FAVORITI S NAŠE LISTE

Ako ljeto ne provodite u Italiji, ne brinite! Ovo su zagrebačke adrese gdje se nudi top tjestenina i pizza

Iako na zagrebačkoj gastro sceni ne postoji puno mjesta koja bismo mogli nazvati talijanskim restoranima, izdvojili smo neka koja nude dobru paštu, pizzu i druge specijalitete

Iako nam se, sudeći po brojnim medijskim natpisima i oglasima na koje nailazimo, čini da je danas jeftinije otići na ljetovanje u Italiju nego na Jadran, ako i niste uspjeli rezervirati smještaj na Siciliji, u Napulju, Rimu ili u Toskani, ne očajavajte, u talijanskim specijalitetima možete uživati i u Zagrebu. Pa čak i ako doživljaj nije jednak i za stolom do vas neće sjediti gladni i glasni Talijani, jela u pojedinim zagrebačkim restoranima barem bi vas okusima mogla teleportirati u neki drugi, opušteniji svijet.

GDJE POJESTI TANJUR DOBRE TJESTENINE?

Adresa: Avenija Dubrovnik 12

Kada pomislimo na talijansku kuhinju, prvo nam na pamet pada tanjur dobre paste. Jedna od provjereno dobrih adresa gdje se nudi svježa, domaća tjestenina na nekoliko načina je Il Secondo u Novom Zagrebu. Ovdje možete isprobati raviole punjene kremom od ricotte i mascarponea u umaku od bijelog tartufa, zatim zapečene jastučiće u umaku od kozica te lazanje, a nude i domaće njoke u nekoliko varijanti te rižoto. Dolazite li u većem društvu, nemojte preskočiti niti predjela među kojima birati možete između flatbreada s pršutom i mozzarellom, kombinacije buratte s džemom od rajčice i salatom od komorača, zatim carpaccio od hobotnice te crostine s kozjim sirom, medom i dimljenom pancetom. Cijene i više detalja potražite na njihovoj službenoj stranici.

image
Il Secondo Facebook/
image
Il Secondo Facebook/
image
Il Secondo Facebook/

ITALIJA NA SVETICAMA

Adresa: Sesvetska ulica 3

Iako u Zagrebu ne postoji puno restorana koje bi mogli nazvati talijanskima, Scarpetta na zagrebačkim Sveticama upravo se tako reklamira. Ovo mjesto otvoreno je krajem prošle godine, a na njihovom meniju nalaze se jela kao što su popularni ravioli punjeni telećim raguom, cacio e pepe tjestenina, zatim saltimbocca alla romana te semifreddo i panna cotta. U hrani se uživa u lijepom ambijentu i ovo mjesto dobar je odabir čak i za one malo posebnije prilike. Više informacija možete pronaći ovdje.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

DOBRO SE JEDE I U CENTRU

Adresa: Nikole Tesle 14

Jedan od najpopularnijih restorana u centru gdje pojesti možete nekoliko vrlo dobrih klasika talijanske kuhinje svakako je i Carpaccio u zagrebačkoj Teslinoj ulici. Ovdje nude, logično, nekoliko vrsta carpaccia, za predjelo možete naručiti i bruschette, Vitello tonnato ili burratu s rajčicama, pršut ili caprese salatu, nude i juhe te salate, dok za glavno jelo možete birati između različitih tjestenina, rižota, mesnih i ribljih jela. Linguine s pestom Genovese, tagliatelle sa škampima i ravioli s ricottom i špinatom, zatim rižoto sa škampima, biftek u umaku od crnog vina, teleći odresci u umaku od vina, limuna i kapara, file brancina s povrćem i hobotnica s maslinovim uljem samo su dio onoga što se ovdje kuha i nudi. Nemojte propustiti niti deserte među kojima svakako izdvajamo njihov tiramisu, koji nam se pri posljednjem posjetu ovom restoranu posebno svidio. Ponudu restorana možete provjeriti ovdje.

image
Ristorante Carpaccio Zagreb Facebook/
image
Neja Markičević/Cropix/

A GDJE NA PIZZU I PASTU? OVO SU ADRESE KOJE NUDE ZA SVAKOG PONEŠTO

Adresa: Mlinovi 85A

Zaželite li se pak slasnih gnocco fritto uštipaka u kombinaciji s pršutom i mozzarellom ili ragua alla bolognese i lazanja, razmislite o odlasku u zagrebački restoran Papavero. Vode ga Talijan Pascuale Longobardi i Hrvatica Ana Uremović Longobardi, a u jelima koja nude spajaju najbolje iz obje kulture. Osim tjestenine, ovdje možete pojesti i odličnu pizzu, koju osim u klasičnoj formi, naručiti možete i u veličini od pola metra za dvije osobe. Više informacija potražite ovdje.

image
Papavero Facebook/
image
Papavero Facebook/

Među mjesta gdje se može pojesti dobra pizza, ali i tjestenina ubrajamo i nagrađivani Franko‘s te Al Dente Zagreb u centru grada. U Frankosu možete pojesti cannellone na nekoliko načina, s raguom, kozicama, ricottom ili piletinom, a od talijanskih zalogaja nude i arancine, dok smo u Al Denteu, gdje sami rade svoju tjesteninu, svojevremenu pojeli vrlo dobru carbonaru. Osim toga, nude i raviole s ricotta sirom, špagete s tartufima, crni rižoto...

Franko‘s adresa: Ulica kneza Branimira 71a

Al Dente adresa: Bogovićeva ul. 5

image

Mediteranski cannelloni iz restorana Franko‘s

Franko‘s Pizza & Bar Facebook/
image

Tjestenina iz restorana Al Dente Zagreb

Al Dente Zagreb Facebook/
image

Ravioli iz restorana Al Dente Zagreb

Al Dente Zagreb Facebook/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 15:24