K1 i Boks

Bivol želi meč protiv Beterbieva, ali nameće se veliki problem vezan uz promotore koji ih zastupaju

Dmitry Bivol

 Patrick T. FALLON/AFP/Profimedia
Sjajni ruski poluteškaš spreman je obračunati se s neporaženim Beterbievim

Dvije borbe protiv dvojice ponajboljih meksičkih boksača ove godine odradio je ruski poluteškaš Dmitry Bivol (21-0-0). Pobjedama protiv Canela Alvareza i Gilberta Ramireza došao je do svoje 20. i 21. profesionalne pobjede, a još uvijek je neporažen.

‘‘Zurdo‘‘ Ramirez sinoć u Abu Dhabiju nadao se prekinuti Bivolov niz pobjeda, a najavljivao je Ramirez i osvetu za poraz Canela. Na kraju se pokazalo kako je Meksikanac bio nedorasli protivnik, iako je u borbu ušao sa 44 pobjede u jednako toliko nastupa.

Bivol je tehnički bio osjetno superiorniji i do pobjede je došao uvjerljivom jednoglasnom odlukom sudaca (118-110, 117-111 x3). Deseti uzastopni put Bivol je obranio WBA titulu svjetskog prvaka, a sada se samo dvije opcije nameću kao logične za sljedećeg protivnika.

Jedna je Artur Beterbiev, neporaženi nokauter koji drži preostale tri titule u poluteškoj kategoriji, a druga realna opcija je revanš protiv Canela Alvareza. Bivol je nakon borbe progovorio na tu temu.

‘‘Dokazao sam se. Mogu pobijediti najbolje tipove na svijetu (referirao se na Canela), a sada sam pobijedio još jednog tipa koji nije znao za poraz. Sada imam drugi cilj. Želim postati neprikosnovenim prvakom. Ali ne ovisi sve o meni, moj sljedeći protivnik ne ovisi samo o mojim željama. Moramo se kao tim složiti što je najbolje za mene. Ali nadam se da će me slušati i odlučiti ono što ja želim.‘‘ rekao je Bivol.

Artur Beterbiev vrlo vjerojatno će sljedeći nastup odraditi početkom 2023. godine, a protivnik će mu biti Anthony Yarde. Pobijedi li Beterbiev, stvarno niti jedan drugi meč neće imati smisla za njega, kao ni za Bivola. Jedan ozbiljan, ali za boks tipičan problem nameće se u vezi ugovaranja njihovog meča.

Beterbiev je pod ugovorom s Top Rank promotorskom kućom, a Top Rank ima ekskluzivni ugovor s ESPN-om. Bivol je s druge strane pod ugovorom s Matchroom Boxing kućom, a oni imaju ekskluzivni ugovor s DAZN-om. Bob Arum kao čelni čovjek Top Ranka već je dao do znanja da nisu zainteresirani da se meč Beterbieva i Bivola emitira na DAZN-u.

Žalosno je što ovakve stvari koče vrhunske boksačke mečeve koje svaki fan želi vidjeti. Nažalost, sve se odavno pretvorilo u biznis gdje su zarada i interesi pojedinaca bitniji od sportskih ambicija boksača na čijim imenima svi ti moćnici zarađuju. Nadamo se da će ipak doći do nekakvog dogovora kojim će nam biti omogućena borba Beterbieva i Bivola.

Linker
11. svibanj 2024 15:26