Sve na jednom mjestu

Svjetski je dan pizze! Evo kako napraviti najbolju kod kuće, ali i gdje pojesti pizze za pamćenje

Ovog se puta nismo ograničili samo na Zagreb, već smo krenuli na pizza putovanje Hrvatskom, vrijeme je da ih sve isprobate

Svaki recept, pogotovo onaj za pizzu, treba početi - s čim? Pa s receptom za tijesto za pizzu. Stoga vam u nastavku donosimo upravo to, kao i dobre trikove kako da i vaša pizza ispadne savršena iako nije iz najbolje pizzerije već iz skromne kućne pećnice. Pa krenimo.

Recept za tijesto za pizzu:

1-1,5 l vode
1,6 kg glatkog brašna
1 g kvasca (dehidriranog)
40-50 g soli
2-3 žlice maslinovog ulja

Priprema:

U brašno stavite kvasac i promiješajte. Naizmjenično dodajte brašno i vodu te miješajte rukama. Kad se tijesto formira u malu "grudicu", tek tada dodajte sol i mijesite dok se ne upije. Zatim dodajte ulje te mijesite dok se svi sastojci ne sljube. Tijesto stavite u posudu, prekrijte krpom i pustite da odstoji sat vremena. Zatim tijesto podijelite u bule (veličina bule ovisi o veličini pizze koju želite napraviti, naše su težile između 300 i 400 grama) te ih stavite u plastičnu posudu i ostavite dva sata u prostoriji gdje je minimalno 18 stupnjeva dva sata, nakon toga u hladnjak do sutrašnjeg dana kada je spremno za korištenje.

image
Neja Markičević/cropix

SAVJET VIŠE! Tijesto možete valjati valjkom ili rukama. Ako ga valjate valjkom, valjak od sredine vucite prema krajevima tijesta kako biste dobili pravilan oblik pizze. Ako koristite ruke, vršcima prstiju tijesto gurajte prema krajevima kako biste dobili rub širok otprilike 2 cm, dok istovremeno tijesto okrećete na radnoj površini. Promjer pizze neka bude između 30 i 40 cm.

Jednom kad usvojite pripremu tijesta, trebat će vam i ideje čime tijesto obogatiti, odnosno što na pizzu staviti. Možete s klasičnim dodacima kao što su rajčica, sir i šunka, burata, mortadela i pistacija, sir, tuna i luk, a možete posegnuti i za jednom od ovih ideja:

PIZZA S MOZZARELLOM, CIKLOM, FETA SIROM, POŠIRANIM JAJETOM I PISTACIJAMA

image
Neja Markičević/cropix

PIZZA S RAJČICOM, RAMSTEKOM, MOZZARELLOM, MASLINAMA I MATOVILCEM

image
Neja Markičević/cropix

PIZZA S BRESAOLOM, RIKULOM, ORASIMA I MOZZARELLOM

image
Neja Markičević/cropix

PIZZA S PESTOM, MOZZARELLOM, ŽUTIM CHERRY RAJČICAMA I PINJOLIMA

image
Neja Markičević/cropix

PIZZA S RAJČICOM, TUNOM, MOZZARELLOM I LIMUNOM

image
Neja Markičević/cropix

Međutim, da bismo dobro ispekli pizzu kod kuće, osim ako doista ne želite onu staru debelu, pomalo masnu na kakvoj smo odrasli, trebat će vam i dobra oprema.

Zašto je šamot idealan za pečenje pizza?

Jednom kad se zagrije, šamot dugo zadržava temperaturu i u kratkom vremenu možete napraviti hrpu pizza za kućni party, a svaka će biti vruća i hrskava. No, pečenje pizze u pećnici na šamotu zahtjeva malo znanja i poznavanja pećnice u kojoj ćete ga zagrijati. Šamotnu ploču ili kocke šamota posložite na rešetku u pećnici. Pećnicu uključite na najvišu temperaturu (koja, naravno varira od pećnice do pećnice). Starije pećnice obično imaju samo gornji i donji grijač i ako je vaša upravo takva, uključite oba grijača i neka tako ostane upaljena od trenutka kad ste šamot stavili u pećnicu pa sve do gotove, odnosno ispečene pizze.

image
Neja Markičević/cropix

Kod kombiniranih pećnica s ventilatorom, odnosno vrućim zrakom, šamot se stavlja grijati prvo na opciju ventilatora na maksimalnu temperaturu, a kod stavljanja prve pizze u pećnicu se program promjeni na gornji grijač ili grill opciju, ali temperatura pećnice i dalje ostaje najviša moguća.

Šamot se zagrijava minimalno 2 sata, vrijeme koje možete utrošiti na pripremu nadjeva za pizzu.

Više dobrih savjeta za pečenje pizze u kućnoj radinosti možete doznati i u našem vodiču ovdje.

Konačno, ako ste ipak odlučili počastiti se na ovaj dan, donosimo vam popis trenutno nam najboljih pizzerija.

PIZZOM PO HRVATSKOJ

Trattoria Peperoni nalazi se u starom gradu Ninu i nas je oduševila izvrsnom hrskavom pizzom romanom. Kada smo je posjetili, među dvadesetak pizza odabrali smo tri: s plodovima mora, Ninsku i, naravno, Margheritu. Sve tri bile su izvrsne, količina sastojaka bila je savršeno odmjerena, tijesto je ostalo hrskavo pa ako vas put odvede u okolicu Nina, nikako je nemojte propustiti. Naše dojmove i priču o ovoj pizzeriji pročitajte ovdje.

image

Pizzerija Peperoni, Nin

Privatna arhiva

Postoje dobre, sočne i korektne, ali i suhe, dosadne i zaboravljive, a postoje i pizze koje jednom kada kušamo, teško zaboravljamo. Do sada smo imali prilike naići na nekoliko takvih primjeraka, fantastičnih napoletana i hrskavih romana, ali nikada do sada još nismo naišli na pizzu kakva se radi u Otočcu. Možda je to zato što je svaka pizza koja izađe iz peći u pizzeriji Ruspante napravljena od lokalnih, domaćih, a ne uobičajenih talijanskih sastojaka, možda zato što se kod pripreme ne slijede zacrtane recepture, nego se stvaraju svoje, a možda zato što je već prvi zalogaj njihove pizze s podlogom od ličke base u nama izazvao neobjašnjivi val sreće. Više naših dojmova kao i priču o ovoj pizzeriji pročitajte ovdje.

image

Pizzerija Ruspante, Otočac

Privatna arhiva

Kada pomislimo na pizzu u Labinu, na pamet nam najprije pada pizzerija Rumore, o kojoj smo već pisali. No, na samom Titovom trgu nalazi se još jedno mjesto s odličnim pizzama. U pitanju je pizzerija Napoli, gdje možete pojesti odličnu napoletanu u nekoliko uzbudljivih varijanti. Naš favorit je pizza s pestom od pistacija, mozzarellom di Buffalom i mortadelom, a dobra opcija bit će i pizze s podlogom od žute rajčice, s istarskom kobasicom i inćunima. Osim pizze, nude i tjesteninu s 4 vrste sira, zatim domaću tjesteninu s goveđim gulašem, zapečene njoke s gljivama i gamberima, fuže s tartufima i pljukance s lososom, a tu su i njihova jela s roštilja.

Osim odnedavno otvorene i već od starta prilično popularne Pepe‘s pizzerije u Osijeku, dobru preporuku svakako zaslužuje i pizzerija Ventidue. Koriste kvalitetne talijanske sastojke, njihove su pizze zasitne, a naručite li pizzu napravljenu u stilu palla romana, vrlo lako je možete podijeliti te tako isprobati više kombinacija. Nude i pizze u stilu napoletane i romane, ali i bezglutensku varijantu. Osim pizze, nude i tjesteninu, salate i mesna jela. Pizzerija Ventidue nalazi se na adresi ulica Stjepana Radića 22.

Kada govorimo o Splitu, ne možemo ne spomenuti Bokamorru i Bastu, no u pitanju su ljubiteljima pizze već ionako poznata mjesta. Prema preporuci kolega iz Slobodne Dalmacije, u kojem je ekipa ocjenjivala najbolje pizzerije u gradu, ovdje ćemo vas prepustiti u njihove ruke pa vam, uz pobrojane, preporučiti još i Bakru i Galiju. Na kraju, na nekim od ovih mjesta jest ćete dobru pizzu po pristupačnoj cijeni, neka će vas iznenaditi tijestom, neka nadjevima, ali iz niti jednog od navedenih lokala, vjerujemo, nećete izaći gladni.

image

Pizzerija Bernarda

Ustupljena fotografija

Izlet u Varaždin uvijek je dobra ideja, a kako na tom putu ne biste ogladnjeli, posjetite pizzeriju Bernardu koju smo također nedavno posjetili i o kojoj smo pisali. Ovdje se, naime, radi pizza o kojoj se naveliko priča među varaždinskim, međimurskim pa i zagrebačkim gurmanima. Ukratko, pizzerija Bernarda gostima nudi pizzu napravljenu s termalnom vodom, ali ne čini je samo to posebnom. Tijesto dižu, odnosno fermentiraju od 72 do 96 sati, krušnu peć su im ugradili majstori iz Napulja, većinu sastojaka koje koriste uzgajaju sami ili nabavljaju od malih lokalnih proizvođača, a ostatak dolazi iz Italije.

image

Pizzerija Franko‘s, Zagreb

Ustupljena fotografija

Zagreb potpuno očekivano ima veliku konkurenciju, no među našim su favoritima svakako Franko‘s, zatim Basta u kojoj čak možete kupiti i njihovo tijesto (detalje potražite ovdje), potom Karijola, Duksa i Goat!. Lani otkrivena, a jako dobra bila nam je i pizzerija Fratelli, a uvijek nas ugodno iznenadi i Mrs. Fogg što smo pisali i ovdje. Više detalja o zagrebačkih top pet pročitajte ovdje, dok o Fratelliju možete više doznati na ovoj poveznici.

I zanimljivost za kraj, znate li koje sve pizze postoje? Doznajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:52