Antonija Nucak, mag. pharm., Ljekarna Jelić Hrgić. Foto.ZELJKO PUHOVSKI CROPIX
Sigurno ljetovanje

Što učiniti ako vas ugrize pauk, opeče meduza ili ubode ježinac? Magistra Nucak: na ove mitove zaboravite

Imamo totalni ljetni vodič kako prepoznati simptome, pružiti prvu pomoć i zaštititi se od neugodnih posljedica

Opeklina od meduze, ubod ježinca ili ugriz pauka mogu ozbiljno narušiti užitak na ljetovanju. Treba se paziti i da ne izgorite na suncu. Kako biste bili spremni na takve situacije, magistra farmacije Antonija Nucak objašnjava kako prepoznati simptome i pružiti prvu pomoć te kako se zaštititi od ovih morskih i kopnenih neugodnosti.

image
BRUNO KONJEVIC/CROPIX

Opeklina od meduze

Pripremite žarnice jer krećemo s, na prvu, najmanje uočljivim meduzama. Upravo su žarne stanice te koje su odgovorne za bolni podražaj pa ne čudi što meduze ne zauzimaju prvo mjesto na popisu životinja s kojima biste se htjeli susresti. Žarnice se nalaze na lovkama (krakovima), a ovisno o vrsti, može ih se naći i na ostalim dijelovima meduze. Svaka žarnica ima mjehurić koji sadrži otrov (neurotoksin) i tanku savijenu cjevčicu koja se ispruži na podražaj, odnosno u kontaktu s našom kožom. Tako otpusti otrov, što njoj omogućava hvatanje plijena ili obranu od neprijatelja, a nama priušti bolni doživljaj.

Je li to bila meduza?

Karakteristični simptomi opekline od meduze obuhvaćaju:

  • probadajuću bol koja se može širiti duž mjesta uboda
  • utrnulost i osjećaj pečenja
  • oteklinu, crvenilo i svrbež,
  • rane i tragove na koži od kontakta kože sa žarnicama

Što učiniti

U većini slučajeva se oteklina i bol od opekline meduze smiruju nakon nekoliko dana, a prva pomoć uključuje:

  • ispiranje opekline morskom vodom kako bi se uklonio ostatak žarnica
  • ako morska voda nije isprala sve žarnice ili lovke s površine kože, može ih se oprezno ukloniti koristeći pincetu ili barem dva para rukavica
  • nakon što su uklonjeni svi dijelovi žarnica, pogodno je uranjanje zahvaćenog dijela tijela u toplu vodu (idealno na temperaturu vode između 43 i 45°C) koje se pokazalo učinkovitije u smanjenju boli u odnosu na hladnu, svježu vodu ili ledene obloge. Bol bi se trebala postupno smanjiti unutar 20 do 45 minuta

U narednim danima, kako bismo olakšali osjećaj peckanja i boli, za zahvaćeno mjesto možemo primjenjivati losione ili gelove s učinkom hlađenja, namijenjene za tretiranje opeklina i zacjeljivanje kože (gel od aloe vere, kamilice ili nevena).

Istina ili mit

Iako je većini prva pomisao da bi se kod opekline od meduze trebalo pomokriti na ranu, riječ je o mitu jer nikada nije dokazano da je urin učinkovit u smanjenju boli ili ostalih simptoma.

Osim uriniranja, trebalo bi izbjegavati i polijevanje opekline octom ili alkoholom jer kod opeklina nekih vrsta meduza to može pogoršati promjene na koži i potaknuti otpuštanje ostatka otrova iz žarnica. Također se savjetuje ne stavljati kompresivne zavoje ni opečeno mjesto trljati ručnikom.

Kada otići liječniku

Ovisno o vrsti meduze i zahvaćenom području, neki ubodi mogu zahtijevati liječničku intervenciju, a svakako se treba obratiti liječniku u slučaju boli u trbuhu, mučnine i povraćanja, glavobolje, boli i grčeva u mišićima, teškoća s disanjem, nesvjestice, vrtoglavice i konfuzije.

image
BRUNO KONJEVIC/CROPIX

Koristan savjet

S obzirom na to da Jadransko more postaje sve toplije, bilježi se trend povećanja broja i vrsta meduza koje također dolaze ljetovati u naše krajeve. Zato nije na odmet da prije odlaska na zasluženi odmor provjerimo hoćemo li ove sezone dijeliti plićak s nekima od njih, a to možemo učiniti s pomoću mobilnih aplikacija koje bilježe mjesta i razdoblje u kojem su uočene meduze te o kojoj se vrsti radi.

image
SHUTTERSTOCK

Ubod morskog ježinca

Svatko od nas se barem jednom u životu susreo s ovim bodljikavim stanovnikom jadranskog priobalja. Dok je za neke gurmanska delicija na tanjuru, za druge može biti bolna uspomena na ljetovanje. U Jadranskom moru živi oko dvadeset vrsta ježinaca, čije štipaljke (pedicelarije) i bodlje pri kontaktu s kožom uzrokuju bol i crvenilo. Na svu sreću, najotrovniji ježinac na svijetu, cvjetni ježinac, briga je uglavnom za kupače zapadnog dijela Indo-Pacifika.

Što možete odmah napraviti

  • Isprati mjesto uboda octom koji pomaže otopiti bodlju, a može se primjenjivati i u obliku obloga dva do tri puta dnevno.
  • Ako su bodlje vidljive i strše iz kože, pažljivo ih uklonite sterilnom pincetom ili iglom, pri čemu treba biti oprezan kako ne bi došlo do lomljenja bodlji. Naime, ubod je karakteristične tamne boje upravo zbog tamnih bodlji pa je dobar pokazatelj uspješnog uklanjanja odsutnost jarko tamne boje uz blago crvenilo i osjetljivost, iako se može dogoditi da bodlja zamrlja i okolnu kožu ispuštajući boju nakon prodora u tkivo.
  • Namakati mjesto uboda u toploj vodi (40 - 46 °C) kako bi se smanjila bol.
  • Ako dio bodlje zaostane u koži, postoji mogućnost migracije u dublja tkiva što može dovesti do komplikacija, a tada je potrebno otići liječniku kako bi se bodlje kirurški odstranile.
  • Održavati ranu čistom s pomoću spreja za dezinfekciju rana te antibiotskog gela ili praška.

Kada otići liječniku

Mjesto uboda i nakon vađenja bodlji može biti crveno i osjetljivo nekoliko dana, ali ako bol potraje više od pet dana, potrebno je obratiti se liječniku zbog sumnje na infekciju ili zaostali dio bodlje.

Ako ubod ježinca prate osjećaj mučnine, povraćanje, slabost, utrnulost i teškoće s disanjem, potrebno je što prije zatražiti liječničku pomoć.

image
SHUTTERSTOCK

Ugriz pauka

U većini slučajeva ugriz pauka na koži primijetimo tek kada je napadač već metrima daleko pa je ponekad teško zaključiti tko je stvarni autor ugriza. Ako smo ipak uočili pauka koji nas je ugrizao, korisno je fotografirati ga radi lakše identifikacije, a najbitnije od svega kako bismo otklonili sumnju na ugriz crne udovice, najotrovnijeg pauka u Hrvatskoj.

Ugriz pauka u pravilu je u samoobrani, a prvotni simptomi na koži slični su ubodu insekata te uključuju: crvenilo, svrbež, oticanje i bol.

Kako si odmah pomoći

Kako bismo ublažili simptome preporučuje se:

  • primjena hladnog obloga na mjesto ugriza te podizanje tog dijela tijela kako bi se smanjili oteklina i bol
  • primjena masti ili gela s antihistaminikom (dimetindenmaleat ili kloropiraminklorid) za ublažavanje svrbeža, pri čemu treba izbjegavati kontakt sa suncem
  • u narednim danima potrebno je održavati mjesto uboda čistim te pratiti izgled i veličinu ugriza kako ne bi došlo do komplikacija poput sekundarnih infekcija, nekroze tkiva ili sistemske reakcije.

Kada otići liječniku

Ako mjesto uboda naglo otiče, mijenja boju ili se povećava intenzitet boli, obratite se liječniku.

Ako se radi o ugrizu crne udovice ili nekom drugom otrovnom pauku, simptomi ugriza su intenzivniji i teži te zahtijevaju pomoć liječnika.

Što ako je crna udovica

Ugriz crne udovice izaziva oštru probadajuću bol, a ovisno o tome je li prilikom ugriza ispustila otrov ili ne, ugriz može biti "mokri" ili "suhi". Okolno mjesto ugriza često je znojno, a okolne dlake često se podignu (naježenost). Bol se od mjesta ugriza može početi širiti, najčešće duž trbuha, leđa i prsa, a javlja se i grčenje mišića koje mogu pratiti mučnina, povraćanje, tremor, znojenje te ponekad pojačano slinjenje. U takvim slučajevima potrebno je zatražiti liječničku pomoć.

Hitna pomoć

Kod svih navedenih uboda i ugriza kod nekih osoba može doći do reakcije preosjetljivosti, odnosno anafilaktičke reakcije pa treba imati na umu da je u slučaju pojave oticanja lica i jezika, osipa, teškoća s disanjem i gubitka svijesti potrebno što prije reagirati i potražiti hitnu liječničku pomoć.

Kako se zaštititi od ugriza pauka

Iako ne postoji univerzalno rješenje za obranu od dlakavih osmonožaca, preporuke za zaštitu od pauka slične su onima za komarce pa se tako preporučuje:

  • korištenje mreža ili gustih zavjesa na prozorima i vratima
  • nošenje prikladne odjeće i obuće tijekom boravka u prirodi
  • upotreba repelenata u obliku sprejeva ili preparata za mazanje.

image
SHUTTERSTOCK

Opekline od sunca

Dobro je poznat savjet o izbjegavanju direktne izloženosti Suncu u razdoblju od 10 do 17 sati te nanošenju krema sa zaštitnim faktorom na sve izložene dijelove tijela pažljivo, redovito, pa i onda kada ste u hladu ili automobilu. Zaštitno sredstvo savjetuje se nanijeti na kožu dvadeset minuta prije izlaganja Suncu i obnavljati svaka dva sata, nakon kupanja i kod znojenja. Ako se ipak dogodi da na koži nastanu opekline, potrebno je poduzeti određene mjere da se smanje posljedice.

Što napraviti odmah

  • Maknite se s izravnog Sunca

Što prije je potrebno skloniti se u hlad i ohladiti kožu. Opeklini je potrebno oko šest sati od izlaganja Suncu da se u potpunosti formira i tek tada se zapravo vide posljedice. Ako je jako crvenilo prisutno već pri izlaganju Suncu savjetuje se odmah nanijeti kremu protiv opeklina. Ako je opeklina manja, stavite hladan oblog, a ako je zahvaćen veći dio tijela, savjetuje se kratko tuširanje mlakom do hladnom vodom. Predugo tuširanje imat će suprotan efekt - isušit će kožu. Blage opekline proći će za nekoliko dana, a one teže mogu potrajati malo dulje.

  • Navlažite kožu

Prvih nekoliko dana na kožu često nanosite hidratantnu kremu kako biste zadržali vlažnost kože. Izbjegavajte preparate koji sadrže nadražujuće sastojke i koji mogu uzrokovati alergijsku reakciju (benzokain, lidokain). Izbjegavajte vazelin jer zadržava toplinu. Pomažu i gelovi s aloe verom, S.O.S. krema s ribljom masti i dekspantenolom, sprejevi s alantoinom i dekspantenolom, losioni za obnovu oštećene kože.

  • Održavajte hidrataciju

Važno je da dobro hidrirate organizam. Pijte puno vode i rehidrirajuće otopine kako biste nadoknadili elektrolite.

  • Ublažite svrbež i bol

Ako osjećate svrbež, nanesite tanak sloj odgovarajuće kreme. Izbjegavajte proizvode koji sadrže alkohol jer mogu dodatno isušiti kožu. Ako je bol nepodnošljiva, uzmite lijek protiv bolova. Djeci ili tinejdžerima nemojte davati aspirin zbog opasnosti od nastanka rijetkog, ali potencijalno opasnog Reyeova sindroma.

  • Ne dirajte mjehuriće

Nemojte dirati mjehuriće od opeklina jer to može povećati rizik od infekcije kože.

Istina ili mit

Soda bikarbona i nevenova mast za opekline od Sunca nisu znanstveno dokazane mjere liječenja. Također, česti savjet da na opeklinu nanesete jogurt nema znanstveno utemeljenje.

Kada zatražiti liječničku pomoć

Ako se uz nastale opekline od Sunca pojavljuju opći simptomi kao što su vrtoglavica, glavobolja, povišena tjelesna temperatura, smetenost, ubrzan srčani puls ili plitko disanje, javite se liječniku.

Uzimate li lijekove i dodatke prehrani?

Tijekom izlaganja Suncu određeni lijekovi i dodaci prehrani mogu izazvati neželjene reakcije na koži. S ljekarnikom provjerite koristite li koje od navedenih lijekova i dodataka prehrani. Savjetuje se izbjegavati korištenje kozmetike s citrusnim notama i gospinom travom. Pripravke na bazi eteričnih ulja citrusa bogatih kumarinima (bergamot, limun, naranča, mandarina, limeta) izbjegavajte barem 12 sati prije izlaganja Suncu.

Linker
08. rujan 2024 22:51