To se ne propušta

Sanjate kruh iz Sala? Onda je radionica Tvrtka Šakote idealna prilika da naučite kako ga rade

U popularnoj zagrebačkoj pekarnici i bistrou odlučili su za svoju vjernu publiku organizirati radionicu koju će voditi naš poznati chef

Oni koji su čuli za Salo u neposrednoj blizini najpoznatije zagrebačke tržnice, a pogotovo oni koji su probali barem jedan od proizvoda iz njihove bogate ponude, itekako dobro znaju da se u ovu bistro-pekarnicu valja vratiti po još. Tako se nama, naravno, nerijetko dogodi da posjet centru grada uz obaveznu postaju na Dolcu završimo upravo u Salu - na samom vrhu Skalinske ulice. Kako smo pisali već uoči otvorenja ove pekarnice i bistroa, koja je u međuvremenu postala mnogima omiljena lokacija za druženje uz kavu i slatke ili slane zalogaje, iza projekta stoje chef restorana Nav Tvrtko Šakota, slastičarka Petra Jelenić i Matija Powlison Belković, suvlasnik brenda Cogito Coffee Roasters.

image

Matija Powlison Belković, Petra Jelenić i Tvrtko Šakota fotografirani povodom otvorenja Sala na Opatovini

Berislava Picek/Cropix

I dok je Petra zadužena za sve one slatke divote, za slani dio ponude zadužen je Šakota koji već godinama s posebnom pažnjom proučava zakonitosti fermentacije. Dio žita za kruh i peciva nabavljaju s austrijske biodinamičke farme Meinklang. Žito od kojeg rade kruh melju u Rastokama, a koriste i kukuruz osmoredac za kukuruznu inačicu koju gosti mogu kupiti i za doma. Kao da je čuo naše i želje mnogih koji su probali njegove pekarske proizvode u Salu, odlučili su se s vjernom publikom podijeliti svoje znanje te su organizirali radionicu izrade kruha.

image

Salo na Opatovini vrlo je brzo postalo "it" mjesto u gradu

Berislava Picek/Cropix

"Želja nam je da kroz edukaciju stvaramo prostor za cjelovito promišljanje uzgoja i proizvodnje hrane. U pozadini svake radionice sljedeća su pitanja: otkuda naša hrana dolazi, je li sastojak koji koristimo kvalitetan, poznajemo li podrijetlo sastojka te kako naši sastojci utječu na svijet oko nas i nas same. Iako su radionice tehničke naravi, polaznici prolaze cijeli proces proizvodnje. Ideja radionica bazirana je na vrijednostima koje želimo promicati. Vodit će ih Tvrtko Šakota i Petra Jelenić, a s vremenom ćemo uključiti i poljoprivrednike i ostale koji proizvode našu hranu", rekli su u Salu.

image
Berislava Picek/Cropix

Tvrtkova radionica kruha, koja je zakazana za ponedjeljak, 4. ožujka od 17 do 20 sati, utemeljena je na njegovom 24-godišnjem profesionalnom iskustvu. Zanimljivo je da starter koji će polaznici koristiti i odnijeti doma chef Šakota uzgaja 24 godine te ga svakodnevno koriste za pripremu kruha u Salu.

"Tvrtkova teza je da svaki kruh od startera nije isti, odnosno da to što radimo kiseli kruh samo po sebi ne obećaje kvalitetu i uspjeh. Tijekom radionice obratit ćemo pozornost na osnovni sastojak koji koristimo u Salu, a to je stara zimska pšenica iz biodinamičkog uzgoja koju nam melju mlinari na kamenom mlinu na vodi. Tvrtkov je cilj naučiti polaznike najjednostavniji način pripreme kruha kod kuće, kruha koji je cjelovit, kvalitetan te čiji je gluten probavljiv i zdrav za naše tijelo. Uz relativno jednostavne tehnike Tvrtko će se fokusirati na naš temeljni sastojak, a to je Salo brašno. Polaznici će proći cijeli proces rada kruha i odnijeti djelo svojih ruku kućama", ispričali su u ovoj poznatoj pekari.

Cijena radionice je 120 eura po osobi, a upit za predbilježbu mjesta treba poslati na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Na kraju, ako ste slučajno propustili, još vam želimo skrenuti pažnju na to da chef Šakota na meniju restorana Nav ima pravu poslasticu, zaboravljenu posavsku gusku, od koje radi pršut, ćevap i totalno drugačiji tart. Sve o tome možete čitati ovdje, u tekstu koji smo nedavno objavili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:08