnih udaraca i na trenutak se činilo kao da je Ramirez blago uzdrman. Ako je i bio, zvono za kraj runde ga je spasilo, ali nije ‘‘Zurdo‘‘ ipak bio u tako ozbiljnim problemima.

Druga runda ponudila je nešto više akcije od strane obojice boksača, ali bilo je jasno kako su obojica i dalje bili u fazi gdje čitaju jedan drugog i traže ‘‘rupe‘‘ koje će pokušati iskoristiti u nastavku meča.

Treća runda djelovala je podosta razočaravajuće. ‘‘Zurdo‘‘ je frekventnije pogađao i dobro je držao distancu pogađajući direktima. Bivol apsolutno ništa nije napravio u trećoj rundi.

Agresivno je ruski boksač ušao u četvrtu rundu, pritiskao je Ramireza i zadao je nekoliko jako dobrih udaraca. Nastavak runde ipak je protekao uglavnom kao i prve tri runde, uz premalo akcije i previše odmjeravanje s distance. Bio je to podosta pasivan meč nakon prve četiri runde.

Bivol se nije uspijevao nametnuti prednjim direktom protiv osjetno višeg i duljeg borca, ali ruski borac djelovao je brže i sredinom runde napravio je podosta problema Ramirezu u jednom od svojih naleta. Ipak, prerijetko je Bivol išao u takve napade, iako bi gotovo svaki put imao uspjeha u takvim sekvencama. Ramirez koji je poznat po sjajnim udarcima u tijelo, gotovo da ih uopće nije niti bacao u kroz prvih pet rundi.

Nakon prve polovice meča, nitko nije mogao biti naročito zadovoljan onime što smo gledali od strane dvojice poluteškaša.

Dojam je kako je Ramirez bolji bio možda u drugoj i trećoj rundi, ali Bivol je u ostalim rundama napravio ipak dovoljno za uzeti runde. Meksikanac je morao dodati gasa nakon prvih šest rundi.

Kao da su obojica gajili prevelik respekt jedan prema drugome, a naročito je to bilo prisutno kod Ramireza koji je sve dotadašnje pobjede u poluteškoj kategoriji upisao nokautom. Bivola nije uspio niti jednom obiljnije ugroziti kroz prvih šest rundi, ali najveći je problem što nije uopće niti pokušao vršiti neki značajniji pritisak. Ramirez je i u sedmoj rundi odrađivao tehnički meč protiv Bivola kojem je odgovarao takav pristup, jer u tom segmentu definitivno je kvalitetniji od Ramireza.

Očekivalo se da Ramirez bude taj koji će pritiskati i tražiti otvorene razmjene, ali Bivol je nakon sedam rundi bio osjetno uspješniji po tom pitanju. Ruski poluteškaš tako je započeo i osmu rundu, a ‘‘Zurdo‘‘ je u svakoj otvorenoj razmjeni djelovao osjetno sporije od Bivola. 50-ak sekundi prije kraja osme runde, Bivol je pritisnuo Ramireza uz konope i zadao je nekoliko kvalitetnih udaraca. Meksikanac je konstantno djelovao kao da boksa ‘‘pod kočnicom‘‘ i Bivol je rutinski grabio ka pobjedi nakon osam rundi.

Ramirez je u devetoj rundi pokazao nešto veću tendenciju ka ofenzivom i pritiskanjem Bivola, ali Dmitry se osjećao ugodno i samopouzdano u bilo kojoj situaciji. Jednostavno je Bivol djelovao za klasu kvalitetnije od Ramireza koji ga apsolutno ničime nije uspijevao ugroziti.

Brzina Bivolovih ruku naspram Ramirezovih bila je na osjetno višoj razini, a kako je meč odmicao, Ramirez se sve lošije služio i prednošću u visini i duljini ekstremiteta. Bivol je u desetoj rundi bio nešto pasivniji nego proteklih rundi, ali teško mu je zamjeriti s obzirom da je većinu rundi gotovo sigurno dobio.

Podigao je Bivol tempo ponovno u 11. rundi, a sve Ramirezove pokušaje lijepo je eskivirao. Nije Meksikanac uspijevao pronaći rješenje za ovu križaljku i bio je na putu ka svom prvom porazu u 45. profesionalnom nastupu. Ramirezu je trebalo čudo u posljednjoj rundi.

Čudo se ipak nije dogodilo, a Bivol je rutinski priveo meč kraju i upisao je desetu uzastopnu obranu WBA (Super) svjetske titule u poluteškoj kategoriji. Jednoglasnom odlukom sudaca slavio je Dmitry Bivol (118-110, 117-111). Upisao je Bivol 21. pobjedu u profesionalnoj karijeri, a 31-godišnji ruski poluteškaš upisao je i drugu pobjedu zaredom protiv meksičkih boksača. Nakon što je porazio Canela, Bivol je ‘‘školovao‘‘ i ‘‘Zurda‘‘ Ramireza. Bila je to ujedno i osma uzastopna pobjeda jednoglasnom odlukom za Bivola.

Kad je Bivol u pitanju, dojam je kako meč protiv Artura Beterbieva (18-0, 18 KO) jedino ima smisla. Beterbiev drži preostale tri titule u poluteškoj kategoriji, a pobjednik bi postao apsolutnim prvakom poluteške kategorije. Obojica se muče s pronalaskom adekvatnih protivnika, a 2023. godina trebala bi ponuditi njihov međusobni obračun. Radi se o ponajboljem meč koji boks može ponuditi u ovom trenutku.

Linker
12. svibanj 2024 12:12