NEŠTO POTPUNO NOVO

Zagreb je dobio prvi aparat za steakove, omiljeni komad mesa sada možete kupiti od 0 do 24 sata

Na zagrebačkoj tržnici Kvatrić Tina i Branimir Galović uveli su aparat za prodaju steakova i drugih delikatesa

Subota je popodne i upravo su vam se prijatelji najavili za večeru, a nemate im što ponuditi? Neki dobar steak bio bi idealan, samo da ste ga stigli kupiti. Srećom, zagrebački dućan Gastro Branimir ima rješenje - uskoro otvaraju poslovnicu u kojoj ćete svoj steak moći kupiti u bilo koje doba dana, ali i noći!

Entuzijastičnog Branimira Galovića i njegovu partnericu Tinu hrvatska je javnost upoznala prije nekoliko godina kada su tek kretali u biznis sa steakovima i prerađevinama od mesa "starih, debelih i sretnih španjolskih krava". Naime, u njihovu dućanu Gastro Branimir u Balotinu prilazu 4 nedaleko od tržnice Utrina, od 2020. godine Branimir i Tina prodaju premium proizvode španjolskog brenda Txogitxu te brojne druge delikatese koje im stižu s različitih strana svijeta.

image
Vedran Peteh /Cropix

Poznavatelji scene jako dobro znaju gdje potražiti odležane australske i japanske wagyu steakove, vrhunske španjolske sireve ili, pak, izvornu baskijsku Zapiain sidru. Znaju i da je vođenje vlastitog dućana Branimiru i Tini puno više od posla - upravo su oni prave osobe koje vrijedi pitati za savjet kako nešto od njihova asortimana pripremiti, ali i što poslužiti zahtjevnijim gostima.

NOVI PRISTUP POSLOVANJU

Svaki put kad svratite u njihov dućan, na rashladnim policama pronaći ćete nešto novo, a njihova strast prema gastronomiji uvjerit će vas i da u neke namirnice vrijedi uložiti, osobito kada je riječ o ekološkom i organskom uzgoju. Iako su ponosni na svoj dućan i vide veliku vrijednost upravo u osobnom kontaktu koji ostvaruju sa svojim kupcima, i Branimir i Tina uvijek su u potrazi za nečim novim, bilo da je riječ o proizvodu ili o načinu kako svoje poslovanje mogu podići na višu razinu. A idući korak naprijed za Gastro Branimir je jedinstven koncept na domaćem, ali i europskom tržištu.

image
Vedran Peteh /Cropix

Umjesto da krenu tipičnom rutom širenja poslovanja otvaranjem nove trgovine, svjesni kako je teško naći radnike koji će jednako strastveno kupcima predstavljati proizvode u njihovoj ponudi, odlučili su eliminirati ljudski faktor i na tržnici Kvatrić u malom lokalu, smještenom između cafe bara Kvartić i mesnice, postaviti inovativni aparat za distribuciju - vjerovali ili ne - steakova!

INOVACIJA NA TRŽIŠTU

Moderni crni Magex automat za prodaju s digitalnim sučeljem prostrani je hladnjak koji drži temperaturu u rasponu između 1 i 3 °C, a u njemu se, umjesto limenki i bočica raznih sokova, čipseva ili čokoladica, nalaze delikatesni proizvodi koje na tržište stavlja upravo Gastro Branimir.

"Kupci kojima nije usput svratiti u naš dućan u Utrini ovdje na Kvatriću mogu svaki dan, i to od 0 do 24 sata, doći i kupiti steak, dobru kobasicu, čvarke, zaseku i slične kvalitetne proizvode", uveo nas je u priču Branimir Galović.

image
Vedran Peteh /Cropix
image
Vedran Peteh /Cropix
image
Vedran Peteh /Cropix

"Tijekom rada tržnice prostor je otvoren za prolaznike, a nakon 15 sati, kada se već isprazni i sama tržnica, automatski se zatvaraju vrata poslovnice tako da izvana ne može ući nitko tko nema našu aplikaciju za kupovinu. Imamo pametne brave koje drže prostor zaključan, a sve je pod videonadzorom", objasnio je.

Nakon ulaska u poslovnicu kupac u aparatu može pogledati što je u ponudi od proizvoda, a zatim preko digitalnog sučelja odraditi svoju narudžbu. Pritom odjednom može kupiti do šest proizvoda, koje aparat pomoću ugrađenog lifta skuplja u košaru te nakon plaćanja, koje može biti beskontaktno ili klasično kartično plaćanje, a može se platiti i gotovinom, kupac preuzima kroz prozor na aparatu.

"Uz svaki proizvod na zaslonu možete pročitati osnovne informacije, cijenu, gramažu, kao i savjete kako ih spremiti. Razvijamo i aplikaciju preko koje će kupci moći odabrati i platiti steakove i druge proizvode u ponudi, a zatim pomoću QR koda iz aparata samo preuzeti narudžbu", objašnjava.

image
Vedran Peteh /Cropix

"Važno nam je naglasiti da je ova mala poslovnica samo produžetak i dopuna našeg dućana u Utrini, a vjerujemo da će se posebno svidjeti našim mlađim kupcima", istaknula je Tina, na što se Branimir nadovezao: "Bitno je također spomenuti da će naše cijene ostati iste kao i na našem web shopu odnosno u dućanu, samo će u Utrini, naravno, biti puno veći izbor. Ovdje ćemo se fokusirati na naše najpopularnije proizvode kao što su steakovi, španjolske kobasice txistorre, razni suhomesnati proizvodi i slično".

SPAS U ZADNJI ČAS

Svi proizvodi prilikom punjenja u automat imaju zabilježen rok trajanja, što je za većinu do mjesec dana, a za wagyju i autralske anguse može biti i do dva mjeseca. Stabilna temperatura u aparatu pogoduje dugom čuvanju spomenutih proizvoda, a sam aparat je samoodrživ pa bilo kakve teškoće sa strujom neće narušiti uvjete čuvanja, niti naškoditi mesu.

"Pomoću aplikacije možemo točno pratiti koliko je čega prodano, čemu se bliži istek roka trajanja pa je vrijeme, na primjer, za neku akciju, kao što se zbiva i u poslovnici kada nas nema. Ovo je veliko ulaganje i rizik, ali ako ne pokušamo nešto novo, nikad nećemo znati jesmo li na neki način mogli promijeniti scenu!", smije se srdačno Branimir.

image
Vedran Peteh /Cropix

Službeno otvorenje poslovnice planirano je za desetak dana, jednom kad budu odrađene sve državne inspekcije koje zakon propisuje, a Tina i Branimir nestrpljivi su otkriti kakav će biti odaziv njihovih kupaca na ovaj novitet.

"Prvi smo koji prodajemo steakove od 0 do 24 sata, što je odlično za sve koji u zadnji čas odrađuju kupovinu, imaju nenadane goste pa žele pripremiti nešto posebno za večeru ili se počastiti kvalitetnim komadom mesa", ponosan je Branimir, koji je s partnericom Tinom odlučio aparat za početak napuniti australskim i japanski wagyuom, australskim i argentinskim black angusom, četiri različite vrste Txogitxu steaka, i to New York stripom, ribeyem, galicijskim steakom i txuletonom.

image
Vedran Peteh /Cropix

Tu su još i razne paštete i namazi, čvarci i naresci, a ponudu planiraju dorađivati i mijenjati ovisno o potražnji, ali i o tome što se pokaže kao pogodno za čuvanje u aparatu. Idući put kad se zaželite steaka u nedjelju popodne, bez brige - na Kvatriću ga možete naći, samo tražite mali prostor s natpisom Gastro Branimir i imajte spremnu aplikaciju na mobitelu!

KAKO PRAVILNO PRIPREMITI STEAK JEDNOM KADA GA KUPITE?

Ako se do sada niste baš usudili kupovati razne steakove, Galovići ističu da je ovo idealna prilika da se odvažite jer se u njihovu aparatu na Kvatriću mogu pronaći australski ili japanski wagyu steakovi težine između 300 i 400 g, australski i argentinski black angus steakovi, kao i različiti txogitxu odresci od 400 do 600 g težine, uz iznimku moćnog Txuletona koji zna dosegnuti i težinu od cijelog kilograma. Cjenovni rang im je isti kao i u dućanu u Utrinama i iznosi od 15 do 55 eura po steaku, ovisno, naravno, o položaju, težini i ekskluzivnosti.

"Wagyu se svi boje peći jer je skup, ali je za početnike, ustvari, najbolji komad mesa jer ga je teško zeznuti. Super je ako ga ostaviš više sirovog, a ako ga prepečeš, i dalje ga možeš jesti jer je toliko mekan da ga nećeš uništiti. Kada ljudima to kažemo, najčešće se opuste", objasnila nam je Tina, a njen se suprug Branimir nadovezao: "Za pripremu je wagyju, ustvari, najjednostavniji. Treba vam biti jako vruća ploča ili tava kako bi se odvila Maillardova reakcija i najbolje je da bude ravna ploha kako bi pečenje bilo ujednačeno. Budući da je riječ o masnijim komadima, na roštilju biste izgubili tu mast. Kako biste dobili "rare" pečeni wagyu steak, potrebno ga je peći po minutu sa svake strane."

image
Vedran Peteh /Cropix
image
Vedran Peteh /Cropix

Što se tiče debljih steakova, supružnici Galović preporučuju da ih je najvažnije dobro temperirati. To znači da će steak debljine dva prsta trebati minimalno sat do sat i pol držati na sobnoj temperaturi. Napominju i da steaku ništa neće biti ni ako provede dva do tri sata vani, osim što će biti bolji za pečenje.

"Treba gledati da se steak peče dodatnu minutu po njegovoj debljini, što znači da je steak od tri centimetra, da bi se ispekao ‘rare‘, potrebno peći tri minute sa svake strane. Osobno više volim pripremati steakove na ploči jer mi je veća površina steaka koji dodiruje vruću površinu. Pritom temperatura ploče treba biti minimalno 200 °C, a 220 °C bi bilo idealno", ističe Branimir Galović.

POPULARNI PROIZVODI

S druge strane, txogitxu burgere trebalo bi peći do maksimalno "medium" razine da se meso ne presuši. Ističu da se potom mogu slagati u sendviče, ali ih se može jesti i bez priloga jer je okus goveđeg mesa bogat i ne trebaju mu nikakvi dodaci. Burgere je potrebno peći minutu na visokoj temperaturi na svakoj strani, a zatim smanjiti temperaturu te peći još dodatne tri minute sa svake strane.

Što se tiče popularne španjolske svinjske kobasice txistorre, preporučuju da ide na čistu tavu bez ulja i da je pečete nekoliko minuta dok ne poprimi smeđu boju i postane blago hrskava. U masnoću koju kobasica pusti i koja ostane u tavi dobro je zatim ubaciti povrće poput tikvica ili krumpir koji ste prethodno skuhali pa ga želite dodatno ispeći, a može se iskoristiti i kao odlična baza za pripremu rižota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:29