Kao i obično, subotnje jutro i ovog smo vikenda proveli na tržnici i u moru najrazličitijeg jesenskog voća i povrća, od mandarina i nara, preko kestena i buče, naišli na kumicu koja je na svojoj klupi prodavala tek domaći ocat, šalšu i nešto šumskih plodova. Našao se tu glog i nekoliko vrsta gljiva, među kojima su nam se posebno lijepima i svježima činile sunčanice. Mjerica je koštala 3 eura pa smo odmah, uz bocu octa, zamolili da nam ih spakira i upitali za koji savjet.
Znali smo da su sunčanice delikatne i najčešće se pohaju ili ih se kombinira s jajima, ali gospođa koja nam ih je prodala, rekla je da ih ona često priprema ‘na saft‘.
"To vam je bolje od teletine", dodala je je i odmah nam dala ideju za ručak.
Budući da su domaća jaja i batat s jedne druge klupe već bili u našoj torbi za plac, nabavka je, zapravo, bila gotova. Po povratku kući, u hladnjaku smo pronašli malo vina, mrkvu i celer, a onda se bacili na kuhanje.
Sunčanice u jednostavnom umaku s njokima od batata bile su gotove u manje od sat vremena i, kada smo napokon isprobali skuhano, poželjeli smo se vratiti po još gljiva. Srećom, saznali smo da je gospođa koja ih prodaje redovna prodavačica na zagrebačkom Dolcu pa ćemo je ovih dana svakako ponovno potražiti.
Recept za jednostavan, jeftin i baš ukusan ručak ostavljamo u nastavku. Naravno, ovaj ručak koštat će vas otprilike 5 eura pod pretpostavkom da kod kuće već imate namirnice kao što su 100 mililitara bijelog vina, žlica soja sosa, sol, papar...
NJOKI OD BATATA U UMAKU OD SUNČANICA
Za umak:
1 manji luk
2 režnja češnjaka
1 mala mrkva
1 manji komad celera
1 mjerica sunčanica
100 ml bijelog vina
1 žlica soja sosa
1 žlica maslaca
sol i papar
Za njoke:
1 srednji batat
1 jaje
brašno
sol
Ostalo:
šaka svježeg peršina
malo bučinih sjemenki
Priprema:
Najprije napravite njoke od batata. Skuhajte ili ispecite batat, ubacite ga u blender i pretvorite u pire. Dodati možete i malo mlijeka ili vode po potrebi. Dodajte jaje i sol, pomiješajte, a zatim postepeno dodajte brašno dok ne dobijete tijesto s kojim lako možete rukovati. Sve to radite na pobrašnjenoj podlozi. Režite na jednake komade. Stavite sa strane. Luk nasjeckajte, a isto napravite i s češnjakom. Mrkvu i celer naribajte na sitno. Sunčanice narežite na trakice. Na ulju najprije pirjajte luk, zatim dodajte češnjak pa i mrkvu i celer. Pirjajte 10-ak minuta. Dodajte crvenu papriku, sunčanice, kratko ih zapecite pa dodajte vino. Pirjajte 5 minuta. Dodajte soja sos, sol i papar. Pirjajte još pet minuta, želite da gljive zadrže svoj oblik. Ovdje zakuhajte vodu za njoke. Ubacite njoke i kuhajte ih dok ne isplivaju pa ih prebacite u umak u koji ste dodali i malo vode od kuhanja. Sve dobro promiješajte, kuhajte još kratko, na kraju umiješajte žlicu maslaca, a prije posluživanja pospite peršinom i bučinim sjemenkama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....