SHUTTERSTOCK
Vaginalna higijena

Osjetljiv dio ženskog tijela: Riješite se infekcija u startu izbjegavajući šest tipičnih pogrešaka

pH-vrijednost vagine više kisela nego lužnata

Vagina je jako osjetljiv dio ženskog tijela, zato je važno pravilno se brinuti za njezino zdravlje. Neovisno o dobi, bili djevojčica, djevojka ili žena, usvajanje pravilnih navika vaginalne higijene trebalo bi biti jedan od zdravstvenih prioriteta kako biste spriječili infekcije i bolesti. Za početak treba znati da je pH-vrijednost vagine više kisela nego lužnata i da se narušavanjem te ravnoteže stvara podloga za razne infekcije.

1. Pranje

Intimno područje treba nježno prati samo izvana, mlakom vodom i sapunom bez mirisa, jer parfemi dokazano remete vaginalnu pH-vrijednost. I to što manje sapuna, to bolje. Nipošto se ne savjetuje ispiranje rodnice.

2. Od naprijed straga

Brisanje nakon velike ili male nužde može utjecati na vaginalno zdravlje. Nakon mokrenja uvijek se treba brisati od naprijed prema straga kako bi se izbjeglo prenošenje bakterija koje bi mogle uzrokovati razne probleme i infekcije. Poslije velike nužde preporučuje se odvojeno brisanje anusa i stidnice. Bilo bi idealno kada biste se nakon svake nužde mogli oprati toplom vodom, a kada to nije moguće, koristite vlažne maramice za intimnu higijenu (bez parfema).

3. Brijanje

Brijanje bikini zone, uz to što nosi rizik od iritacija, porezotina i urastanja dlačica, također stvara savršenu podlogu za nakupljanje bakterija. Zato se nikada ne preporučuje brijanje cijele bikini zone, kao ni korištenje krema za depilaciju koje mogu oštetiti kožu. Za održavanje urednosti bikini područja najpogodnije su škare kojima ćete pažljivo skratiti dlačice. I zapamtite da dlake postoje s razlogom - kako bi nas štitile.

image
SHUTTERSTOCK

4. Odjeća

Treba paziti da intimno područje uvijek bude suho, jer vlaga i znoj potiču stvaranje bakterija. Zato se preporučuje nošenje prozračne odjeće i pamučnog donjeg rublja jer bolje upija vlagu od sintetičkog. Treba izbjegavati i nošenje jako uskih hlača koje otežavaju protok zraka u tom području. Jako je važno i mijenjanje donjeg rublja i hlača nakon tjelovježbe te nikako ne treba cijeli dan biti u mokrom kupaćem kostimu jer je to raj za razvoj bakterija. Ako pak imate obilniji iscjedak, mijenjajte donje rublje dvaput dnevno.

5. Seks

Oko seksa se uvijek stvara nekakva fama, ali seks je potpuno zdrava aktivnost i ne treba se smatrati nehigijenskim. No, na ponešto treba pripaziti kako bi se izbjegle infekcije ili iritacije. Tako je izmjena kondoma između oralnog, analog i vaginalnog seksa nužna kako se bakterije ne bi prenosile s jednog mjesta na drugo. Nikako ne razmjenjujte svoje seks-igračke sa svojim partnerom. Mokrenje nakon seksa iznimno je važno jer tijekom odnosa bakterije mogu ući u mokraćnu cijev, a mokrenjem ih izbacujemo. I, dakako, pranje nakon seksa ne može odmoći nego samo pomoći.

6. Tamponi i ulošci

Tijekom mjesečnice redovito mijenjajte uloške, a koristite li tampone, zamijenite ih čim počnu propuštati, otprilike svaka četiri sata. Naravno, svakodnevno pranje u danima menstruacije je nužno.

Osjetite li bilo kakvu nelagodu, iritaciju ili primijetite neobično crvenilo, posavjetujte se sa svojim ginekologom.

Linker
17. kolovoz 2024 11:26