K1 i Boks

Kakav majstor! Vasyl Lomachenko održao je lekciju boksa Georgeu Kambososu i ponovno se okitio titulom svjetskog prvaka

Vasyl Lomachenko

 Williams Paul/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
36-godišnji Vasyl Lomachenko dokazao je kako još uvijek nije spreman za otpis

Veliki Vasyl Lomachenko odradio je još jedan meč za pamćenje i samo je dodatno podebljao svoj ionako prebogati boksački rezime. Fantastični Ukrajinac u ranim jutarnjim satima osvojio je IBF-ovu svjetsku titulu u lakoj kategoriji, a do pojasa je došao briljantnom izvedbom u meču protiv Georgea Kambososa Jr.-a, nekadašnjeg svjetskog prvaka.

Sumnjalo se u Lomachenka nakon prošlogodišnjeg poraza od Devina Haneyja, a čak je i sam Kambosos u najavama ovog meča isticao kako Lomachenko više nema borilački žar kakav ga je nekoć krasio. Često se spominju i Lomachenkove godine (36), posebno jer je brzina jedan od njegovih glavnih aduta, a borci u godinama ponajprije gube na brzini.

No, sva nagađanja pala su u vodu nakon što se oglasilo zvono za početak prve runde u RAC Areni u Perthu. Vasyl Lomachenko došao je s jasnom misijom u Australiji - osvojiti svjetsku titulu i ušutkati kritičare. Svoj cilj u potpunosti je ostvario.

Oštar, precizan, odlučan i predobar za Kambososa, bio je Vasyl Lomachenko već od prve runde pa nadalje. Kako je meč odmicao, Lomachenko je sve više pritiskao gas, a Kambosos je zaostajao i nije mogao pratiti taj tempo.

Čak i ako niste gledali ovaj meč, CompuBoxova statistika može vam puno toga pokazati. Pogledajte samo stanje u četvrtoj rundi. Loma je pogodio 21 od ukupno 46 bačenih udaraca, dok je Kambosos metu pronašao jednim jedinim udarcem, od ukupno 30 koliko ih je bacio.

Jedan udarac Kambosos je pogodio i u desetoj rundi, a u drugoj, petoj i 10. rundi bio je blago uspješniji s dva pogođena udarca. Loma je u svakoj osim prve runde bio dvoznamenkast s udarcima koji su pronašli metu, a borbuje okončao nokautom u 11. rundi.

Vidno iscrpljen i mentalno potrošen George Kambosos pokušavao je izdržati do samog kraja. Šteta na njegovom licu bila je itekako vidljiva, pretežno zbog velike posjekotine iznad desnog oka. No, Lomachenko je prekid potražio udarcima u tijelo, a njegova odluka pokazala se ispravnom. Lijevim aperkatom u tijelo prvo je uzdrmao Kambososa, a čim se Kambosos vratio u meč, Loma je nastavio agresivno napadati tijelo svog protivnika. Jako brzo uslijedio je novi nokdaun nakon kojeg je sudac prekinuo meč i spasio Kambososa težih posljedica.

Lomachenko je ovim nastupom jasno dao do znanja kako je i dalje tu, spreman za bilo kojeg boksača lake kategorije. Nekoliko je jako interesantnih prilika koje se sada otvaraju Lomachenku kao prvaku IBF-ove lake kategorije.

Gervonta Davis i Shakur Stevenson svakako su dvije najzanimljivije opcije, ali obojica trenutno imaju ugovorene mečeve. Gervonta će 15. lipnja (šesti mjesec) braniti WBA pojas u meču protiv Franka Martina, dok će Shakur boksati protiv Artema Harutyunyana, a meč je na rasporedu 6. srpnja (sedmi mjesec). Lomachenko će moći u miru pogledati oba meča, a zatim će razmisliti o sljedećim opcijama.

‘‘Znate, tijekom svoje karijere nikada nisam bježao i uvijek sam prihvaćao mečeve. Nakon što se malo odmorim, možemo razgovarati o budućnosti.‘‘, rekao je Lomachenko po završetku meča, na upit o potencijalnom meču protiv Gervonte Davisa.

Uspije li Lomachenko do kraja svoje karijere poraziti Gervontu Davisa i Shakura Stevensona, nitko više neće pričati o tri poraza koja je pretrpio u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri (18-3-0). Iza Lome su svjetske titule u tri različite težinske kategorije, a Gervonta Davis i Shakur Stevenson predodređeni su kao predvodnici nove generacije boksača u lakoj kategoriji te se očekuje da dugo vladaju kategorijom do 61 kilogram. Uspije li Lomachenko u zenitu svoje karijere zaustaviti obojicu, bit će to savršen završetak njegove boksačke bajke.

Linker
12. svibanj 2024 08:33