Napokon prepoznato

Od magarca do posavca: Izvorne hrvatske pasmine u fokusu važnog istraživanja

 Tom Dubravec/Cropix
Rezultati će poslužiti za valorizaciju uzgoja i proizvoda naših izvornih pasmina

Agencija za ruralni razvoj Istre iz Pazina sudionik je projekta "Genetske, gospodarske i društvene interakcije programa očuvanja lokalnih pasmina" koji je odabrala Hrvatska zaklada za znanost, a vodi ga Agronomski fakultet u Zagrebu, uz partnere: Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu, Sveučilište u Padovi i spomenuti AZRRI. Istraživanje obuhvaća izvorne hrvatske pasmine: istarsko govedo, istarskog magarca, kao i hrvatskog posavca, bušu te primorsko dinarskog magarca.

image
Tom Dubravec/Cropix

Kako piše Glas Istre, glavni ciljevi su utvrditi genetsku strukturu izvornih pasmina analizom rodovnika i genetskih markera, zatim proizvodne odlike izvornih pasmina (potencijale u proizvodnji mesa, specifičnosti kakvoće mesa), te društvene stavove naspram izvornih hrvatskih pasmina.

Istarska županija i AZRRI Agencija za ruralni razvoj Istre, prepoznali su problematiku očuvanja izvornih pasmina te pokrenule programe njihove gospodarske afirmacije kao jedan od alata njihovog očuvanja. Upravo radi toga projektni zadatak naslonjen je na multidisciplinarni pristup kojeg AZRRI provodi s udrugama uzgajivača s jedne, te znanstvenim institucijama s druge strane.

image
Vedran Peteh/Cropix

Inače, projektni tim čini 14 znanstvenika iz Hrvatske i Italije koji nastoje i znanstveno provjeriti svoje hipoteze. Samo istraživanje je podijeljeno na tri makro cjeline (genetska, gospodarska i društvena valorizacija) koje će u konačnici dati cjelovito viđenje opstojnosti i repozicioniranja naših izvornih pasmina.

CIjeli članak možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 00:09