SHUTTERSTOCK
devet znakova

Ovi naizgled uobičajeni simptomi mogu biti znak usporenog rada štitnjače, obratite pažnju

Štitnjača, iako mala, ima velik utjecaj na funkcioniranje našeg tijela


Štitnjača, mala žlijezda u obliku leptira koja se nalazi na dnu vrata, a igra ključnu ulogu u regulaciji metabolizma vašeg tijela, proizvodnje energije i ukupne hormonalne ravnoteže. Unatoč svojoj maloj veličini, štitnjača može značajno utjecati na vaše zdravlje, a svaka disfunkcija može dovesti do raznih simptoma koji se često mogu previdjeti ili pogrešno pripisati drugim uzrocima. Razumijevanje znakova upozorenja na potencijalne probleme sa štitnjačom ključno je za pravovremenu intervenciju i liječenje. Ove simptome nikada ne biste trebali zanemariti ako sumnjate da je funkcija vaše štitnjače poremećena, a evo i kako bi se ti pokazatelji mogli manifestirati.


Kada trebate potražiti liječnički savjet za probleme sa štitnjačom?

Hipotireoza, uobičajeno, ali često nedovoljno prepoznato stanje, može se manifestirati kroz razne simptome koje bi mnogi odbacili kao svakodnevne tegobe. Taj nedostatak znanja o tome stanju može vas navesti da nastavite sa svojim normalnim rutinama, nesvjesni da bi grupa tih naizgled manjih problema mogla signalizirati značajan problem sa štitnjačom koji zahtijeva liječničku pomoć. Ako vaša štitnjača ne radi, može pokazivati nekoliko znakova, evo i kojih.

Kronični umor

Trajni umor, bez obzira dobivate li dovoljno sna, obilježje je hipotireoze. Ako se uhvatite u stalnim potrebama za drijemanjem tijekom dana ili se značajno oslanjate na kofein u borbi protiv stalnog umora, uzrok tomu bi moglo biti više od samo užurbanog načina života. Ta iscrpljenost proizlazi iz niske razine hormona štitnjače, koji usporavaju metabolizam i smanjuju proizvodnju energije.

image
SHUTTERSTOCK

Neobjašnjivo debljanje

Naglo debljanje bez promjena u prehrani ili tjelesnoj aktivnosti može biti rani znak hipotireoze. Smanjena razina hormona štitnjače usporava vaš metabolizam, uzrokujući da vaše tijelo pohranjuje više kalorija u obliku masti. Ako se debljate unatoč održavanju uobičajenih prehrambenih navika i rutine vježbanja, krivac bi mogla biti vaša štitnjača.

Slabost mišića i bolovi u zglobovima

Niske razine hormona štitnjače prisiljavaju vaše tijelo da razgrađuje mišićno tkivo za energiju, što dovodi do smanjene mišićne snage, bolova i ukočenosti. Ako osjetite značajnu osjetljivost mišića ili bolove u zglobovima uz druge simptome, vrijedi razgovarati sa svojim liječnikom.

Kognitivni problemi

Problemi s pamćenjem, poteškoće s koncentracijom i opći osjećaj mentalne magle mogu oponašati simptome slične demenciji. Ovi kognitivni problemi, ako su povezani s hipotireozom, često su rješivi uz pravilno liječenje. Ako primijetite poremećeno rasuđivanje, probleme s verbalnim izražavanjem ili poteškoće s održavanjem koncentracije, potražite savjet liječnika, osobito ako su prisutni i drugi simptomi.

Promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja, razdražljivost i depresija mogu biti suptilni pokazatelji hipotireoze. Iako se ovi simptomi mogu pripisati psihološkim uzrocima, oni često odražavaju širi pad zdravlja povezan s neaktivnom štitnjačom. Ako doživljavate neobičan emocionalni stres, korisno je konzultirati se i sa savjetnikom i s liječnikom.

Osjetljivost na hladnoću

Hipotireoza može sniziti vašu tjelesnu temperaturu, zbog čega bi se mogli osjećati neuobičajeno hladno. To je zbog usporenog metabolizma koji smanjuje proizvodnju topline. Ako se stalno osjećate hladno unatoč normalnim temperaturama, razmislite o provjeri rada vaše štitnjače.

image
SHUTTERSTOCK

Promjene kose i kože

Prorijeđena i lomljiva kosa i suha koža koja svrbi mogu signalizirati hipotireozu. Folikuli dlake i stanice kože imaju brzu izmjenu, a posebno su osjetljivi na niske razine hormona štitnjače. Ako primijetite ove promjene bez promjena proizvoda za kosu ili kožu, možda je vrijeme za kontrolu štitnjače.

Probavni problemi

Hipotireoza može usporiti i vaš probavni trakt, što dovodi do zatvora. Ako održavate zdravu prehranu, ostajete hidrirani, redovito vježbate, ali i dalje imate rijetke ili otežane stolice zajedno s drugim simptomima, treba procijeniti funkciju štitnjače.

Menstrualne nepravilnosti

Disfunkcija štitnjače može utjecati na menstrualne cikluse, uzrokujući duže, teže ili bolnije mjesečnice. Ako primijetite značajne promjene u menstrualnom tijeku i grčeve, zajedno s drugim simptomima, važno je konzultirati se sa svojim liječnikom.

Linker
31. srpanj 2024 10:50