S dolaskom jeseni poseban nam je gušt zaputiti se u šumu ili na klupama na tržnicama potražiti one najljepše primjerke šumskim plodova. Osim kestena, vrganja i sunčanica, ove godine posebno smo opčinjeni i crnim trubama koje pakiramo u svako jelo koje nam to dopušta.
Mrke ili crne trube, pa čak i mrtvačke trube, kako ih još nazivaju, lako su prepoznatljive gljive koje pozornost najprije plijene izgledom, jer oblikom podsjećaju na trubu, rog ili lijevak, a boja im varira od smeđe, tamnosive do crne. A onda je tu i njihov poseban okus. Njihova aromatičnost toliko je cijenjena da ih nazivaju i tartufima za siromahe i posebno lijepo zaokružuju velik broj sezonskih jela, od juha, gulaša i pita pa sve do ozbiljnih odrezaka.
Kako bismo vam pokazali njihovu svestranost, danas donosimo tri recepta u kojima upravo crne trube igraju važnu ulogu. To su fina, kremasta juha, slasna štrudla i bogati gulaš. Potražite ih u nastavku, spremite i sjetite ih se idući put kada vam se u rukama nađu lijepe, svježe crne trube ili aromatičan prah od crnih truba. Ekipa za stolom bit će vam itekako zahvalna!
JUHA OD BUNDEVE S CRNIM TRUBAMA
Trebat će vam:
1 hokaido ili muškatna bundeva
1 ljubičasti luk
2 češnja češnjaka
1 žličica mljevenog đumbira
malo muškatnog oraščića
3-4 listića kadulje
suhe trubice i suhi vrganji
sol
papar
kokosovo ulje
Priprema:
Bundevi odstranite koru i narežite je na kockice koje rasporedite na papir za pečenje na pleh. Posolite ih i pokapajte maslinovim uljem i stavite peći na 200 stupnjeva. U loncu na kokosovu ulju zažutite luk pa dodajte pečenu bundevu, kadulju, češnjak i ulijte vode da prekrije sve sastojke. Kuhajte 10-ak minuta pa izblendajte ili izradite juhu štapnim mikserom. Vratite juhu na vatru i dodajte prethodno namočene crne trubice (nasjeckajte ih na sitnije ako su gljive u većim komadima) i vrganje. Dodajte đumbir, muškatni oraščić, sol i papar. Gustoću juhe regulirajte vodom i prilagodite vlastitom ukusu.
SAVIJAČA SA SVJEŽIM CRNIM TRUBAMA I KRUMPIROM
Trebat će vam:
400 g crnih trubica
500 g krumpira
2 ljutike ili 1 luk
8 kora za savijače
sol
papar
kiselo vrhnje
maslac
ulje
Priprema:
Krumpir oguliti, nasjeckati na kockice i staviti kuhati. Na maslacu popeći luk pa dodati prethodno očišćene i nasjeckane crne trubice. Uliti malo vode ako je potrebno i prodinstati ih. Kada su gljive gotove, dodati ocijeđeni kuhani krumpir, posoliti, popapriti i promiješati da se sve lijepo spoji. Uzeti po dvije kore i gornju na koju ćete rasporediti nadjev premazati mješavinom vode i ulja. Staviti nadjev samo na jednu stranu pa zarolati savijaču i staviti je u pleh za pečenje. Ponoviti postupak s ostatkom tijesta i smjese. Savijače premažite kiselim vrhnjem i zapecite na 180 stupnjeva oko 30-40 minuta.
GULAŠ OD JUNETINE S PRAHOM CRNIH TRUBA
Trebat će vam:
2 kg junetine
300 g luka
4 češnja češnjaka
2 mrkve
1-2 peršina
komadić korijena celera
0,5 l crnog vina
2 žličice praha crnih trubica
1 žličica mljevene paprike
1/2 žličice dimljene mljevene paprike
1 žličica pimenta
1 žličica pesta od paprike
1 žlica koncentrata rajčice
lovorov list
peršinov list
sol
papar
Priprema:
Meso izrežite na komade veličine zalogaja pa ga popecite na masnoći i to u dvije, tri ture. Nemojte sve staviti odjednom u posudu jer će se sve zalijepiti, a svaki komad se mora zapeći. Pečeno meso izvadite pa zažutite luk, dodajte mljevenu papriku i piment pa pola češnjaka i kratko popržite. Zatim u lonac stavite nasjeckano korjenasto povrće i za nekoliko minuta meso i koncentrat rajčice. Ulijte vino, promiješajte pa ulijte vodu i ostavite da se krčka na laganoj vatri uz povremeno miješanje barem dva sata. Pred kraj kuhanja dodajte prah crnih trubica, ostatak češnjaka, sol, papar i peršinov list. Poslužite s palentom u koju ste dodali svježe ili namočene suhe trube i sušene rajčice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....