SHUTTERSTOCK
grozan osjećaj

Je li i vama potreban odmor nakon odmora? Kopirajte Skandinavce, imaju savršen recept

Što krivo radite i zašto se nakon godišnjeg osjećate potpuno Iscrpljeno


Napokon ste ga dočekali, prošao je kao s vihorom i eto vas opet na radnom mjestu. Samo, jedan vas ‘mali‘ detalj koči, naime kronično trebate odmor nakon odmora. Kako stručno definira naša Enciklopedija, odmor je prekid intelektualne ili fizičke djelatnosti kako bi se organizam obnovio. Najbolji je prirodni način borbe protiv umora. Zvuči fantastično, međutim, što krivo radite i zašto se nakon godišnjeg osjećate potpuno suprotno, iscrpljeno?

Skandinavski lagom koncept

Možda će vam u ovome dobro doći savjet sretnih Skandinavaca koji prakticiraju takozvani lagom odmor. Riječ lagom u prijevodu znači umjereno odnosno, u ovom kontekstu sugeriran na uravnotežen odmor. Savršena ravnoteža između poslovnog i privatnog. Pa zašto ne biste primijenili koncept lagoma na svoj sljedeći bijeg? Drugim riječima, doista nije potrebno nakrcati raspored u želji da u ta dva ili tri tjedna odmora obiđete čim više mjesta ili obavite što više zadataka. Umjesto toga, nastojte stvoriti sporije, opuštajuće trenutke kao kontrapunkt užurbanosti koja se ionako već mnogima uvukla pod kožu.

image
SHUTTERSTOCK

Kako uklopiti umjerenost u svoj odmor

Stoga, čak i ako idete na mjesta prepuna akcije, poput nekog adrenalinskog parka, na krstarenje ili jednostavno u neki grad koji vam već dugo stoji na popisu želja, možete pronaći načine uz pomoć kojih ćete osigurati ravnotežu. To će osigurati da se vratite u stvarni život osvježeni i da vam ne treba još jedan odmor. Donosimo pet dobrih savjeta:

1. Odmor od društvenih mreža

Doista ne trebate biti uvijek prisutni. Jednom kad to shvatite, bit će lakše. To možete učiniti tako da se odmaknite i od društvenih mreža. Nastojte da vam odmor doista bude odmor, a pritom mislimo i od ‘skrolanja‘ ili objavljivanja. Stalna prisutnost na mrežama ni na koji način nije odmor za naš mozak, već potpuna suprotnost. Umjesto toga odmarajte, čitajte knjigu, osluškujte prirodu oko sebe ili provedite popodne igrajući neku društvenu igru s prijateljima ili obitelji.

2. Svom danu dodajte malo boje i to one iz prirode

Ništa vas neće opustiti više od svježeg zraka. Kombinacija zelenila i plavetnila pojačat će učinak osobnog zadovoljstva, hormon sreće će se još više aktivirati, a vi ćete se osjećati ispunjeno.

3. Uživanje u obroku

Odmor je idealno vrijeme za uživanje u obroku. U ovom periodu doista ne trebate jesti s nogu trčeći na drugi zadatak. Nastojte ovo pravilo uvesti već s doručkom. Uživajte u onom što jedete, činite to u društvu i uz čašicu razgovora.

image
SHUTTERSTOCK

4. Odmor u horizontali

Bitan dio lagom odmora svakako uključuje spavanje tijekom dana. Zato, osigurajte si vrijeme za opuštanje na ležaljci, livadi, uz bazen ili na osamljenoj plaži uz šum mora.

5. Smanjite popis stvari koje morate vidjeti

Dosta s moranjem. Neka to bude vaša glavna mantra već za sljedeći odmor. Bez obzira na koju destinaciju putujete, vjerujemo da ćete naći razlog za posjetiti nebrojeno atrakcija, no doista, morate li ih vidjeti baš sve? Preokrenite način razmišljanja i na popis dodajte jednu do dvije destinacije koje želite vidjeti svaki dan tijekom odmora, no svakako ne zaboravite na popis dodati i ono najvažnije, lagom provod.

Navedeni primjeri mogu biti od velike pomoći da u onom trenutku u kad se vraćate na radno mjesto, doista osjetite svježinu i novi polet za dalje. Probajte. Ništa vas ne košta.

Linker
28. kolovoz 2024 07:35