RECEPT KOJI VOLIMO

Gužvara sa sirom vjerojatno je najjednostavnije jelo koje možete napraviti za ručak usred tjedna

Posebice kada nam treba brzi ručak nakon napornog radnog dana

Kada bismo morali odabrati jedno jelo koje ćemo jednom tjedno kuhati do kraja života bila bi to - gužvara. Vjerojatno ne postoji jednostavniji, a slasniji ručak koji se priprema u 10-ak minuta i koji je idealan za užurbane dane usred tjedna. Sve što vam treba je pakiranje kora za savijače, maslac, svježi sir, kiselo vrhnje i jaja, od začina sol, a ako želite, siru uvijek možete dodati i sitno sjeckani špinat ili blitvu, kockice slanine, parmezan ili neki drugi dodatak po želji.

Iako se gužvarom u različitim dijelovima zemlje nazivaju različita jela, od savijača do dizanih kolača s makom i orasima, pitu od sira sa ‘zgužvanim‘ korama, vjerujemo, svatko će prepoznati upravo pod tim nazivom.

Od sastojaka jednostavnija je samo priprema. Od kora za savijače potrebno je napraviti podlogu, a zatim ostatak usitniti i pomiješati s nadjevom, prebaciti sve u posudu za pečenje i na 30 do 45 minuta naoružati se strpljenjem. Za to vrijeme možete postaviti stol, pripremiti čašu jogurta pa gužvaru poslužiti još vruću.

image
Berislava Picek/Cropix/

Iako je recept više nego jednostavan i upravo je u tome njegova čar, u nastavku ipak ostavljamo omjere i postupak pripreme za sve one kojima je ovo prvi susret s gužvarom.

Trebat će vam:

6-8 listova tankih kora s jajima
1 žlica maslaca
4 jaja
2 dl kiselog vrhnja
300 g svježeg sira
100 g parmezana (po želji)
malo maslinova ulja
sol i papar

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Vatrostalnu posudu ili limeni kalup premažite maslacem pa obložite s dva sloja kora. U slučaju da koristite manje pojedinačne kalupe, kore narežite na komade prikladne veličine. Svježi sir posolite, dodajte jaja, kiselo vrhnje, naribani parmezan ako ga koristite i malo maslinova ulja. Tri, četiri kore natrgajte rukama na sitne komade i dodajte u smjesu. Zamiješajte dok ne dobijete gust nadjev. Njime napunite kalup i odozgo poklopite s još dva sloja kora. Premažite kiselim vrhnjem. Pecite dok ne bude rumeno i hrskavo, ovisno o veličini kalupa, 30-45 minuta. Servirajte toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 09:04